Αρχική Special Topics Ποιος συνοδεύει την Ολυμπιακή φλόγα στη Μασσαλία

Ποιος συνοδεύει την Ολυμπιακή φλόγα στη Μασσαλία

0
Istioploiko skafos Pytheas
Διαφήμιση

 

Του Αντώνη Καραγιαννάκη

 
Ο «ΠΥΘΕΑΣ», ένα μικρό ελληνικό ιστιοπλοϊκό με έναν Πειραιώτη ως μοναδικό πλήρωμα, τον Γιώργο Κεσσέ θα ταξιδέψει για να συνοδεύσει το γαλλικό ιστιοφόρο «Μπελέμ» και την Ολυμπιακή φλόγα κατά στην είσοδό τους στη Μασσαλία.
pytheas trip giorgos kesses
Ο κυβερνήτης του «ΠΥΘΕΑ», Γιώργος Κεσσές από τον Πειραιά, ο οποίος θα πραγματοποιήσει ένα όνειρο ζωής θα περάσει από διάφορά σημεία όπου υπήρξαν Ελληνικές αποικίες μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής επέβλεπε της τελευταίες εργασίες στο σκάφος του, φροντίζοντας για της τελευταίες λεπτομέρειες και αποχαιρετώντας γνωστούς και φίλους.

«Θα σαλπάρω ξημερώματα Σαββάτου (19-4-2024)  με την Ελληνική σημαία και τη σημαία του Πειραιά. Ο «ΠΥΘΕΑΣ» είναι το πρώτο σκάφος που περνάει τον Ισθμό της Κορίνθου, μετά τα έργα που έγιναν εκεί το τελευταίο διάστημα. Θα περάσω από την Κεφαλονία, μετά θα διασχίσω την Αδριατική για να φτάσω στη Μεσίνα ή στο Ρήγιο της Καλαβρίας. Από εκεί θα φτάσω στην Κορσική και αργότερα θα συναντήσω το γαλλικό ιστιοφόρο «Μπελέμ» πριν φτάσει στον τελικό προορισμό του με την Ολυμπιακή Φλόγα και να μπούμε μαζί στη Μασσαλία», αναφέρει ο Έλληνας ιστιοπλόος.

Γέννημα θρέμμα του Πειραιά από μικρό παιδί στα σκάφη, ο Γιώργος Κεσσές δεν ξεχνάει όσοι τον βοήθησαν να μπει σα αυτό τον υπέροχό κόσμο της ιστιοπλοϊας και τους ευχαριστεί όλους, ενώ «δεν είναι λίγοι, αυτοί που με βοήθησαν στο μεγάλο αυτό εγχείρημα και θέλουν να μείνουν στην ανωνυμία» τονίζει ο Πειραιώτης ιστιοπλόος.
Μας αναλύει και εξηγεί για τις ιδιαιτερότητες του ταξιδιού, τους συμβολισμούς, την προετοιμασία, τις βοήθειες από πολύ κόσμο και πολλά άλλα.

Ο Γιώργος Κεσσές με τον «ΠΥΘΕΑ» θέλουν να μεταφέρουν στις συναντήσεις του με τους Έλληνες αποδήμους, την Ελλάδα και το Ολυμπιακό γεγονός.

Έξω από το λιμάνι της Μασσαλίας ο «Πυθέας» θα αναμένει το «Μπελέμ» και συνοδευόμενοι από την αρμάδα δεκάδων σκαφών, εισέρχονται με την Ολυμπιακή Φλόγα στο λιμάνι της αδελφοποιημένης με τον Πειραιά πόλης.

 Πειραιάς και Μασσαλία αδελφοποιημένοι Δήμοι

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι Δήμοι των δύο λιμανιών Πειραιά και Μασσαλίας είναι αδελφοποιημένοι από το 1984, συμβολίζοντας τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας ανάμεσα στις δύο πόλεις – λιμάνια της Μεσογείου. Στο πνεύμα αυτό, η συνοδεία της Ολυμπιακής Φλόγας υπό την ελληνική σημαία και τη σημαία της «αδελφής πόλης» του Δήμου Πειραιά στη Μασσαλία, μια πόλη που ιδρύθηκε από Έλληνες, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική.

Giorgos Kesses

Ο συνολικός χρόνος του ταξιδιού από τον Πειραιά στη Μασσαλία υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 20 ημέρες στον οποίο συνυπολογίζονται οι σταθμοί ανεφοδιασμού και οι τυχόν καιρικές δυσκολίες ή αβαρίες. Υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν περίπου 12 ημέρες. Ο χρόνος της επιστροφής, θα είναι ανάλογος.

Η απόσταση από τον Πειραιά προς τη Μασσαλία και η επιστροφή στον Πειραιά, λαμβάνοντας υπόψη ότι το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί κυρίως με χρήση ιστιοφορίας, συνολικά ανέρχεται σε περίπου 3000 ναυτικά μίλια.

Ο απόπλους θα πραγματοποιηθεί 10-12 τουλάχιστον ημέρες πριν από την παράδοση της Ολυμπιακής φλόγας στη Γαλλία, καθότι στις 26 Απριλίου 2024, το «Μπελέμ», θα αποπλεύσει από τον Πειραιά και λόγω μεγέθους θα αναπτύξει πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα.

Πηγή:ertnews.gr 
Διαφήμιση