Αρχική Ενέργεια Χατζηδάκης: “Αν πέσει η ΔΕΗ, θα πέσει η χώρα”

Χατζηδάκης: “Αν πέσει η ΔΕΗ, θα πέσει η χώρα”

0
ΔΕΗ
Διαφήμιση

Μέχρι να βρεθεί λύση με τη ΔΕΗ θα χυθεί πολύ μελάνι…

Μακάρι τουλάχιστον η κρίση να συμβάλλει ώστε να επιταχυνθεί η στροφή προς άλλες, εναλλακτικές μορφές ενέργειας

Προς το παρόν πάντως ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης εμφανίζεται κάθε άλλο παρά καθησυχαστικός: Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι η ΔΕΗ είναι σε άσχημη οικονομική κατάσταση, «δεν έχει χρήματα ούτε να αγοράσει κολώνες». Προειδοποίησε επίσης ότι η ιδιωτικοποίησή της είναι αδύνατη, καθώς «κανείς δεν είναι τρελός να την πάρει». Με 90 εκατ. ευρώ κέρδη το 2014 και 900 εκατ. ευρώ ζημιές το χρόνο σήμερα, «Ποιος θα πάρει τις ζημιές με το ‘’καλημέρα’’;» είπε χαρακτηριστικά.

Κίνδυνος μπλακ άουτ

υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης

«Παλεύουμε να μη μείνει η χώρα στο σκοτάδι, ήδη έχουν γίνει τοπικά μπλακ άουτ όπως στην Αθήνα και στο Λασίθι» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι «Αν πέσει η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση των Βαλκανίων, θα πέσει η χώρα».

«Το σύστημα ηλεκτρικής ενεργείας είναι σε οριακή κατάσταση… Την Πέμπτη το πρωί έπαιρνα εγώ ο ίδιος τους μεγάλους παίκτες της αγοράς ηλεκτρικής ενεργείας και ζητούσα γεννήτριες, δεν υπήρχαν, έχουν πάει σχεδόν όλες σε Κρήτη, Ρόδο Σαντορίνη για να κρατηθούν (η ηλεκτροδότηση) τα νησιά δεν έχουν γίνει τόσα χρόνια οι συνδέσεις των νησιών με υπόγεια καλώδια ιδίως της Κρήτης», υπογράμμισε ο υπουργός.

«Οι στύλοι του ΔΕΔΔΗΕ, οι κολώνες, δεν είναι σε μεγάλη επάρκεια διότι η ΔΕΗ δεν έχει λεφτά για να δώσει στη θυγατρική της το ΔΕΔΔΗΕ να αγοράσει κολώνες, εκεί είμαστε» συμπλήρωσε.

Δεν θα αυξηθούν οι λογαριασμοί

ΔΕΗ

Διευκρίνισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αυξηθούν τα τιμολόγια. «Η ΔΕΗ είναι παγιδευμένη δεν μπορεί να ανεβάσει τα τιμολόγια γιατί θα χάσει πελάτες δεν είναι πια μόνη της – μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, δεν θα ήθελαν πολλοί πολιτικοί να είναι στη θέση μου».

Άστοχες επιλογές

Ο Κωστής Χατζηδάκης σχολίασε ότι έχουν γίνει σειρά από άστοχες επιλογές από την προηγούμενη κυβέρνηση, με βασική αυτή που έγινε το καλοκαίρι του ’15 όταν συμφωνήθηκε με την τρόικα να πάει η ΔΕΗ από το 90% στο 50% της αγοράς σε πέντε χρόνια έναντι μηδενικού οικονομικού ανταλλάγματος. «Ο ορκωτός ελεγκτής Ernest & Young είπε ότι η ΔΕΗ είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, δεν το είπα εγώ», εξήγησε.

Πηγή: Καθημερινή

Διαφήμιση