Αρχική Ειδήσεις H EBRD χρηματοδοτεί την Energean τη μόνη ελληνική πετρελαιοπαραγωγό εταιρεία

H EBRD χρηματοδοτεί την Energean τη μόνη ελληνική πετρελαιοπαραγωγό εταιρεία

0
Διαφήμιση

Συμφωνία χρηματοδότησης, ύψους 75 εκατ. δολαρίων, υπέγραψαν σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Επενδύσεων (EBRD) και η Energean Oil & Gas, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Καβάλα.

Η δανειακή σύμβαση αφορά την υποστήριξη του επενδυτικού προγράμματος, ύψους 200 εκατ. δολαρίων, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για την αύξηση της παραγωγής του Πρίνου και του Έψιλον, στη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου της Καβάλας, καθώς και για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων για ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων από τη δεκαετία του ’80, η οποία περιλαμβάνει 15 παραγωγικές γεωτρήσεις, καθώς και την εγκατάσταση μίας νέας υπεράκτιας εξέδρας που θα προστεθεί στο υφιστάμενο συγκρότημα του Πρίνου.

«Εξαιτίας της μη πραγματοποίησης των απαραίτητων επενδύσεων εδώ και αρκετές δεκαετίες, το δυναμικό υδρογονανθράκων της χώρας έχει παραμείνει σαφώς υποαναπτυγμένο», τονίζει η EBRD. Η δανειακή σύμβαση αφορά τη χρηματοδότηση των επενδύσεων της περιόδου 2016-2018 για τις γεωτρήσεις, για την εγκατάσταση υπεράκτιας εξέδρας, καθώς και για αναβάθμιση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Η Energean διαθέτει 30 εκατ. βαρέλια βεβαιωμένων αποθεμάτων πετρελαίου, καθώς και 28 εκατ. βαρέλια δυνητικά αποθέματα πετρελαίου, τα οποία έχουν πιστοποιηθεί από ανεξάρτητους εκτιμητές. Επιπλέον, διαθέτει σημαντικό ερευνητικό δυναμικό που έχει εντοπισθεί στο πλαίσιο της πρόσφατης σεισμικής έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της παραχώρησης του Πρίνου.

Ο Eric Rasmussen, διευθυντής Φυσικών Πόρων της EBRD, δήλωσε ότι η τράπεζα έχει στόχο να υποστηρίξει τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέσα σε μία ανταγωνιστική αγορά. «Η ενδυνάμωση των εγχώριων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων έχει αποτέλεσμα την ανάπτυξη και την ευημερία των εταιρειών και είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, Μαθιός Ρήγας, χαρακτήρισε τη χρηματοδότηση από την EBRD ως ορόσημο για την Energean και συμπλήρωσε:

«O Πρίνος είναι ένα ώριμο κοίτασμα 300 εκατ. βαρελιών, με χαμηλό, μέχρι σήμερα, συντελεστή αποληψιμότητας και το εν εξελίξει επενδυτικό πρόγραμμα θα μας επιτρέψει να μεγιστοποιήσουμε το δυναμικό του και να αυξήσουμε την ημερήσια παραγωγή πάνω από τις 10.000 βαρέλια, χρησιμοποιώντας τις υφιστάμενες υποδομές και τις νέες εγκαταστάσεις».

Διαφήμιση