Αρχική COVID-19 Πότε αναμένεται πιθανό άνοιγμα των σχολείων – Γιατί διαφωνούν οι επιστήμονες

Πότε αναμένεται πιθανό άνοιγμα των σχολείων – Γιατί διαφωνούν οι επιστήμονες

0
άνοιγμα σχολείων
Διαφήμιση

Σε αίνιγμα χωρίς απάντηση έχει μετατραπεί το ζήτημα για το άνοιγμα των σχολείων, με τις γνώμες μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με το χρόνο επανεκκίνησης δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων να διίσταντο.

Η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου έχει θέσει ως στόχο τις 8 ή τις 11 Ιανουαρίου, για πιθανή ημέρα ανοίγματος. Ωστόσο, λόγω και των εορταστικών ημερών και φοβούμενοι την αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, οι επιστήμονες παρουσιάζονται επιφυλακτικοί.

Μάλιστα, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, οι επιστήμονες εξέφρασαν τις απόψεις τους και διαφώνησαν μεταξύ τους.

Έτσι, λοιπόν, οι επιστήμονες, λαμβάνοντας υπόψιν τους τις ημέρες γιορτών που διανύουμε τονίζουν ότι θα πρέπει να αποφύγουμε ένα πρόωρο άνοιγμα των σχολικών μονάδων για λίγες μόνο ημέρες και μετά να χρειαστεί να τα ξανακλείσουμε λόγω μίας πιθανής έξαρσης της πανδημίας.

Φυσικά, τα μέλη της Επιτροπής των ειδικών και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναγνωρίζουν το μέγεθος της σημασίας για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Ωστόσο, το άνοιγμα δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά.

Τα μέτρα που επεξεργάζεται του υπουργείο Παιδείας

Για την ασφάλεια μαθητών και καθηγητών και κατ’ επέκταση και της κοινωνίας, ένα από τα βασικά μέτρα που βρίσκεται υπό εξέταση είναι η διενέργεια τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Συγκεκριμένα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας φέρεται να έχει προτείνει ένα σχέδιο με στοχευμένα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς με το άνοιγμα των σχολείων.

Μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας οι καθηγητές και οι μαθητές που το επιθυμούν, θα εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την διενέργεια του τεστ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Για τη διενέργεια αυτών των τεστ θα συγκροτηθούν ειδικά συνεργεία σε όλη την Ελλάδα , πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Ένα ακόμα πιθανό μέτρο που εξετάζεται από το υπουργείο Παιδείας είναι η προσέλευση και η λήξη των μαθημάτων να πραγματοποιείτε με μικρή χρονική απόκλιση, για να μην υπάρχει συνωστισμός.

Οι επικρατέστερες ημερομηνίες

Για το άνοιγμα των σχολείων, ορισμένα από τα μέλη της Επιτροπής υποστήριξαν στην τελευταία συνεδρίαση ότι θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου. Ωστόσο, δεν έχουν καταλήξει αν θα πρέπει να ανοίξουν σταδιακά τα σχολεία, ξεκινώντας με τα δημοτικά.

Από την άλλη, κάποιοι λοιμωξιολόγοι παρουσιάζονται πιο επιφυλακτικοί και υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να καθυστερήσει περισσότερο η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες. Έτσι, προτείνουν σταδιακό άνοιγμα των σχολικών μονάδων από τις 18 Ιανουαρίου και αυτό με την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν τα της χώρας μας.

Στις 4 Ιανουαρίου, τα μέλη της επιτροπής θα συνεδριάσουν εκ νέου μέσω τηλεδιάσκεψης και εξετάζοντας τα τελευταία στοιχεία της κατάστασης της πανδημίας στην χώρας μας, θα προχωρήσουν στην τελική τους εισήγηση προς την κυβέρνηση.

Μέχρι τότε, επρόκειτο να εξειδικευτεί και το σχέδιο για τα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια μαθητών, καθηγητών και πολιτών.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση