Αρχική Υγεία - Διατροφή Ασβέστιο και βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης

Ασβέστιο και βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης

0
Διαφήμιση

Μια νέα μελέτη, με επικεφαλής τους επιδημιολόγους της Σχολή Δημοσίων Υγεσιών και Επιστημών Υγείας του Amherst του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και του Χάρβαρντ δείχνει ότι η υψηλή πρόσληψη διατροφικής βιταμίνης D και ασβεστίου μπορεί να σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο πρώιμης εμμηνόπαυσης και διακοπής της ωοθηκικής λειτουργίας πριν από την ηλικία των 45 ετών.

Η εμμηνόπαυση επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών και συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, οστεοπόρωσης και πρώιμης γνωσιακής παρακμής.

Η επικεφαλής την επιδημιολόγο Αλεξάνδρα Πέρντιου-Σμιθ, έκανε τη σχετική δημοσίευση της έρευνας στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διατροφολογίας “American Journal of Clinical Nutrition” μετά την ανάλυση στοιχείων για σχεδόν 120.000 γυναίκες ηλικίας 25 έως 49 ετών σε βάθος 30ετίας.

Όσες έπαιρναν την μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου στη διατροφή τους, είχαν κατά μέσο όρο 13% μικρότερη πιθανότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης πριν την ηλικία των 45 ετών. Ενώ όσες είχαν υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στη διατροφή τους, είχαν 17% μικρότερο κίνδυνο για πρόωρη εμμηνόπαυση.

Το ασβέστιο θεωρείται ζωτικό για την υγεία των οστών και είναι η πρώτη φορά που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση. Το γάλα θεωρείται η καλύτερη πηγή ασβεστίου, αλλά το τελευταίο υπάρχει επίσης σε πολλές άλλες τροφές (π.χ. σαρδέλες και μπρόκολο). Η βιταμίνη D υπάρχει σε ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός, στο τυρί, στον κρόκο του αυγού κ.α.

Πρόωρη εμμηνόπαυση έχει περίπου μία γυναίκα στις δέκα, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, οστεοπόρωση και άνοια. Οι ελλείψεις σε ασβέστιο και βιταμίνη D έχουν συσχετισθεί από προηγούμενες μελέτες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ενδομητρίωση κ.α.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες καθυστερούν να κάνουν παιδιά περιμένοντας έως τα 40 τους και επειδή η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία πριν την εμμηνόπαυση, είναι σημαντικό για μια γυναίκα να αποφύγει την πρόωρη εμμηνόπαυση με τη βοήθεια της κατάλληλης διατροφής.

 

 

Πηγές: https://medicalxpress.com/news/2017-05-vitamin-d-calcium-food-early.html https://www.medpagetoday.com/endocrinology/menopause/65189 http://ajcn.nutrition.org/content/early/2017/05/10/ajcn.116.145607.abstract

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here