Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: 232 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της επιδημίας

Κορονοϊός: 232 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της επιδημίας

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να στηρίξει τα κράτη μέλη της ΕΕ και να ενισχύσει τις διεθνείς προσπάθειες για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού COVID-19.

Νέο πακέτο βοήθειας της ΕΕ

Για να προωθηθεί η παγκόσμια ετοιμότητα, πρόληψη και περιορισμός του ιού, η Επιτροπή ανακοίνωσε πακέτο βοήθειας ύψους 232 εκατ. ευρώ. Μέρος αυτών των κονδυλίων θα διατεθεί αμέσως σε διάφορους τομείς, ενώ τα υπόλοιπα θα κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής, κ. Ursula Von der Leyen, ανέφερε: H δημόσια υγεία είναι η πρώτη προτεραιότητα. Είτε πρόκειται για την ενίσχυση της ετοιμότητας στην Ευρώπη, είτε στην Κίνα, είτε αλλού η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί και η Ευρώπη βρίσκεται εδώ για να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο.

Κορονοϊός

Ο Janez Lenarčič, Επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, και ο Ευρωπαίος Συντονιστής για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης δήλωσαν: «Με περισσότερες από 2.600 ζωές που έχουν ήδη χαθεί, δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να προετοιμαστούμε σε όλα τα επίπεδα. Το νέο μας πακέτο βοήθειας θα υποστηρίξει την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και θα στοχεύσει στη χρηματοδότηση για να εξασφαλίσει ότι τα κράτη με ασθενέστερα συστήματα υγείας δεν θα μείνουν πίσω. Στόχος μας είναι να περιορίσουμε το ξέσπασμα σε παγκόσμιο επίπεδο».

Υποστήριξη των κρατών μελών

Μετά τις εξελίξεις στην Ιταλία, η Επιτροπή ενισχύει την υποστήριξή της προς τα κράτη μέλη στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εργασιών ετοιμότητας, έκτακτης ανάγκης και προγραμματισμού αντίδρασης.

Η Στέλλα Κυριακίδη, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων δήλωσε: «Εν όψει της ταχέως εξελισσόμενης κατάστασης, είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τη βοήθειά μας. Στο πλαίσιο αυτό, μια κοινή αποστολή εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας θα αναχωρήσει στην Ιταλία αυτή την εβδομάδα για να στηρίξει τις ιταλικές αρχές».

Κορονοϊός

Ιστορικό

Η νέα χρηματοδότηση της ΕΕ θα βοηθήσει στην ανίχνευση και διάγνωση της νόσου, στη φροντίδα των μολυσμένων ανθρώπων και στην αποτροπή περαιτέρω μετάδοσης σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Από το πακέτο ενίσχυσης ύψους 232 εκατ. ευρώ:

  • 114 εκατομμύρια ευρώ θα στηρίξουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ιδίως το παγκόσμιο σχέδιο ετοιμότητας και αντίδρασης σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό έχει ως στόχο να ενισχύσει την ετοιμότητα και την ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας σε χώρες με ασθενή συστήματα υγείας και περιορισμένη ανθεκτικότητα. Μέρος της χρηματοδότησης αυτής υπόκειται στη συμφωνία των αρχών του προϋπολογισμού της ΕΕ.
  • Σχεδιάζονται 15 εκατομμύρια ευρώ στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένου του Ινστιτούτου Pasteur Dakar της Σενεγάλης για τη στήριξη μέτρων όπως η ταχεία διάγνωση και η επιδημιολογική παρακολούθηση.

Κορονοϊός

  • 100 εκατ. ευρώ θα προχωρήσουν σε επειγόντως αναγκαίες έρευνες που σχετίζονται με τη διάγνωση, τη θεραπευτική και την πρόληψη, συμπεριλαμβανομένων 90 εκατ. ευρώ μέσω της πρωτοβουλίας για τα καινοτόμα φάρμακα, μια εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της φαρμακευτικής βιομηχανίας. 
  • 3 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν στο μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ για πτήσεις επαναπατρισμού πολιτών της ΕΕ από το Wuhan της Κίνας.
Σχετικά Άρθρα:

Με πληροφορίες από: ec.europa.eu

Διαφήμιση