Αρχική Ειδήσεις Διαταραχή Άγχους Αποχωρισμού στα παιδιά: Τι είναι και ποια τα κύρια συμπτώματα;

Διαταραχή Άγχους Αποχωρισμού στα παιδιά: Τι είναι και ποια τα κύρια συμπτώματα;

0
Γονείς, παιδί, μωρό
Διαφήμιση

Παρόλο που η κοινωνία μας είναι μια έντονα ατομικιστική, η ανάγκη του σχετίζεσθαι, αν και έχει αλλάξει μορφή, εξακολουθεί να είναι μια βασική και πηγαία ανάγκη για τον άνθρωπο. Ωστόσο υπάρχει κόκκινη γραμμή σε αυτή την ανάγκη; Υπάρχει αυτό που θα λέγαμε απλοϊκά «φυσιολογικό» και μη; Μια σημαντική αλλά πολύ υποτιμημένη ψυχική διαταραχή που συναντάται όλο και πιο συχνά πλέον σε παιδιά και εφήβους είναι η διαταραχή άγχους αποχωρισμού.

Πώς εκδηλώνεται

Παιδί, μωρό, γονείς

Η Διαταραχή άγχους Αποχωρισμού χαρακτηρίζεται από μια αναπτυξιακά δυσανάλογη ανησυχία και έναν έντονο φόβο που σχετίζεται με το άτομο στο οποίο είναι κανείς προσκολλημένος. Είναι μια υπερβολική ανησυχία όταν πρόκειται να αποχωριστούμε τα άτομα με τα οποία είμαστε συνδεδεμένοι ή με το σπίτι μας. Βλέπουμε έναν έντονο φόβο που ίσως προέκυψε από κάποια εγκατάλειψη στη παιδική ηλικία.

Επίσης το άτομο που υποφέρει από αυτή τη διαταραχή ανησυχεί οτι τα αγαπημένα του πρόσωπα θα πάθουν κάτι στην υγεία τους ή θα τους εγκαταλείψουν. Οι σκέψεις είναι έντονες και εκλύουν μεγάλο άγχος. Από την άλλη, το άτομο επίσης ανησυχεί μήπως πάθει κάτι το ίδιο και δεν θα μπορεί να είναι κοντά στο άτομο που έχει προσκολληθεί. Οι σκέψεις τον κατακλύζουν και αυξάνουν την ανησυχία του σε καθημερινή βάση.

Το άτομο επίσης αποφεύγει να μείνει μόνο του. Η μοναξιά προκαλεί μεγάλο άγχος και εμποδίζει πολύ τη λειτουργικότητα του ατόμου που βιώνει αυτή τη διαταραχή.

Έτσι το άτομο αυτό θα ενορχηστρώσει τη ζωή του ώστε να μην νιώσει ποτέ εγκατάλειψη: με ποιο τρόπο; Με το να γίνει απαραίτητο στους γύρω του. Με το να παρέχει απεριόριστη φροντίδα και θαυμασμό στο σύντροφό του για παράδειγμα «εξαγοράζει» ουσιαστικά την παρουσία του δίπλα του. Έτσι τα άτομα αυτά συνήθως είναι πολύ δοτικά και τρυφερά πλάσματα, κάτι που βεβαίως είναι πολύ ελκυστικό για τους γύρω του.

Σωματικά Συμπτώματα

Διαταραχή Άγχους Αποχωρισμού

Τα συμπτώματα αυτά συχνά συνοδεύονται από σωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, ναυτίες, ζαλάδες κτλ. Για να μιλήσουμε για διαταραχή βέβαια πρέπει τα συμπτώματα αυτά να είναι έντονα για πάνω από 6 εβδομάδες σε παιδιά και εφήβους και να δημιουργούν μια έντονη δυσφορία στο άτομο που τα βιώνει.

Χρήσιμες συμβουλές για γονείς

  • Μην διστάσετε να επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Η ενημέρωση είναι το όπλο των ψυχικών διαταραχών. Εάν παρατηρήσετε μια «υπερβολική» ενασχόληση του παιδιού σας για το εάν θα φύγετε, εάν βιώνει σωματικά συμπτώματα όπως πονόκοιλο ή ναυτία λίγο πριν κάποιο αποχωρισμό σας, πχ. κατασκήνωση ή κάποιο επαγγελματικό σας ταξίδι, καλό είναι να ενημερώσετε τον παιδίατρο και να επισκεφτείτε κάποιο παιδοψυχολόγο για μια συμβουλευτική συνεδρία.
  • Παραμείνετε αισιόδοξοι και ήρεμοι με το παιδί. Μην θυμώνετε με τις αντιδράσεις του και μην ασκείτε κριτική (πχ. Δηλώσεις του τύπου «Είσαι μαμάκιας;», «Είσαι φοβιτσιάρης;» κτλ.), καθώς αυτό μπορεί να πληγώσει ή να απομακρύνει το παιδί από εσάς και να αυξήσει το άγχος του καθώς θα το βιώνει μέσα του χωρίς να μπορεί να το εκδηλώσει με άνεση.
  • Μιλήστε ήρεμα στο παιδί σας για την «μονιμότητα» της σχέσης σας, για το ότι θα ξαναγυρίσετε εάν φύγετε και για το ότι είναι απαραίτητος/η και για εσάς. Υπενθυμίστε του ότι το αγαπάτε αλλά υπάρχουν και κάποιες υποχρεώσεις που όλοι έχουμε στη ζωή μας.
  • Εάν ο φόβος του έχει να κάνει με την υγεία σας μιλήστε του για τις προληπτικές εξετάσεις που κάθε χρόνο κάνετε, για το ότι όλα είναι υπό έλεγχο και για τις εξελίξεις της σημερινής επιστήμης που βοηθά να είμαστε υγιείς. Είναι σημαντική αυτή η εμπιστοσύνη να καλλιεργηθεί προς τους ιατρούς από μικρή ηλικία.
  • Φτιάξτε ένα συμβόλαιο με το παιδί σας, μια συμφωνία που θα ικανοποιεί και τους δύο: για παράδειγμα ότι θα φύγετε αλλά μπορεί να σας καλέσει στο κινητό σας, ότι θα γυρίσετε σε 2 ώρες κτλ. Εάν χρειαστεί να φύγει εκείνο, πχ. για να περάσει το βράδυ στη γιαγιά βοηθήστε το να έχει πλήρη εικόνα του πώς θα περάσει εκεί και τι θα κάνετε εσείς. Για παράδειγμα: «Θα δείτε την αγαπημένη σου ταινία με τη γιαγιά και θα παραγγείλετε πίτσα. Εγώ θα πάω στη δεξίωση και θα είμαι με συναδέλφους για 3 ώρες. Θα με πάρετε τηλέφωνο και θα σας παίρνω κι εγώ. Ανυπομονώ να γυρίσω να μου πεις πώς τα πέρασες!»
  • Πέραν όλων των παραπάνω συμβουλών ωστόσο είναι απαραίτητο να ζητήσετε τη γνώμη ειδικού με μια κατ’ ιδίαν επίσκεψη καθώς η Διαταραχή Άγχους Αποχωρισμού είναι αρκετά αγχογόνα και μπορεί να εμποδίσει τη καθημερινότητα του παιδιού αλλά και της οικογένειάς του.

Χρύσα ΠαπακυργιάκηΓράφει η Χρύσα Παπακυργιάκη, Ειδική Παιδαγωγός, Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια εφήβων & ενηλίκων.

Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr 

Blog: https://psuxopaidia.blogspot.com/

Διαφήμιση