Αρχική Καινοτομία Έρχονται τα ρούχα από δίχτυα και απορρίματα

Έρχονται τα ρούχα από δίχτυα και απορρίματα

0
Διαφήμιση

Τα δίχτυα-φαντάσματα, δίχτυα εγκαταλελειμμένα στον πυθμένα των θαλασσών, αλλά και στις παραλίες, παύουν να αποτελούν μία από τις βασικότερες πηγές θαλάσσιας και παράκτιας ρύπανσης, η οποία καταστρέφει τη θαλάσσια ζωή.

Αξιοποιούνται και μετατρέπονται σε ρούχα, μέσω πρωτοποριακής πρωτοβουλίας του MEDASSET Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών.

H “Healthy Seas Νήμα βγαλμένο από τη θάλασσα” αποτελεί μια ξεχωριστή πρωτοβουλία-πρότυπο κυκλικής οικονομίας και δίνει μία ουσιαστική δεύτερη ευκαιρία στα θαλάσσια απορρίμματα, διατηρώντας την ισορροπία των οικοσυστημάτων, ενώ ταυτόχρονα παράγει προστιθέμενη αξία με την μετατροπή τους σε πρώτη ύλη, αλλά και προϊόντα, δημιουργώντας σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας.

Τα δίχτυα συλλέγονται, ανακυκλώνονται, μετατρέπονται σε πρώτη ύλη και κατόπιν πωλούνται στη βιομηχανία της μόδας, ως νήμα για την παραγωγή ρούχων, με τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή.

«Τα δίχτυα φαντάσματα αποτελούν αιώνιο παγίδευμα των θαλασσίων ειδών, μικρών και μεγάλων, αλλά ακόμα και πτηνών. Επαγγελματίες δύτες βουτάνε μέχρι και πάνω από 32 μέτρα βάθος, ενώ μόνο πέρυσι συνέλεξαν στην Ελλάδα 22 τόνους δίχτυα» ανέφερε η αειθαλής αγωνίστρια για το περιβάλλον, Λιλή Βενιζέλου, πρόεδρος του MEDASSET, ενώ έκανε λόγο για ενθουσιώδη συμμετοχή και πολύ μεγάλη ανταπόκριση από εθελοντές και φορείς για τη συγκεκριμένη δράση.

«Τα δίχτυα φαντάσματα μετατρέπονται σε θαλάσσια παγίδα, προκαλώντας την ολοσχερή και μη αναστρέψιμη καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων ορισμένοι εκ΄ των οποίων αριθμούν δυόμισι χιλιάδες έτη ζωής» επεσήμανε από την πλευρά του ο Γιάννης Ίσσαρης, ωκεανογράφος – υποβρύχιος φωτογράφος και εθελοντής δύτης.

Η ιταλική εταιρεία ‘Ακουαφιλ, που συμμετέχει στην πρωτοβουλία, έχει τζίρο 500 εκατ. ευρώ και 2.700 υπαλλήλους και τα τελευταία τρία χρόνια έχει συλλέξει περί τους 640.000 τόνους δίχτυα-φαντάσματα ανά τον κόσμο, καθώς αποτελούν μία από τις βασικές πηγές πρώτων υλών της.

Εκ μέρους της εταιρίας η Μαρία Τζιοβάννι Σαντρίνι, ανέφερε ότι «εδικά για το νάιλον, η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί για πάντα. Το Healthy Seas αποτελεί μία μοναδική πρωτοβουλία όπου μία ΜΚΟ και μία επιχείρηση συνεργάζονται ως παράδειγμα κυκλικής οικονομίας» όπως είπε.

Οι θάλασσες καθαρίζονται από εθελοντές, τα δίχτυα αποθηκεύονται και μεταφέρονται σε μονάδα διαχείρισης στη Σλοβενία και κατόπιν, αφού γίνει η διαλογή των πρώτων υλών, σε επόμενη φάση γίνεται η παραγωγή των προϊόντων.

Διαφήμιση