Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Κλιματική Αλλαγή: Ανάγκη η χώρα να αποκτήσει ενιαίο δίκτυο παρακολούθησης

Κλιματική Αλλαγή: Ανάγκη η χώρα να αποκτήσει ενιαίο δίκτυο παρακολούθησης

0
Διαφήμιση

Η ανάγκη δημιουργίας ενιαίου δικτύου κλιματικής παρακολούθησης στη χώρα και μία εθνικής βάσης δεδομένων κλίματος βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΒΑΑ) με εκπρόσωπο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Στη συνάντηση αναλύθηκε η στρατηγική του κέντρου αναφορικά με την ανάγκη σύμπραξης και δικτύωσης των εθνικών φορέων σύμφωνα με το Παγκόσμιο Σύστημα Παρατήρησης για το Κλίμα, το “GCOS” (Global Climate Observing System), που αποτελεί την επιστημονική βάση των διεθνών συμβάσεων κλίματος και καιρού.

Κεντρικά θέματα συζήτησης αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, η Κλιματική Αλλαγή και η Γαλάζια Οικονομία και η έλλειψη της διεπιστημονικής προσέγγισης λόγω έλλειψης συνεργασίας μεταξύ των συναρμοδίων φορέων. Αναλύθηκαν τα προβλήματα της ελληνικής πραγματικότητας στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της γαλάζιας οικονομίας όπως ο κατακερματισμός των 47 περίπου φορέων της χώρας που ασχολούνται με κοινά μεταξύ τους θέματα.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΕΚΒΑΑ ανέλυσε τα πλεονεκτήματα από τη λειτουργία ενός ενιαίου φορέα κλιματολογικής παρακολούθησης της χώρας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη για την εθνική οικονομία, καθώς θα μειωθούν σημαντικά οι δαπάνες που προκύπτουν από την ύπαρξη των πολυπληθών και μη διαλειτουργικών τεχνολογικών υποδομών (εγκατεστημένων ή φορητών) παρατήρησης της γης, ενώ ταυτόχρονα θα βελτιωθεί η αξιοπιστία των επιστημονικών δεδομένων για την έρευνα και τη βιώσιμη-αειφόρο ανάπτυξη».

Το παράδοξο της μη συνεργασίας του ΥΠΕΚΑ με την ΕΜΥ στο τομέα της προσαρμογής της κλιματικής αλλαγής και στο κτίσιμο ενός ενιαίου συστήματος παρατήρησης για τη χώρα τέθηκε ως θέμα προτεραιότητας.

Μετά το τέλος της παρουσίασης των δεδομένων των διεθνών συμβάσεων και των διεθνών οργανισμών της Ευρώπης ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αναφορικά με το επίκαιρο θέμα της κλιματικής αλλαγής και της γαλάζιας οικονομίας. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ αναφέρθηκε στη σημασία που έχει δοθεί από την πλευρά του Υπουργείου ΠΕΚΑ σε θέματα κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τις επιταγές και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι επιστήμονες της Ομάδας Γης, από την πλευρά τους, ανέφεραν πως καταρχάς το πρόβλημα στην Ελλάδα ξεκινά από παλιά, λόγω της έλλειψης ηλεκτρονικής καταγραφής δεδομένων και τόνισαν πως με την γαλάζια ανάπτυξη θα επιτευχθεί ένα ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης παράκτιων περιοχών. Συμφώνησαν, όμως, πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σύμπραξη και η συνεργασία των εθνικών φορέων κατά GCOS, ώστε «να φωτίσουμε τις επόμενες γενιές με ακριβή και αξιόπιστα δεδομένα αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και την παρακολούθηση του κλίματος στην Ελλάδα».

Διαφήμιση