Αρχική COVID-19 Αγώνας δρόμου για να παραλάβουν 92 φτωχές χώρες τα εμβόλια κατά του...

Αγώνας δρόμου για να παραλάβουν 92 φτωχές χώρες τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

0
UNI319459
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η UNICEF θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταφέρει έως και 850 τόνους εμβολίων COVID-19 το μήνα το 2021, εάν βεβαίως τέτοιες ποσότητες καταστούν διαθέσιμες. Πρόκειται για ένα μέγεθος υπερδιπλάσιο του μέσου βάρους των εμβολίων που μεταφέρει στη παρούσα φάση η UNICEF κάθε μήνα.

Το πλάνο αυτό, αποτελεί μέρος του έργου της UNICEF για την προμήθεια και την παράδοση των εμβολίων COVID-19 σε 92 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος για λογαριασμό της Ενωσης COVAX, σε συνεργασία με τον Αμερικανικό Οργανισμό Υγείας (PAHO).

Το εκτιμώμενο κόστος παράδοσης θα φτάσει τα 70 εκατ. δολάρια

ΑεροπλάνοΗ UNICEF εξέτασε την παγκόσμια χωρητικότητα των αεροπορικών μεταφορών, καθώς και τις διαδρομές μεταφοράς προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τις προκλήσεις της παράδοσης εμβολίων COVID-19 το 2021. Διαπίστωσε ότι οι εμπορικές αεροπορικές εταιρείες θα μπορούσαν να παραδίδουν εμβόλια σχεδόν σε όλες τις 92 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, που συγκαταλέγονται μεταξύ των 190 οικονομιών που συμμετέχουν στη Ενωση COVAX, με εκτιμώμενο κόστος έως 70 εκατ. δολ.

Η τρέχουσα χωρητικότητα του εναέριου φορτίου θα ήταν αρκετή για την πραγματοποίηση παραδόσεων που καλύπτουν το 20% του πληθυσμού για τις περισσότερες από τις 92 χώρες. Τα εμβόλια COVID-19 αναμένεται να αποσταλούν πρωτίστως χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα χωρητικότητα πτήσης επιβατών και φορτίου, αν και μπορεί να χρειαστούν και άλλοι ναύλοι ή εναλλακτικές επιλογές μεταφοράς για ορισμένες μικρές χώρες ή άλλες που έχουν προβλήματα πρόσβασης. 

Μεγάλη πρόκληση η ψυχρή εφοδιαστική αλυσίδα

Μία σημαντική πρόκληση στη λειτουργία εμβολίου COVID-19 είναι η ψυχρή αλυσίδα για την αποθήκευση των εμβολίων σε ορισμένες χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η UNICEF, ο ΠΟΥ και η Gavi, η Συμμαχία Εμβολίων, ανέπτυξαν ένα σημείωμα καθοδήγησης για να βοηθήσουν τις χώρες να αναπτύξουν τις στρατηγικές που πρέπει για τη σωστή λήψη, αποθήκευση, διανομή και διαχείριση των εμβολίων COVID-19 καθώς και συναφών προϊόντων. Δεδομένου του εύρους των θερμοκρασιών αποθήκευσης που απαιτούνται για τα εμβόλια COVID-19, οι χώρες θα συνεχίσουν να εκπαιδεύουν τους τεχνικούς και τους ιατρούς σχετικά με τον τρόπο διατήρησης των εμβολίων COVID-19 στις σωστές θερμοκρασίες.

Στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ξεκίνησε το 2017 , η UNICEF συνεχίζει να υποστηρίζει την εγκατάσταση 70.000 ψυγείων ψυχρής αλυσίδας σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έως το τέλος του 2021, στα οποία θα τοποθετηθούν τα εμβόλια που πρέπει να αποθηκευτούν στους 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν τα μισά από αυτά θα τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια.

Χρειάζονται και άλλα κονδύλια για την υποστήριξη των φτωχών

Επιπλέον, σε μια συνεδρίαση της UNICEF που πραγματοποιήθηκε τελευταίως με την συμμετοχή 300 εμπειρογνωμόνων, καθώς και αξιωματούχων εξετάστηκαν τρόποι για την προμήθεια και τη διάθεση εμβολίων COVID-19 και την ενίσχυση των ρυθμιστικών συστημάτων και των αλυσίδων εφοδιασμού.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, η UNICEF ζήτησε 410 εκατ. δολ. για να βοηθήσει χώρες με την παράδοση εμβολίων, θεραπευτικών και διαγνωστικών εργαλείων το 2021. Επιπλέον, εκτίμησε την ύπαρξη ενός χρηματοδοτικού κενού ύψους 133 εκατ. δολ. για την κάλυψη της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και του απαιτούμενου εξοπλισμού της ψυχρής αλυσίδας για τις φτωχότερες από τις 92 χώρες.

Στέλεχος της Unicef τόνισε ότι «Οι χώρες χρειάζονται επείγουσα τεχνική και οικονομική υποστήριξη για να ενισχύσουν τις ικανότητές τους για αλυσίδες ψύξης και εφοδιασμού, να εκπαιδεύσουν τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και να συνεργαστούν με κοινότητες για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στα εμβόλια. Χωρίς επείγουσα χρηματοδότηση και υποστήριξη, πολλές από τις φτωχότερες χώρες κινδυνεύουν να μείνουν πίσω ».

Πηγή: unicef 

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση