Αρχική Τουρισμός - Ταξίδια Ρέτσος: Να μπούμε σε μια νέα περίοδο ωριμότητας – Να σχεδιάσουμε τον...

Ρέτσος: Να μπούμε σε μια νέα περίοδο ωριμότητας – Να σχεδιάσουμε τον επόμενο κύκλο μακροχρόνιας ανάπτυξης

0
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος
Διαφήμιση

Τη σημασία του ελληνικού τουρισμού και του ρόλου την στην οικονομία τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε στην προσδοκία του κλάδου για ένα πιο ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον με περισσότερα κίνητρα και ελαφρύνσεις και να καλυφθούν τα κενά και οι ανάγκες που χρονίζουν, σημειώνοντας ότι «Στόχος μας πλέον είναι να μπούμε σε μια νέα περίοδο ωριμότητας. Μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα νέο, επόμενο κύκλο μακροχρόνιας ανάπτυξης. Με ένα νέο εθνικό συμβόλαιο ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό».

«Ο τουρισμός αποτελεί μια μοναδική, πολύτιμη αξία για την οικονομίας μας, για την Ελλάδα, για όλους» είπε ο κ. Ρέτσος και πρόσθεσε ότι «ο τουρισμός το 2018 συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία 22 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία, ενώ στην αιχμή της τουριστικής περιόδου ο τομέας συμβάλει σχεδόν στο 20% της συνολικής απασχόλησης της χώρας. Ταυτόχρονα, την τελευταία τριετία, στα ελληνικά ξενοδοχεία πραγματοποιήθηκαν ιδιωτικές επενδύσεις 5,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα από την αρχή της κρίσης, ο τουρισμός έχει παράξει άμεσα 125 δισ. ευρώ, ενώ 230 εκατ. άνθρωποι έχουν ταξιδέψει στη χώρα μας, αποκομίζοντας μία θετική εμπειρία».

Τα προβλήματα

Τουρισμός Ελλάδα

Αναφερόμενος στα προβλήματα του κλάδου σημείωσε ότι «η υπερφορολόγηση εξακολουθεί να πνίγει το τουριστικό πακέτο, η αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι είναι πλέον δομικό χαρακτηριστικό του περιβάλλοντος στο οποίο επιχειρούμε και αναπτυσσόμαστε, και φυσικά τα διαρθρωτικά ή θεσμικά ζητήματα που διαχρονικά θέτουμε προς την πολιτεία παραμένουν στο συντριπτικό μέρος τους άλυτα» και επεσήμανε την ανάγκη μίας συνολικής πολιτικής για τον τουρισμό και όχι αποσπασματικές ενέργειες.

Ο στόχος

Τουρισμός Ελλάδα

Το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο είναι «η διαχείριση των προορισμών, με γνώμονα την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως: υποδομές, βιώσιμη ανάπτυξη, κλιματική αλλαγή, φαινόμενα κορεσμού πολλών περιοχών, είναι μερικά από τα ζητήματα, που απαιτούν άμεσες απαντήσεις. Σήμερα, δεν μπορούμε να μιλάμε για τουριστική επιχειρηματικότητα, για τουριστική ανάπτυξη αν σε αυτή δεν εμπεριέχεται η έννοια της αειφορίας: προστασία και βελτίωση της ποιότητας του φυσικού, οικιστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος».

Διαφήμιση