Αρχική COVID-19 Έρχεται αυστηρότερο lockdown – Το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων

Έρχεται αυστηρότερο lockdown – Το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων

0
lockdown
Εικόνα: pixabay/Tumisu
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozengr

Επιστροφή σε αυστηρότερο lockdown για μία εβδομάδα, με απώτερο σκοπό την επαναλειτουργία των σχολείων, στις 11 Ιανουαρίου, ορίστηκε, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, στις 11:00 π.μ., από τον Στέλιο Πέτσα.

«Η αυστηροποίηση των μέτρων για την εβδομάδα 3-10 Ιανουαρίου 2021 είναι απόφαση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για προληπτικούς λόγους. Στόχος να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα από την χαλάρωση των γιορτών, ώστε να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου τα σχολεία μας όλων των βαθμίδων» υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.

«Στόχος είναι να φτάσουμε, με ασφάλεια, στις 11 Ιανουαρίου, στη βέλτιστη δυνατή επιδημιολογική κατάσταση. Και έτσι, από 11 Ιανουαρίου να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας. Να αποκατασταθεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά να απαλλαγούν από την ψυχολογική φόρτιση όλης αυτής της περιόδου. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας να συναντηθούν ξανά με το λειτούργημά τους. Και οι μαθητές όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν με ασφάλεια στα θρανία τους. Στον φυσικό τους χώρο. Στο δεύτερο σπίτι τους. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους», τόνισε από την πλευρά του ο Στέλιος Πέτσας.

επιστροφή στο σχολείο
Εικόνα: pixabay/Wokandapix

Τι θα λειτουργήσει ξανά στις 11 Ιανουαρίου

Μαζί με το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου επανέρχεται η λειτουργία:

  • Του click away
  • Των κομμωτηρίων
  • Των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών
  • Των ΚΤΕΟ
  • Των δραστηριοτήτων κυνηγιού και ψαρέματος

Η επαναλειτουργία των παραπάνω θα γίνει με βάση τους κανόνες που ίσχυαν στην περίοδο των γιορτών.

H μέρα των Φώτων και οι εκκλησίες

εκκλησία
Εικόνα: pixabay/Tama66

Σχετικά με τις εκκλησίες μας, η λειτουργία των Θεοφανείων θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά από τους ιερείς, αλλά χωρίς πιστούς.

Μετά τις 11 Ιανουαρίου 2021, θα υποδεχθούν ξανά τους πιστούς για τις κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Τι ισχύει από τις 6 το πρωί της Κυριακής

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από τις 6 το πρωί, αύριο Κυριακή:

  • Σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.
  • Επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.
  • Οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Αξιολόγηση της κατάστασης τις επόμενες ημέρες

Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας θα αξιολογηθεί στο τέλος της 2ης εβδομάδας του Ιανουαρίου, όπως διαμηνύεται από το Μέγαρο Μαξίμου. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης είναι αυτά που θα κρίνουν τις νεότερες αποφάσεις για τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και της οικονομικής δραστηριότητας.

Ενδεικτικές της απόφασης για αυστηροποίηση των μέτρων είναι οι δηλώσεις της διευθύντριας της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝΘΑ «Σωτηρία», Μίνας Γκάγκα.

«Αυτό που φοβόμαστε είναι ότι τις γιορτές βγήκαμε κι είχαμε μεγαλύτερη μετάδοση, η Αττική χειροτέρεψε σε ορισμένα σημεία, κι αν ‘χαλάσει’ η Αττική τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, γιατί στην Αττική βρίσκεται ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά η Γκάγκα στο ΣΚΑΙ.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η καθημερινή επιδημιολογική επιτήρηση αρκεί για να δούμε αν μια εβδομάδα lockdown αρκεί, ενώ παράλληλα έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων, καθώς αυτές τις μέρες έγιναν συγκεντρώσεις με περισσότερα άτομα.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για τους επομένους μήνες. Δεν θα χρειαστεί να κάνουμε υπομονή για πολύ ακόμα. Όλες οι χώρες παίρνουν χειρότερα μέτρα, δεν είμαστε εμείς, είναι όλη η Ευρώπη. Πρέπει να κρατήσουμε τα μέτρα μέχρι να είμαστε εμβολιασμένοι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση