Αρχική Επιστήμη Ανακαλύφθηκε η αιτία που προκαλεί φαλάκρα και γκριζάρισμα των μαλλιών

Ανακαλύφθηκε η αιτία που προκαλεί φαλάκρα και γκριζάρισμα των μαλλιών

0
Διαφήμιση

Επιστήμονες στις ΗΠΑ εντόπισαν τυχαία τα συγκεκριμένα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των τριχών και την παραγωγή των χρωστικών ουσιών που προσδίδουν στα μαλλιά μας το χρώμα τους στα ποντίκια κάνοντας ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης μιας θεραπείας για τα γκρίζα μαλλιά και την αποτροπή της φαλάκρας.

 

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες “σκόνταψαν” αυτά τα “προγονικά κύτταρα των μαλλιών”, ενώ ερεύνησαν μια σπάνια γενετική διαταραχή που προκαλεί ανάπτυξη όγκων στα νεύρα, που ονομάζεται Νευροϊνωμάτωση τύπου 1.

Σε πειράματα σε ποντίκια κατόρθωσαν να απομονώσουν τα εξειδικευμένα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των τριχών και την παραγωγή των χρωστικών ουσιών που προσδίδουν στα μαλλιά μας το χρώμα τους.

Το επίτευγμα αυτό εκτιμάται ότι συνιστά σημαντική πρόοδο στην αναζήτηση μιας οριστικής θεραπείας για την τριχόπτωση και το γκριζάρισμα των μαλλιών.

«Αν και η έρευνά μας άρχισε για να κατανοήσουμε καλύτερα τη νόσο αυτή, τελικά βρήκαμε γιατί γκριζάρουν τα μαλλιά και γιατί πέφτουν καθώς μεγαλώνουμε», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λου Λι, αναπληρωτής καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Southwestern του Τέξας.

«Με βάση τη νέα γνώση, ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα τοπικό προϊόν ή να εγχέουμε με ασφάλεια στα τριχοθυλάκια το απαιτούμενο γονίδιο που θα διορθώνει αυτά τα αισθητικά προβλήματα».

Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι τα βλαστικά κύτταρα που βρίσκονται στα τριχοθυλάκια συμμετέχουν στην ανάπτυξη των μαλλιών, αλλά δεν ήξεραν με ποιον ακριβώς τρόπο μετατρέπονται τα βλαστοκύτταρα σε μαλλιά και έτσι δεν μπορούσαν να βρουν έναν στόχο για να διεγείρουν την ανάπτυξή τους όταν αρχίσει η φαλάκρα.

Η νέα έρευνα όμως έδειξε ότι το κλειδί είναι μία πρωτεΐνη που ονομάζεται KROX20 και παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των νεύρων, αλλά και των τριχών και της χρωστικής που δίνει χρώμα στα μαλλιά.

Επίσης, αυτή η πρωτεΐνη προκαλεί τα κύτταρα να παράγουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται παράγοντας βλαστικών κυττάρων (SCF). Και τα δυο, όταν “ενοποιούνται” μετακινούνται προς τα πάνω στο βολβό των μαλλιών, αλληλεπιδρούν με τα κύτταρα μελανοκυττάρων που παράγουν χρωστικές και αναπτύσσονται υγιή, χρωματιστές τρίχες.

Αλλά αν λείπει το ένα ή το άλλο, η διαδικασία πάει στραβά. Όταν η ομάδα διέγραψε τα κύτταρα που παράγουν KROX20, διαπίστωσαν ότι δεν αναπτύσσονταν τρίχες και τα ποντίκια έγιναν φαλακρά.

Όταν διέγραψαν το γονίδιο SCF σε αυτά τα προγονικά κύτταρα των μαλλιών, τα μαλλιά του ζώου έγιναν λευκά.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Genes & Development.

 

 

Πηγές: http://www.sciencealert.com/finally-scientists-have-discovered-the-cells-behind-grey-hair-and-baldness http://www.iflscience.com/health-and-medicine/scientists-find-the-cells-at-the-root-of-balding-and-gray-hair/ http://time.com/4770554/grey-hair-loss/ http://time.com/4770554/grey-hair-loss/

Διαφήμιση