Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε PowerUp! 2017: Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ενέργεια με νικήτρια ομάδα την...

PowerUp! 2017: Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ενέργεια με νικήτρια ομάδα την FLASC

0
Διαφήμιση

Στο φετινό διαγωνισμό Powerup! η Ελλάδα και η Κύπρος εκπροσωπήθηκαν με 12 συμμετοχές από τις οποίες οι 7 έφτασαν στον Ελληνικό τελικό.

“Είμαι πολύ χαρούμενος και εντυπωσιασμένος με τις ιδέες και την απόδοση των startup στον Ελληνικό τελικό του διαγωνισμού PowerUp! Πιστεύω ακράδαντα ότι η ποιότητα των παρουσιάσεων ήταν υψηλού επιπέδου και η επιλογή του νικητή δεν ήταν εύκολη υπόθεση για την κριτική επιτροπή.

Ανυπομονώ να παρακολουθήσω τον Ελληνικό διαγωνισμό και την επόμενη χρονιά.’’ είπε ο Michał Kraszewski, Business Creation Manager της InnoEnergy και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

Σχεδόν 160 νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) από 23 χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης συμμετείχαν στην τρίτη έκδοση του διαγωνισμού, ο οποίος διοργανώθηκε από την InnoEnergy – τον κινητήρα καινοτομίας της βιώσιμης ενέργειας σε όλη την Ευρώπη.

Ο Ελληνικός Τελικός, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 2 Οκτωβρίου 2017, ήταν ένας από τους τοπικούς τελικούς που έλαβαν μέρος σε συνολικά 12 χώρες (Βουλγαρία, Ελλάδα, Εσθονία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβακία, Σλοβενία Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχία).

Ο Ελληνικός τελικός του “PowerUp! 2017”, αλλά και το διήμερο σεμινάριο προετοιμασίας (bootcamp) όπου οι φιναλίστ είχαν τη δυνατότητα να δουλέψουν λεπτομέρειες της ιδέας τους και να βελτιώσουν τις ικανότητες παρουσίασής τους μαζί με έμπειρους coaches και mentors, διοργανώθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία KiNNO Consultants Ltd, το HUB της InnoEnergy σε Ελλάδα και Κύπρο.

Στον τελικό, που διοργανώθηκε στην Αθήνα, έφτασαν 7 startups από την Ελλάδα και 1 από την Μάλτα για να παρουσιάσουν τις καινοτόμες λύσεις τους στην κριτική επιτροπή, σε επενδυτές, εκπροσώπους του τύπου και εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών στο χώρο της ενέργειας.

O Dr. Daniel Buhagiar, μέλος της νικήτριας ομάδας FLASC, δήλωσε σχετικά με τον διαγωνισμό: “Το Bootcamp και ο Τελικός του Ελληνικού διαγωνισμού του PowerUp!, που διοργανώθηκε από την KiNNO ήταν μια φανταστική εμπειρία για την ομάδα μας.

Η διοργάνωση ήταν άψογη και είχαμε μια εποικοδομητική συνεργασία με τους coaches και τον μέντορα που μας προσέφεραν άμεση υποστήριξη. Αυτή η εμπειρία μας έδωσε έμπνευση και κίνητρο για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Το συστήνουμε ανεπιφύλακτα!”

FLASC2.jpg

Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν όχι μόνο ως προς το επιχειρηματικό τους μοντέλο, αλλά και ως προς τις δυνατότητες της ομάδας και τις προοπτικές της ιδέας τους. Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούνταν από τα ακόλουθα μέλη:

Σπύρος Αρσένης, συντονιστής του προγράμματος ΝΒG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος

Κωνσταντίνος Κοκκινοπλίτης, Ιδρυτής της RISE Research & Innovation Strategy Experts και της SevenSigma PC

Γρηγόρης Γιοβανώφ, καθηγητής Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας και πρώην Αναπληρωτής Πρύτανης του Athens Information Technology (AIT)
Michał Kraszewski (Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής), Business Creation Manager της InnoEnergy

Ο Zsolt Winkler (Επικεφαλής του Open Innovation Hub, του ομίλου MOL – παγκόσμιος συνεργάτης του Διαγωνισμού) αναφέρει:

‘’Ο όμιλος MOL ως διεθνής εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, πιστεύει ότι οι εξελίξεις στην τεχνολογία και οι νέες καταναλωτικές συνήθειες έχουν αλλάξει θεμελιωδώς ολόκληρη τη βιομηχανία μας.

Με στόχο να εναρμονιστούμε με τις παγκόσμιες τάσεις και τις εξωτερικές προκλήσεις, ο όμιλος MOL επιθυμεί να αποτελέσει μέρος ενός συνεργατικού οικοσυστήματος καινοτομίας, καθώς βλέπουμε την καινοτομία ως έναν από τους τρόπους γρήγορης ανταπόκρισης στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών.

Ως εκ τούτου, ο Όμιλος MOL προτίθεται να επεκταθεί σε νέες επιχειρήσεις και να αναζητήσει νέες συνεργασίες. Ερχόμενη σε επαφή με την κοινότητα των startup επιχειρήσεων, ο όμιλος MOL θέλει να βρει λύσεις που θα τον βοηθήσουν να γίνει η πρώτη επιλογή των καταναλωτών.

Πιστεύουμε πως ο διαγωνισμός PowerUp θα υποστηρίξει σθεναρά την πρωτοβουλία της MOL να εντοπίσει και να συνεργαστεί με τις πιο καινοτόμες startup επιχειρήσεις στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.’’

Η Agnieszka Wasilewska-Semail (Διευθύνων Σύμβουλος της RAFAKO – παγκόσμιος συνεργάτης του Διαγωνισμού) αξιολογεί την σημασία του διαγωνισμού επισημαίνοντας πως:

‘’Η εταιρεία μας συμμετείχε ενεργά στην Κοινότητα Γνώσης και Καινοτομίας της InnoEnergy από το 2011, όταν και ξεκίνησαν τα πρώτα innovation projects. Από τότε η InnoEnergy έχει γίνει ένας από τους πιο πολύτιμους συνεργάτες της Εταιρείας.

Υποστηρίζουμε την αποστολή της InnoEnergy για τη δημιουργία αντίκτυπου με την καινοτομία στη βιώσιμη ενέργεια, η οποία είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με το επιχειρηματικό κίνητρο της RAFAKO, καθώς η δουλειά μας δεν περιορίζεται μόνο στο σχεδιασμό και την κατασκευή εξοπλισμού.

Η φιλοδοξία μας είναι να καταστήσουμε την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας όσο το δυνατόν πιο φιλική προς το περιβάλλον. Ο διαγωνισμός PowerUp ταιριάζει στους στόχους της RAFAKO και ελπίζουμε πως τα startup που θα αναδείξει ο διαγωνισμός θα συνεισφέρουν σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον.’’

Στις 22 Νοεμβρίου η FLASC θα αντιμετωπίσει τους νικητές των άλλων περιφερειακών διαγωνισμών, στο RaM Colosseum στη Βουδαπέστη, όπου θα διεκδικήσουν χρηματικά έπαθλα (EUR 20,000 για την πρώτη θέση) όπως επίσης και την συμμετοχή τους στο Highway®, τον υψηλού κύρους επιταχυντή της InnoEnergy, που βοηθά στη μετατροπή startup, οι οποίες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, σε επιτυχημένες και κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Διαφήμιση