Αρχική Επιστήμη Οι καλλιέργειες εξελίχθηκαν 10 χιλιετίες νωρίτερα εξαιτίας των αρχαίων συλλεκτών

Οι καλλιέργειες εξελίχθηκαν 10 χιλιετίες νωρίτερα εξαιτίας των αρχαίων συλλεκτών

0
Διαφήμιση

Οι αρχαίοι συλλέκτες άρχισαν να επηρεάζουν συστηματικά την εξέλιξη των καλλιεργειών πριν από τριάντα χιλιάδες χρόνια – περίπου δέκα χιλιετίες νωρίτερα από ότι οι ειδικοί πιστεύουν – σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Warwick.

Ο καθηγητής Robin Allaby, στο School of Life Sciences του Warwick, ανακάλυψε ότι η συλλογή ανθρωπίνων καλλιεργειών ήταν τόσο εκτεταμένη, ήδη από την τελευταία Εποχή των Παγετώνων, που άρχισε να επηρεάζει την εξέλιξη του ρυζιού, του σιταριού και του κριθαριού – ενεργοποιώντας τη διαδικασία που άλλαξε αυτά τα φυτά από άγρια ​​σε εξημερωμένα.

Στο Tell Qaramel, μια περιοχή της σύγχρονης βόρειας Συρίας, η έρευνα αποδεικνύει ότι τα ιχνοστοιχεία έχουν προσβληθεί πριν από τριάντα χιλιάδες χρόνια και ότι το ρύζι έχει αποδειχθεί ότι έχει πληγεί περισσότερο από δεκατρία χιλιάδες χρόνια πριν στη Νότια, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία.

crops (4).jpg

Επιπλέον, το σιτάρι emmer έχει αποδειχθεί ότι έχει πληγεί πριν από είκοσι πέντε χιλιάδες χρόνια στο Νότιο Λεβάντα – και κριθάρι στην ίδια γεωγραφική περιοχή πριν από είκοσι μία χιλιάδες χρόνια.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν το χρονοδιάγραμμα της εξέλιξης των καλλιεργειών σε αυτές τις περιοχές, αναλύοντας τις εξελισσόμενες συχνότητες γονιδίων των αρχαιολογικά ακάλυπτων φυτικών αποθεμάτων.

Τα άγρια ​​φυτά περιέχουν ένα γονίδιο που τους επιτρέπει να διασκορπίσουν ή να καταστρέψουν τους σπόρους τους ευρέως. Όταν αρχίζει να μαζεύεται σε μεγάλη κλίμακα, η ανθρώπινη δραστηριότητα μεταβάλλει την εξέλιξή του, αλλάζοντας αυτό το γονίδιο και αναγκάζοντας το φυτό να διατηρήσει τους σπόρους του, αντί να τα εξαπλώνει – προσαρμόζοντάς το έτσι στο ανθρώπινο περιβάλλον και τελικά στη γεωργία.

crops (5).jpg

Ο καθηγητής Allaby και οι συνάδελφοί του έκαναν υπολογισμούς από αρχαιοβοτανικά υπολείμματα καλλιεργειών που αναφέρονται παραπάνω που περιείχαν γονίδια που δεν τους έδιναν “θραύσματα” – τα γονίδια που τους προκάλεσαν να διατηρήσουν τους σπόρους τους – και διαπίστωσαν ότι η ανθρώπινη συγκέντρωση είχε ήδη αρχίσει να αλλάζει τις χιλιετίες εξέλιξής τους πριν από τις προηγούμενες αποδεκτές ημερομηνίες.

crops (3).jpg

Η μελέτη δείχνει ότι τα φυτά καλλιέργειας που προσαρμόστηκαν στην εξημέρωση πριν από οκτώ χιλιάδες χρόνια, με την εμφάνιση τεχνολογίας δρεπανοκομίας, αλλά και η επιλογή αυτή άλλαξε με την πάροδο του χρόνου. Επισημαίνει την προέλευση των επιλεκτικών πιέσεων που οδηγούν στην εξημέρωση των καλλιεργειών πολύ νωρίτερα και σε γεωλογικές εποχές που θεωρούνται αφιλόξενοι στην καλλιέργεια.

Η απόδειξη ότι οι καλλιέργειες συγκεντρώθηκαν στο βαθμό που ωθήθηκαν προς εξημέρωση μέχρι τριάντα χιλιάδες χρόνια πριν αποδεικνύει την ύπαρξη πυκνών πληθυσμών ανθρώπων αυτή τη στιγμή.

crops (2).jpg

Ο καθηγητής Robin Allaby σχολίασε: «Αυτή η μελέτη αλλάζει τη φύση της συζήτησης για την προέλευση της γεωργίας, δείχνοντας ότι οι πολύ μακροχρόνιες φυσικές διεργασίες φαίνεται να οδηγούν στην εξημέρωση – βάζοντας σε ισορροπία με τον φυσικό κόσμο, όπου έχουμε είδη όπως τα μυρμήγκια που έχουν εξημερώσει μύκητες, παράδειγμα.”

Η έρευνα, “Geographic mosaics and changing rates of cereal domestication” δημοσιεύεται στο Philosophical Transactions of the Royal Society B.

Διαφήμιση