Αρχική Special Topics Επιστολή αγανάκτησης στην ΠτΔ: Αποδώστε τα πεζοδρόμια στους πεζούς (Εικόνες)

Επιστολή αγανάκτησης στην ΠτΔ: Αποδώστε τα πεζοδρόμια στους πεζούς (Εικόνες)

Η ομάδα «Αποδώστε τα πεζοδρόμια στους πεζούς» που δημιούργησαν ο οικονομολόγος και συγγραφέας Θανάσης Φροντιστής, ο οικονομολόγος Γιάννης Φούρλας και ο διαφημιστής Τάκης Κιουσόπουλος, αριθμεί σχεδόν 800 μέλη και συνεχώς μεγαλώνει.

0
pezodromia2 jpg
Διαφήμιση
Αποδώστε τα πεζοδρόμια στους πεζούς, δεν είναι παράκληση είναι απαίτηση της ομώνυμης ομάδας που έχει δημιουργηθεί στο Facebook και απέστειλε επιστολή-έκκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Κυβέρνηση, τους βουλευτές και τα ΜΜΕ, στηλιτεύοντας την ηθελημένη ή αθέλητη αδιαφορία των αρμόδιων φορέων  να εφαρμόσουν τη νομοθεσία ώστε τα πεζοδρόμια να είναι ασφαλή και προσβάσιμα σε όλους.
Σύνταξη:ecozen.gr
pezodromia facebook pg
Πηγή: Facebook- Αποδώστε τα πεζοδρόμια στους πεζούς
Ένα ατύχημα σε επικίνδυνο πεζοδρόμιο που είχε ως αποτέλεσμα να σπάσει το χέρι της η σύζυγος του συγγραφέα Θανάση Φροντιστή, πρώην αναπληρωτή προέδρου του ΟΤΕ, του έδωσε την αφορμή που χρειαζόταν για να κινητοποιηθεί οργανωμένα ενάντια στην αδιαφορία και αμέλεια, των Αρχών και των πολιτών που καταλαμβάνουν και καταστρέφουν τα πεζοδρόμια.
Τα μέλη αναρτούν φωτογραφίες και σχόλια για εμπόδια σε πεζοδρόμια όπως δέντρα, κάδοι, κολώνες, πινακίδες, ράμπες κ.α. αλλά και από παράνομα κατειλημμένα πεζοδρόμια από αυτοκίνητα, δίκυκλα, τραπεζοκαθίσματα κ.α. σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Πρόσφατα, η Ερευνητική Ομάδα του ΕΜΠ αποκάλυψε, ότι στην Αθήνα:
· 4/10 καταστήματα βρέθηκαν με παράνομη τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.
· Σε 1,5 εκατ. βεβαιωμένες κλήσεις 1,2 εκατ. παραμένουν ανείσπρακτες.
· Τα 2/3 των πεζοδρομίων βρέθηκαν εκτός προδιαγραφών.
Όλοι βέβαια αυτοί οι νόμοι, κατοχυρώνουν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, το δικαίωμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΗ, ΣΥΝΕΧΗΑΣΦΑΛΗ και ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΗ ΟΔΕΥΣΗ των πεζών και των ΑΜΕΑ στα πεζοδρόμια!
Για όλους εμάς όμως τους πεζούς, αυτό είναι όνειρο θερινής νυκτός. Γιατί; Γιατί απλά οι νόμοι δεν εφαρμόζονται.

 

pezodromia athina 23
Πεζοδρόμια μικρά, κατεστραμμένα, με εμπόδια, τα οποία πολλές φορές μπορεί να έχουν και αυτοκίνητα παρκαρισμένα. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στην επιστολή της η ομάδα επισημαίνει ότι “η εικόνα των πεζοδρομίων της Αθήνας αλλά και των άλλων πόλεων αποτελεί ΟΝΕΙΔΟΣ για τη χώρα”.
“Αφού προσπαθήσαμε εις μάτην επί 3ετία να ευαισθητοποιήσουμε τους κατ’ εξοχήν αρμόδιους, τους Δημάρχους μέσω ΚΕΔΕ, πάνω στο αυτονόητο καθήκον τους να διασφαλιστεί στους πολίτες το αυτονόητο δικαίωμά τους στην ΕΛΕΥΘΕΡΗ, ΣΥΝΕΧΗ, ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΗ χρήση των πεζοδρομίων όπως άλλωστε επιβάλλουν οι νόμοι. Προσφεύγουμε σε Εσάς, την Ανώτατη Ηγεσία της χώρας μας, με την ελπίδα ότι θα επιβληθεί επιτέλους η εφαρμογή των νόμων στη στοιχειώδη αυτή αλλά σημαντική υποχρέωση της Πολιτείας”.
GKAT 01zdr
Η Ομάδα “Αποδώστε τα πεζοδρόμια στους πεζούς ” μάχεται “για όλους τους πεζούς, ιδίως για τους τυφλούς, τους ανάπηρους στα αμαξίδια και τις μανάδες/ γιαγιάδες/ παππούδες που κάνουν περίπατο τα μωρά τους με το καροτσάκι , για όλους τους υπερήλικες και για όλους τους πολίτες γενικά, ενώ έχουν καταστεί τόποι πάρκινγκ αυτοκινήτων και δικύκλων”. Πηγή φωτό Καθημερινή
Αξίζει να επισημανθεί ότι η Ομάδα τονίζει με έμφαση ότι “Οι προσπάθειές μας τα τελευταία τρία χρόνια της Κίνησής μας δεν απέφεραν καρπούς με τους δημάρχους και την ΚΕΔΕ”.
Όπως σημειώνουν στην επιστολή τους “Δεν είμαστε Σωματείο, ή Αστική Εταιρία, ή ΜΚΟ. Είμαστε μια Εθελοντική Κίνηση Πολιτών που λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια μέσω του διαδικτύου. Δεν διεκδικούμε και δεν χρησιμοποιούμε οικονομικούς πόρους από τα 682 μέλη της Ομάδας, ή το Κράτος ή τους Πολίτες, ή την Ε.Ε”. Διευκρινίζουν ακόμη ότι “όποια προσπάθεια απαιτείται προσφέρεται από τους τρείς ιδρυτές της Ομάδας, τρείς καταξιωμένους πολίτες στον επιχειρηματικό στίβο, που μετά την συνταξιοδότησή τους προσφέρουν αφιλοκερδώς κοινωνικό έργο χωρίς καμία απαίτηση ανταπόδοσης. 
Αναλάβαμε αυτήν την πρωτοβουλία ως απλοί πολίτες, που όμως δεν δέχονται αδιαμαρτύρητα να τους αρνούνται το στοιχειώδες δικαίωμα, το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα της χώρας μας στο άρθρο 5, παρ. 1, το «δικαίωμα στη χρήση των κοινών τοις πάσι, απορρέον από το αυτοτελές δικαίωμα στην προσωπικότητα». Εννοούμε, το δικαίωμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ, ΣΥΝΕΧΟΥΣ, ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ, που αποτελούν ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ χώρο.
pezodromia Thesalonikijpg
πηγή: ΑΠΕ
Όπως επισημαίνουν στην επιστολή της η ομάδα Αποδώστε τα πεζοδρόμια στους πεζούς: “Τα πεζοδρόμια είναι μια πολύ παλιά, πονεμένη ιστορία στη χώρα μας. Γνωστή σε όλους τους πεζούς. Σε όλες τις οργανώσεις αναπήρων που διαμαρτύρονται κατά καιρούς, σε όλα τα ΜΜΕ που συχνά δημοσιεύουν ιστορίες πεζών που δεν μπορούν να περπατήσουν ελεύθερα στα απροσπέλαστα πεζοδρόμια, ή που είχαν σοβαρά ατυχήματα.
pezodromia facebook
Γνωστή όμως ιστορία και στους κύριους υπεύθυνους για την επικρατούσα απαράδεκτη και κατά καιρούς τραγική κατάσταση των πεζοδρομίων, τους ΟΤΑ.
Πέρα από το Σύνταγμα που κατοχυρώνει το δικαίωμα των πεζών στην ελεύθερη χρήση των πεζοδρομίων, πέρα από τον Χάρτη των Δικαιωμάτων των Πεζών που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1988, πέρα από την Διακήρυξη της Κοπεγχάγης του 1996 ή το Πράσινο Βιβλίο για το Αστικό Περιβάλλον και άλλα Ευρωπαϊκά νομοθετήματα, υπάρχει μια πλειάδα ελληνικών νόμων που έχουν ψηφιστεί και ισχύουν επί δεκαετίες ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ υπέρ της Ελεύθερης, Συνεχούς, Ασφαλούς και Ανεμπόδιστης κυκλοφορίας των πεζών στα πεζοδρόμια, τα οποία, όλα, κατά νόμο, πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν μια ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ ΟΔΕΥΣΗΣ.
pezodromia1 jpg
Τα αρνητικά πρακτικά αποτελέσματα για μας τους πεζούς από την μη εφαρμογή όλων αυτών των νόμων είναι:
α) οι παρόδιοι ιδιοκτήτες, ή δεν κατασκευάζουν καθόλου ή κατασκευάζουν τα πεζοδρόμια όπως βολεύει τον καθένα χωριστά! Συνήθως, τα θεωρούν προέκταση του κήπου τους, φυτεύουν δέντρα, ή θάμνους, κατασκευάζουν διάφορες κατασκευές, κλπ. που όλα ακόμα και αποκλείουν την όποια όδευση πεζών, αναπήρων, αμαξιδίων.
β) οι ΟΤΑ κάνουν πως δεν τα βλέπουν, δεν εφαρμόζουν τον νόμο που προβλέπει συγκεκριμένες ευθύνες γι’ αυτούς να κάνουν δηλ. ό, τι δεν κάνουν οι παρόδιοι ιδιοκτήτες και να τους χρεώνουν, και αποδίδουν τα όποια προβλήματα στους παρόδιους ιδιοκτήτες νίπτοντας τας χείρας τους! Μάλιστα, μερικοί ΟΤΑ εκμεταλλεύονται τα πεζοδρόμια ενοικιάζοντάς τα σε παρόδια καταστήματα! Ή τοποθετούν πινακίδες.
γ) το κράτος και στην περίπτωση αυτή, εμφανίζεται ανεύθυνο!
δ) οι δήμοι πχ με ένα 10ετές πρόγραμμα θα μπορούσαν να επιλύσουν εντελώς το πρόβλημα των πεζοδρομίων.
Τα μέλη της Κίνησής μας και εμείς απευθύνουμε προς Εσάς έκκληση να ενδιαφερθείτε για να λυθεί άπαξ διαπαντός το τεράστιο αυτό πρόβλημα που εκθέτει και διεθνώς τη χώρα μας”.
Διαφήμιση