Αρχική Επιστήμη Η Αθήνα επελέγη για τη διοργάνωση του 44ου Διεθνούς Συνεδρίου Διαστημικής Έρευνας

Η Αθήνα επελέγη για τη διοργάνωση του 44ου Διεθνούς Συνεδρίου Διαστημικής Έρευνας

0
Διαστημικής Έρευνας
Διαφήμιση

Μόλις δύο ημέρες μετά την 49η επέτειο του πρώτου περιπάτου ανθρώπου στην επιφάνεια της Σελήνης και της 60ης επετείου της ίδρυσης της COSPAR (Επιτροπή Διαστημικής Έρευνας-Committee on Space Research του International Council of Scientific Unions-ICSU), το Συμβούλιο της Επιτροπής επέλεξε με σημαντική διαφορά και από τον πρώτο γύρο την Αθήνα ως διοργανώτρια του 44ου Επιστημονικού Συνεδρίου της COSPAR το 2022.

Η απόφαση της ανάληψης ελήφθη κατόπιν ψηφοφορίας στο  42ου Διαστημικό Συνέδριο της COSPAR που οργανώθηκε από τις 14 ως τις 22 Ιουλίου 2018 στην Pasadena της California των ΗΠΑ, από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (California Institute of Technology-Caltech)  και το Jet Propulsion Laboratory (JPL),  και στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 3,300 επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα συνέδρια της COSPAR παρουσιάζονται τα σημαντικότερα αποτελέσματα των ερευνών στο πεδίο της Διαστημικής Επιστήμης.

Η διεθνής Επιτροπή Διαστημικής Έρευνας (COSPAR) ιδρύθηκε το 1958, λίγο μετά την έναρξη της διαστημικής εποχής και την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου, του Σοβιετικού Sputnik. Σκοποί της είναι η προαγωγή της διεθνούς διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας και η ειρηνική εξερεύνηση του διαστήματος.

Αποτελεί βήμα διαλόγου και συνεργασίας, ανοιχτό σε όλους τους διαστημικούς επιστήμονες παγκοσμίως και δεν εμπλέκεται σε πολιτικές επιδιώξεις, συνεργαζόμενη στενά με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους παγκόσμιους οργανισμούς.

Οι στόχοι της επιτυγχάνονται με τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων μεγάλης κλίμακας ανά διετία, καθώς και πολλών μικρότερων συμποσίων και συναντήσεων εργασίας. Η Ελλάδα είναι κράτος – μέλος της COSPAR σχεδόν από την ίδρυσή της, μέσω της Εθνικής Επιτροπής Διαστημικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Η υποψηφιότητα της χώρας μας για το 2022 προετοιμάστηκε από το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο συντονίζει την Εθνική Επιτροπή Διαστημικών Ερευνών. Το Γραφείο θα λειτουργήσει ως οικοδεσπότης του Συνεδρίου.

Η σημαντική προσπάθεια για τη χώρα υποστηρίχθηκε ενεργά από πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, το Δήμο Αθηναίων, Υπουργεία, σχεδόν το σύνολο των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας.

Η ανάληψη του COSPAR 2022 συνιστά εθνική επιτυχία, με δεδομένο τον  ανταγωνισμό σε υψηλό επίπεδο από τις συνυποψήφιες πόλεις (Βαρσοβία, Λωζάνη και Πράγα). Πρόκειται για μια  πολυεπίπεδη πρόκληση για τη χώρα καθώς και μια σπουδαία ευκαιρία να καταδειχθεί διεθνώς ότι η Ελλάδα έχει την υποδομή και το έμψυχο επιστημονικό δυναμικό ώστε  να πρωταγωνιστήσει στη Διαστημική Έρευνα και Τεχνολογία.

Ο Πρόεδρος της COSPAR Dr. Lennard Fisk, συγχαίρει τους εκπροσώπους της Ελληνικής υποψηφιότητας Δρ. Σταμάτιο Κριμιζή, ακαδημαϊκό, και Δρ. Μανώλη Γεωργούλη, ερευνητή της Ακαδημίας Αθηνών, για την ανάληψη της διοργάνωσης του COSPAR Scientific Assembly 2022.

Το διεθνές συνέδριο της COSPAR έχει χαρακτηριστεί άτυπα ως Ολυμπιάδα του Διαστήματος και διοργανώνεται σε διαφορετική ήπειρο κάθε φορά. Στο Συνέδριο της Αθήνας αναμένεται να συμμετάσχουν 3.000-4.000 διεθνώς αναγνωρισμένοι διαστημικοί επιστήμονες από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα ανά την υφήλιο, εκπρόσωποι των μεγαλύτερων διεθνών διαστημικών οργανισμών, καθώς και οι μεγαλύτερες εταιρείες προϊόντων διαστημικής τεχνολογίας παγκοσμίως, οι οποίες θα συμμετάσχουν με εκθεσιακά περίπτερα.

 

Διαφήμιση