Αρχική COVID-19 Το καλύτερο εμβόλιο για την παραπληροφόρηση είναι η γνώμη των ειδικών

Το καλύτερο εμβόλιο για την παραπληροφόρηση είναι η γνώμη των ειδικών

0
Φωτό Max Muselmann/Unsplash
Φωτό Max Muselmann/Unsplash
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την τεχνολογία, βασική έκφανση της οποίας είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με άρθρο από το παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ναι μεν αυξάνουν γεωμετρικά την γνώση, όμως για κάποιους είναι ένα μέσο διάχυσης ψευδών ειδήσεων και εν τέλει παραπληροφόρησης.

Με δεδομένο ότι εμβόλιο για την παραπληροφόρηση δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ είναι πλέον η ώρα να εμπιστευτούμε τις γνώσεις των ειδικών και της επιστήμης.

“Όταν εμφανίστηκε η COVID-19, ήταν σαφές από την αρχή, ότι δεν ήταν απλώς μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, αλλά και μια επικοινωνιακή κρίση“, λέει η Melissa Fleming, η οποία ηγείται του τμήματος επικοινωνίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Με στόχο να μπει “φρένο” στην παραπληροφόρηση, στις φήμες και στα ψέματα ξεκίνησε μια εκστρατεία  στην οποία ηγείται η Fleming για να βοηθήσει την αληθινή πληροφόρηση . Πρόκειται για την ” Verified ” – όπου οι χρήστες μπορούν να εγγραφούν για να λαμβάνουν  καθημερινά email με τις τελευταίες ειδήσεις για την COVID-19  που προέρχονται από αξιόπιστες επιστημονικές πηγές.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ ενθαρρύνει τα άτομα που επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να βοηθήσουν στη διάδοση πραγματικών ειδήσεων σχετικά με την πανδημία.

“Έχουμε στρατολογήσει 110.000 εθελοντές πληροφοριών”

“Μέχρι στιγμής, έχουμε στρατολογήσει 110.000 εθελοντές πληροφοριών και τους εξοπλίζουμε  με το είδος της γνώσης σχετικά με το πώς εξαπλώνεται η παραπληροφόρηση και τους ζητάμε να χρησιμεύσουν ως είδος” ψηφιακών πρώτων ανταποκριτών “σε χώρους όπου ταξιδεύει η παραπληροφόρηση”, υποστηρίζει η Fleming.

stat485Επίσης, στο podcast, ο δημοσιογράφος και επιχειρηματίας Mark Little παρουσιάζει πιθανές λύσεις για το infodemic.

Έχει πλέον ξεκινήσει μια νέα εταιρεία που ονομάζεται Kinzen, η οποία στοχεύει να αξιοποιήσει στο έπακρο την τεχνητή νοημοσύνη και τους συντάκτες για την καταπολέμηση των διαδικτυακών φημών και ψεμάτων.

“Άρχισα να βλέπω την εξάπλωση της παραπληροφόρησης ως παγκόσμια κρίση υγείας”, λέει ο Little στο World Vs Virus. “Η παραπληροφόρηση είναι σοβαρή απειλή για την κοινωνία μας”.

«Ελπίζω οι τεχνολογικές πλατφόρμες να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές για να επιστρέψουν στις αρχικές ρίζες και τη δημοκρατική υπόσχεση που οδήγησε στη δημιουργία αυτών».

Με πληροφορίες από weforum

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση