Αρχική COVID-19 Έρευνα κορονοϊός: Ποιους απειλεί και ποιο το ποσοστό θνησιμότητας

Έρευνα κορονοϊός: Ποιους απειλεί και ποιο το ποσοστό θνησιμότητας

0
έρευνα κορονοϊού
Διαφήμιση

Ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών και άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού και υπέρταση είναι με τη σειρά που αναγράφονται οι πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που κινδυνεύουν να υποκύψουν στην μάστιγα του κορονοϊού.

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με το BBC από τη μεγαλύτερη έρευνα που έγινε μέχρι σήμερα σε περισσότερους από 70.000 περιπτώσεις ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό έως ως τις 11 Φεβρουαρίου και την οποία δημοσιοποίησαν οι κινεζικές αρχές.

Στις υψηλού κινδύνου ομάδες περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας. Γεγονός που επιβεβαιώνει και ο θάνατος εξαιτίας του ιού του Λιου Ζιμίνγκ, 51 ετών, διευθυντή του νοσοκομείου Βουτσάνγκ στη Βουχάν- ενός εκ των κορυφαίων νοσοκομείων στο επίκεντρο του ξεσπάσματος. Ήταν ένας  από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους του τομέα της υγείας που έχουν πεθάνει ως σήμερα.

Συνολικά έχουν προσβληθεί από τον ιό 3.019 εργαζόμενοι στον κλάδο της Υγείας. Από αυτούς, ως τις 11 Φεβρουαρίου, 1.716 ήταν επιβεβαιωμένα κρούσματα, και πέντε είχαν αποβιώσει.

Σύμφωνα με την  έρευνα πάνω από το 80% των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Κίνα αποτελούν ήπιες περιπτώσεις.

Στο 80% η ίαση

έρευνα κορονοϊού 1

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του επιστημονικού άρθρου του CCDC, που δημοσιεύτηκε στο Chinese Journal of Epidemiology, το 80,9% των περιπτώσεων χαρακτηρίζονται ως ήπιου χαρακτήρα.

Ως «δριμείες/ σοβαρές» περιπτώσεις χαρακτηρίζεται το 13,8%, και μόνο το 4,7% θεωρούνται «κρίσιμες».

Η ομάδα που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών, καθώς η θνησιμότητα που παρουσιάζεται ανέρχεται στο 14,8%.

Γενικότερα, η θνησιμότητα φαίνεται να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα στις μικρότερες ηλικίες και να αυξάνεται σταδιακά. Στις ηλικίες:

  • μέχρι 9 ετών δεν έχουν υπάρξει θάνατοι
  • έως τα 39 έτη η θνησιμότητα  βρίσκεται στο 0,2% των κρουσμάτων
  • στα 40 έτη και άνω η θνησιμότητα ανεβαίνει  στο 0,4%
  • για τους άνω των 50 στο 1,3%
  • για τους 60 και άνω στο 3,6
  • για τους άνω των 70 στο 8%

Το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας του Covid-19 υπολογίζεται στο 2,3%.

Η γεωγραφία του κορονοϊού

κορονοϊός

 Η Χουμπέι, η επαρχία όπου βρίσκεται η Βουχάν, είναι η επαρχία που έχει επηρεαστεί περισσότερο ως τώρα. Σύμφωνα με το κινεζικό CCDC (Chinese Centre for Disease Control and Prevention), το ποσοστό θνησιμότητας είναι 2,9%, ενώ στην υπόλοιπη χώρα μόλις 0,4%.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, ο νεκροί ανέρχονται στους 1.868 και τα κρούσματα στα 72.436. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, 12.000 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Σύμφωνα με τους Κινέζους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά δείχνουν πως τα μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας φαίνονται να αποδίδουν, ωστόσο τονίζουν πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο «αναζωπύρωσης».

Ο ιός έχει εξαπλωθεί και πέρα από τα όρια της Κίνας, σε δεκάδες χώρες, ενώ έχουν επηρεαστεί και δύο κρουαζιερόπλοια. Το Diamond Princess τέθηκε σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, αφού βρέθηκε θετικός στον ιό ένας άνδρας από το Χονγκ Κονγκ. Έκτοτε πάνω από 450 εκ των 3.700 επιβαινόντων έχουν μολυνθεί.

Ένα δεύτερο πλοίο, το MS Westerdam, κατέπλευσε στη Σιχάνουκβιλ της Καμπότζης αφού του είχε απαγορευτεί να δέσει σε πολλά άλλα λιμάνια της Ασίας. Αν και επετράπη τελικά στους επιβάτες να αποβιβαστούν, καθώς δεν βρέθηκαν κρούσματα, μερικές ημέρες μετά μια γυναίκα που ήταν στο πλοίο βρέθηκε θετική αφού κατέφθασε στη Μαλαισία, με αποτέλεσμα να αρχίσει «κούρσα» για τον εντοπισμό των επιβατών, που έχουν διασκορπιστεί σε διάφορες χώρες. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι σχεδιασμοί πολλών κυβερνήσεων για απομάκρυνση πολιτών τους από την Κίνα.

έρευνα κορονοϊού 3

Διαφήμιση