Αρχική Υγεία - Διατροφή Διατροφικά tips για να ξεχωρίσεις στο ρεβεγιόν

Διατροφικά tips για να ξεχωρίσεις στο ρεβεγιόν

0
glasses 4720011 1280
Διαφήμιση

Είσαι σε πρωτοχρονιάτικο mood αλλά απογοητεύεσαι στη σκέψη ότι, τα 2-3 παραπανίσια κιλά δεν θα σε αφήσουν να φορέσεις το εντυπωσιακό στενό φόρεμα ή κουστούμι που βρίσκεται στη ντουλάπα σου; Μην ανησυχείς!

Υπάρχει χρόνος και τρόπος να λάμψεις κι εσύ στο φετινό ρεβεγιόν, και μάλιστα χωρίς να μπεις απαραίτητα σε δίαιτα αλλά ακολουθώντας μερικές απλές οδηγίες ισορροπημένης διατροφής, ξεκινώντας τες ήδη από σήμερα!

ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

  • Φυτικές ίνες
  • νερό
  • περιορισμός του αλατιού
    Οι φυτικές ίνες, το νερό και η μειωμένη πρόσληψη αλατιού αποτελούν απαραίτητα συστατικά για να απαλλαχθείς από το ανεπιθύμητο φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς, και όχι μόνο!

Τις φυτικές ίνες τις βρίσκουμε σε όλες τις φυτικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια) που είναι καλό να εντάξεις όχι μόνο στα κύρια γεύματα (π.χ. δημητριακά ολικής, σαλάτες) αλλά και στα ενδιάμεσα σνακ (μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτα, αποξηραμένα φρούτα με ανάλατους ξηρούς καρπούς κ.ά.) για να αυξήσεις τη συνολική πρόσληψή τους μέσα στην ημέρα! Επίλεξε προϊόντα ολικής άλεσης (π.χ. δημητριακά πρωινού ολικής, τραγανές μπουκές βρώμης (προσοχή στο διατροφικό πίνακα, επιλέγοντας αυτές με τη λιγότερη ζάχαρη και λιπαρά), κριτσίνια ολικής, ρύζι καστανό και ζυμαρικά ολικής άλεσης) και επωφελήσου από την αυξημένη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, που θα σε βοηθήσει όχι μόνο να αντιμετωπίσεις σταδιακά το ενοχλητικό αίσθημα δυσφορίας, αλλά και να αισθάνεσαι περισσότερο κορεσμό, με αποτέλεσμα να μειώνεις το άσκοπο τσιμπολόγημα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παράλληλα, συνδύασε την αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών με αύξηση της πρόσληψης υγρών, και ενίσχυσε τον μεταβολισμό σου ακόμη περισσότερο! Πρώτη σου επιλογή θα είναι πάντοτε το νερό, ενώ επίσης όλα τα μη-αλκοολούχα ροφήματα (π.χ. γάλα ελαφρύ, τσάι, καφές, αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη) θα σε βοηθήσουν να καλύψεις πιο ευχάριστα και γευστικά τις ημερήσιες απαιτήσεις σου.

Δώσε προσοχή στο αλάτι της διατροφής σου, το οποίο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρέπει να μειώσουμε σε λιγότερο από 5 γρ την ημέρα (τα οποία αντιστοιχούν τόσο στο αλάτι που προσθέτουμε στο φαγητό, όσο και σε αυτό που υπάρχει ήδη στα τρόφιμα).

 

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙΣ;
Φρόντισε να ελέγχεις τις ετικέτες τροφίμων και να επιλέγεις τα προϊόντα με το λιγότερο αλάτι (ή νάτριο), ενώ μπορείς να μην προσθέτεις αλάτι στο πιάτο σου και να αντικαθιστάς σιγά-σιγά το αλάτι με διάφορα μυρωδικά/μπαχαρικά στο μαγείρεμα.


Οι πιο «γλυκές» γιορτές … είναι οι φετινές!

Δεν υπάρχει λόγος να στερηθείς εντελώς τα γλυκά και τη ζάχαρη για να καταφέρεις να «ξεφουσκώσεις», αρκεί να υπάρχει μέτρο και να ΜΗΝ το παρακάνεις. Άλλωστε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η προτίμησή μας σε καθετί γλυκό είναι έμφυτη και, έως έναν βαθμό, κατευθύνει μέχρι και σήμερα ορισμένες διατροφικές επιλογές. Φρόντισε να επιλέγεις το είδος και το μέγεθος του γλυκού που αναλογεί στις ανάγκες σου, φροντίζοντας παράλληλα να αυξήσεις τα επίπεδα της σωματικής σου δραστηριότητας για να μπορέσεις να «κάψεις» κάποια από τα εδέσματα αυτά. Παράλληλα, αν ήταν στα πλάνα σου να φτιάξεις χριστουγεννιάτικα γλυκά, προτίμησε ελαιόλαδο και μαργαρίνη σαν πιο υγιεινή επιλογή λιπαρής ύλης, και ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά όπως το γλυκαντικό από το φυτό στέβια αντί για ζάχαρη για να εξοικονομήσεις θερμίδες, κρατώντας τη γλυκιά γεύση.

Θυμήσου: Το σωματικό βάρος καθορίζεται, κατά κύριο λόγο, από την ισορροπία ανάμεσα στις θερμίδες που προσλαμβάνουμε από το σύνολο της διατροφής μας και σε αυτές που δαπανάμε μέσω της σωματικής μας δραστηριότητας και του μεταβολισμού μας. Συνεπώς, το «κλειδί» για να απολαύσεις τη γλυκιά γεύση ενός μελομακάρονου ή κουραμπιέ χωρίς ενοχές, είναι να αποφύγεις την υπερκατανάλωσή τους και να τα εντάξεις με μέτρο στη διατροφή των Χριστουγέννων!

Καλή επιτυχία και … Καλές Γιορτές!

 

Δάφνη Μπαλαφούτη*Η Δάφνη Μπαλαφούτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών)-MSc με ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Επιστημονικός συνεργάτης Nutrimed

***

Διαβάστε επίσης:

Διαφήμιση