Αρχική Τεχνολογία Τα ρομπότ θα μας αντικαταστήσουν…

Τα ρομπότ θα μας αντικαταστήσουν…

0
Διαφήμιση

Την πεποίθηση ότι τα ρομπότ μελλοντικά θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν όχι μόνο εργάτες εργοστασίων και εργαζόμενους μεσαίων προσόντων, αλλά ακόμη και θέσεις εργασίας υψηλών απαιτήσεων, που απαιτούν ισχυρή κρίση, όπως αυτή του δικηγόρου ή του δικαστή, εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (Ascherman Chair in Economics), Ρίτσαρντ Φρίντμαν (Richard Freedman), κάτοχος των βραβείων Mincer (2006) και ΙΖΑ (2007).

 “Οι δικηγόροι είναι εξίσου πιθανόν να χάσουν τη δουλειά τους, όσο οι οδηγοί φορτηγών ή οι εργάτες στα εργοστάσια […] Τα ρομπότ μπορεί να φτιάχνουν μπέργκερς και να ελέγχουν πλυντήρια πιάτων, αλλά στο μέλλον θα επηρεαστούν και οι δουλειές ‘λευκού κολλάρου’ (white collar jobs)” υποστήριξε ο καθηγητής, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (cedefop), με τίτλο “Impact of technology and workplace change on skill needs”).

 Μάλιστα, η προοπτική των ρομπότ – αφεντικών είναι επίσης “στο τραπέζι”, αφού π.χ., στις αποθήκες της Amazon η τήρηση των ωρών εργασίας ελέγχεται από φορητές ρομποτικές συσκευές.

   Πιο ανθρώπινα από τους ανθρώπους, αλλά χωρίς τα ανθρώπινα λάθη

 “Εισερχόμαστε σε έναν νέο κόσμο, νεότερο απ’ ό,τι μόλις έναν χρόνο πριν, στον οποίο οι μηχανές γίνονται σταδιακά πιο ανθρώπινες από τους ανθρώπους, χωρίς να κάνουν τα λάθη τους και να έχουν τις προκαταλήψεις τους” σημείωσε ο καθηγητής Φρίντμαν.

Πρόσθεσε δε ότι και ο ίδιος, αν είχε μπροστά του έναν ρομποτικό δικαστή και έναν άνθρωπο που κάνει την ίδια δουλειά, θα προτιμούσε τον πρώτο, γιατί δεν θα είχε τις προκαταλήψεις, τις πολιτικές προσκολλήσεις ή τις αστοχίες κρίσης, από τις οποίες ενδεχομένως θα έπασχε ο δεύτερος.

“Επίσης, στο μέλλον, δεν θα ήθελα να έχω να κάνω με έναν γιατρό χωρίς ρομποτικό βοηθό” πρόσθεσε.

   Μια χούφτα θεών και όλοι οι υπόλοιποι: το θέμα της ιδιοκτησίας

Το ζήτημα που ανακύπτει πλέον δεν είναι κατά πόσον τα ρομπότ θα υποκαταστήσουν τους ανθρώπους στην εργασία, αλλά το ποια θα είναι η ιδιοκτησία τους και σε πόσους ανθρώπους θα ανήκουν.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε μάλιστα σε πρόσφατο άρθρο του Guardian με τίτλο “Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο Ηomo Sapiens θα μοιραστεί ανάμεσα σε μια χούφτα θεών και τους υπόλοιπους εμάς”, επισημαίνοντας ότι η κοινωνία πρέπει να διαθέτει ευρύτερα την ιδιοκτησία των ρομπότ.

“Γιατί αν ελέγχονται από λίγους θα έχουμε πρόβλημα […] Για να αποτρέψουμε έναν μικρό αριθμό ανθρώπων να ελέγχουν τον κόσμο, πρέπει να διευρύνουμε την ιδιοκτησία των ρομπότ, των μηχανών και του κεφαλαίου” επισήμανε, προσθέτοντας ότι με τις κατάλληλες πολιτικές, η υψηλότερη παραγωγικότητα λόγω των ρομπότ θα μπορούσε να αυξήσει την ευημερία των εργαζομένων, δημιουργώντας παράλληλα περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Οκτάχρονοι δημιουργοί κώδικα

 Όπως πρόσθεσε, η εκπαίδευση πάνω σε δεξιότητες που αφορούν τους υπολογιστές, την πληροφορική και τον προγραμματισμό, πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα κάθε εκπαιδευτικής πολιτικής που σχεδιάζεται σήμερα, γιατί τα πράγματα τρέχουν.

“Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι τόσο η ανεργία που θα προκαλέσουν τα ρομπότ, καθώς αυτό μπορεί να μη μας απασχολήσει για τα επόμενα 50 χρόνια, όσο οι δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσουν οι άνθρωποι που δουλεύουν με αυτά.

Το κλειδί είναι η εκμάθηση της γλώσσας. Αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά; Όχι. Java, Python, C.Ruby, Java Script, C#, PHP, Objective-C” επισήμανε και πρόσθεσε: “Μόλις σήμερα το πρωί έλαβα ένα e-mail από το Khan Institute, με τίτλο ‘Η ώρα του κώδικα ήρθε’.

Πρότεινε απλά εργαλεία για συγγραφή κώδικα για 8χρονα-10χρονα παιδιά, HTLM για τα άνω των 10 ετών για να μπορούν να φτιάχνουν ιστοσελίδες και Sequel για βάσεις δεδομένων για τους άνω των 12″.

Από την πλευρά του, ο Στιβ Μπέινμπριτζ (Steve Bainbridge), στέλεχος του cedefop, σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές είναι δομικές.

“Ο κόσμος αλλάζει και δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πολλές εταιρείες, όπως οι General Electric και Rolce Roys, ελέγχουν ήδη τα προϊόντα τους ενόσω είναι σε χρήση ώστε να ανιχνεύσουν ταχέως πιθανά προβλήματα, ενώ οι αισθητήρες έχουν αποκτήσει τόσο μικρό μέγεθος, ώστε ακόμη και τα είδη στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα δίνουν πληροφορίες για τις καταναλωτικές μας συνήθειες.

Ναι, αλλά ποιος από αυτούς θα αγοράσει τα αυτοκίνητά σου;

 Ωστόσο, πρόσθεσε, ο ρόλος του ανθρώπου δεν υποβαθμίζεται. “Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον των ανθρώπων […] Στο μέλλον θα βρούμε νέα πράγματα να κάνουμε” σημείωσε, ενώ κατέληξε διηγούμενος μια φανταστική ιστορία:

Ένας εργοστασιάρχης και ο πρόεδρος ενός σωματείου έκαναν βόλτα στο εργοστάσιο του πρώτου, όπου όλη τη δουλειά στη γραμμή παραγωγής αυτοκινήτων την έκαναν ρομπότ.

“Για δες εδώ”, είπε ο εργοστασιάρχης στον εκπρόσωπο του σωματείου δείχνοντάς του τα ρομπότ: “ποιος από αυτούς εδώ θα κάνει απεργία;”. Και ο εργαζόμενος του απάντησε με ένα ερώτημα: “Ναι, αλλά για πες μου, ποιος από αυτούς θα αγοράσει τα αυτοκίνητά σου;”.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαφήμιση