Αρχική COVID-19 To επίσημο σχέδιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Ελλάδα

To επίσημο σχέδιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Ελλάδα

0
Koρονοϊός Ελλάδα

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού στην Ελλάδα εκδίδει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται περιορισμοί στις μετακινήσεις σε χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου, προσωρινή αναστολή λειτουργίας σχολείων και περιορισμός της κυκλοφορίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. 

Koρονοϊός Ελλάδα1

Το πρώτο άρθρο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει:

  •  Επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
  • Προσωρινό περιορισμό, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
  • Προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
  • Περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

  • Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
  • Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Κορονοϊός Ελλάδα

Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα  στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

Κορονοϊός Ελλάδα

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας « Πρόκειται για ένα δυναμικό σχέδιο που εξελίσσεται ανάλογα με την κατάσταση που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε».

«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο δυνατό σενάριο, αλλά δεν σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθεί. Αν χρειαστεί κάποιο μέτρο, θα αναπτυχθεί με βάση τη γνώμη και την εισήγηση των ειδικών», πρόσθεσε.

Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τη Δευτέρα με την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου. Σημειωτέον, ο κ. Πέτσας εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την προοπτική έντονων κραδασμών στην ελληνική οικονομία.

Σχετικά Άρθρα:

Με πληροφορίες από: reader.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here