Αρχική Επιστήμη Νέα ανακάλυψη για την επιτάχυνση της ανάπτυξης αρωματικών κρασιών ανθεκτικών στο αλάτι

Νέα ανακάλυψη για την επιτάχυνση της ανάπτυξης αρωματικών κρασιών ανθεκτικών στο αλάτι

0
Διαφήμιση

Μια πρόσφατη ανακάλυψη από Αυστραλούς επιστήμονες είναι πιθανό να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του αυστραλιανού οίνου και να επιταχύνει σημαντικά την αναπαραγωγή πιο ισχυρών αρωματικών κρασιών, ανθεκτικών στο αλάτι!

Μια ομάδα επιστημόνων από το Κέντρο ARC της Βιολογικής Ενέργειας Φυτών στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και το CSIRO Agriculture and Food αναγνώρισαν γονίδια που εκφράζονται σε ρίζες αμπέλου που περιορίζουν την ποσότητα νατρίου – βασική συνιστώσα του αλατιού – που φτάνει τα μούρα και τα φύλλα. Η έρευνα δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό New Phytologist.

grapevine (1).jpg

«Τα μούρα που περιέχουν υπερβολικό νάτριο μπορεί να είναι ακατάλληλα για την παραγωγή κρασιού και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αφαίρεση των αμπελώνων, με αποτέλεσμα οικονομικές απώλειες για τους ιδιοκτήτες αμπελώνων», λέει ο δρ Sam Henderson, συμμετέχων στη μελέτη, από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας.

grapevine (2).jpg

«Ξεκινήσαμε να καθορίσουμε γιατί μερικοί αμπέλια συσσωρεύουν αλάτι και άλλοι όχι και βρήκαμε μια συγκεκριμένη μετάλλαξη σε μια πρωτεΐνη μεταφοράς νατρίου που βρίσκεται σε ρίζες αμπέλου, γεγονός που την εμποδίζει να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Αυτό οδηγεί σε περισσότερο αλάτι που διαρρέει στους βλαστούς των αμπέλων από το έδαφος», λέει ο Δρ Henderson.

grapevine (3).jpg

Ενώ τα χαμηλά επίπεδα αλατιού μπορούν να βελτιώσουν τη γεύση του κρασιού, σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες γεύσεις, να μειώσουν την απόδοση των καρπών και να βλάψουν τη μακροπρόθεσμη υγεία των αμπέλων – είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές του οίνου υψηλής ποιότητας σε όλο τον κόσμο.

grapevine (4).jpg

Στους ευρύτερους τομείς της γεωργίας, των τροφίμων και του κρασιού της Αυστραλίας, οι ζημιές που προκαλούνται από την αλατότητα εκτιμάται ότι κοστίζουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως!

«Με τη σύγκριση του DNA των διαφορετικών αμπέλων εντοπίσαμε ένα συγκεκριμένο γονίδιο που σχετίζεται με τον αποκλεισμό νατρίου από τους βλαστούς»,σημείωσε ο Dr Jake Dunlevy από το CSIRO.

 grapevine (5).jpg

“Αυτή η ανακάλυψη μας επέτρεψε να αναπτύξουμε γενετικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή περισσότερων ριζών από αμπέλου ανθεκτικές στο αλάτι, επιτρέποντας στους νέους γονότυπους να χτησιμοποιούνται στο στάδιο της σποράς και όχι σε μακροχρόνιες και δαπανηρές δοκιμές με αμπελώνες”, συμπλήρωσε.

 

 Επιμέλεια: Ηλίας Ντράλλος

Διαφήμιση