Αρχική Υγεία - Διατροφή Τι θέση έχουν τα ροφήματα και τα ποτά σε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος;

Τι θέση έχουν τα ροφήματα και τα ποτά σε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος;

0
Μπίρα, ποτά
Διαφήμιση

Συχνά, όταν ακολουθούμε μια δίαιτα αδυνατίσματος, τείνουμε να στρέφουμε την προσοχή μας στα τρόφιμα, ξεχνώντας ότι και τα υγρά που καταναλώνουμε μπορεί να αυξάνουν το θερμιδικό περιεχόμενο της διατροφής μας. Εάν θέλουμε λοιπόν να μειώσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε ημερησίως, θα πρέπει να συνυπολογίζουμε σε αυτές και τα υγρά που προσλαμβάνουμε.

1) Γάλα

Ανήκει στην ομάδα των γαλακτοκομικών και ως επί το πλείστον περιέχεται εξ’ αρχής στα διαιτολόγια (συνήθως στο πρωινό ή στο βραδινό). Να θυμάστε ότι ιδανικά, ανάλογα φυσικά με το φύλο και την ηλικία, θα πρέπει να προσλαμβάνουμε 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα. 1 ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά μας δίνει περίπου 120kcal.

2) Χυμοί

Οι χυμοί μας παρέχουν θερμίδες, καθώς τα φρούτα περιέχουν από την φύση τους σάκχαρα. Μπορούμε να επιλέξουμε έναν φυσικό χυμό όταν δεν έχουμε τη δυνατότητα να φάμε φρούτα. Θα πρέπει να προσέχουμε να επιλέγουμε πάντα 100% φυσικούς χυμούς και όχι νέκταρ ή φρουτοποτά.

3) Καφές ή τσάι

Ο καφές και το τσάι, όταν καταναλώνονται σκέτα, δεν μας δίνουν θερμίδες. Ειδικότερα ο καφές, λόγω της καφεΐνης που περιέχει, μας βοηθά στην καλύτερη πνευματική τόνωση, ενώ ταυτόχρονα μας εφοδιάζει με πλήθος αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως και το τσάι. Θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στην προσθήκη ζάχαρης (μπορούμε εναλλακτικά να επιλέξουμε ένα μη θερμιδογόνο γλυκαντικό) και γάλακτος.

Αναψυκτικά

4) Αναψυκτικά

Τα κανονικά αναψυκτικά είναι καλό να αντικαθιστώνται με light κατά την περίοδο της δίαιτας, καθώς δεν περιέχουν θερμίδες ενώ ταυτόχρονα μας βοηθούν να απολαύσουμε τη γλυκιά γεύση, η οποία συχνά απουσιάζει από τις δίαιτες απώλειας βάρους.

5) Σόδα ή ανθρακούχο νερό

Μπορούν να καταναλώνονται ελεύθερα, θα πρέπει ωστόσο να περιορίζονται σε περιπτώσεις στομαχικών προβλημάτων (πχ, γαστρίτιδα).

6) Αλκοολούχα ποτά

Δεδομένου ότι το αλκοόλ παρέχει αρκετές θερμίδες (7kcal ανά 1 g), καλό είναι να περιορίζεται σε έως 2 μερίδες την εβδομάδα. Προτιμούμε απλά ποτά, όπως μπύρα ή κρασί (το οποίο είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ενώσεις) και αποφεύγουμε σύνθετα ποτά όπως τα κοκτέιλ.

Μην ξεχνάτε πως, έχοντας ως βασική πηγή ενυδάτωσης το νερό, όλα τα παραπάνω ροφήματα και ποτά -με εξαίρεση τα αλκοολούχα- συμβάλλουν κι αυτά στην ημερήσια μας ενυδάτωση!

***

Kallianioti*Η κυρία Καλλιανιώτη Κωσταλένια είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος -MSc στον τομέα «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία και Διατροφή» με ειδίκευση στην Αθλητική Διατροφή (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Επιστημονικός συνεργάτης Nutrimed.

Διαβάστε επίσης:

Διαφήμιση