Αρχική Special Topics - 2 Πρωτοβουλία 21: Δίκαιο και κλιματική αλλαγή

Πρωτοβουλία 21: Δίκαιο και κλιματική αλλαγή

0
Δένδρο michal matlon BSPFNDUckoU unsplash 580x386 1
Διαφήμιση

Διήμερο συμπόσιο με θέμα «Δίκαιο και Κλιματική Αλλαγή» συνδιοργανώνουν την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024, η Ένωση Ελλήνων Συνταγματολόγων, η Ένωση Αστικολόγων, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Εμπορικολόγων, η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων και η Ένωση Ελλήνων Δικονομολόγων, με τη στήριξη του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β.&Μ. Θεοχαράκη.

Το συμπόσιο εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της Πρωτοβουλίας ’21* για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον και θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β.&Μ. Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 &, Μέρλιν 1, Αθήνα).

Δικαιο και κλιματική αλλαγή

Τα θέματα που θα αναδειχθούν και θα αναλυθούν και τη διάρκεια του διήμερου συμποσίου είναι, μεταξύ άλλων:

  • Η αναζήτηση των τρόπων με τους οποίους  το Δίκαιο καλείται να συμβάλλει στην παγκόσμια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι απο την κλιματική Αλλαγή,να ανταποκριθεί στην ανάγκη διαχείρισης της ραγδαίας επιδείνωσης του κλίματος και της ρύθμισης, μέσω κανόνων δικαίου, των σύνθετων προβλημάτων που ανακύπτουν.
  • Η υπόδειξη των κανόνων τους οποίους οφείλει να θεσπίσει η πολιτεία στην προσπάθεια ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής εντός των εθνικών συνόρων, η επίδραση τους στην παραγωγή και η περιγραφή της διαδικασίας ενσωμάτωσης των κανόνων που ήδη υφίστανται ή πρόκειται να θεσπιστούν στο διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. 
  • Ο τρόπος με τον οποίο η νομοθεσία για την κλιματική αλλαγή επηρεάζει άμεσα τις ιδιωτικές έννομες σχέσεις.
  • Ο βαθμός συμμόρφωσης των επιχειρήσεων με την περιβαλλοντική νομοθεσία, καθώς και ο ρόλος τους στην προσπάθεια διαχείρισης της κλιματικής κρίσης. Εξαιρετικά επίκαιρη είναι η συζήτηση για την «εταιρική κοινωνική ευθύνη», ιδίως των μεγάλων επιχειρήσεων.
  • Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω και του ποινικού δικαίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποβάλει σχετική Πρόταση Οδηγίας, όπου επισημαίνεται ότι η ισχύουσα ενωσιακή νομοθεσία για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος χρειάζεται συμπλήρωση, εν όψει ιδίως του διασυνοριακού χαρακτήρα των περιβαλλοντικών εγκλημάτων, καθώς και της ανάγκης για την διασυνοριακή έρευνα και δίωξη των παραβάσεων.
  • Η συμβολή της επιστήμης του Δικαίου στην εκπόνηση, τη συστηματική επεξεργασία και την κατάλληλη ερμηνεία και εφαρμογή των κανόνων δικαίου που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

INFO:

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου.

*Για online παρακολούθηση το Συμπόσιο θα μεταδοθεί και μέσω της σελίδας του Facebook του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β.&Μ. Θεοχαράκη, στο link https://www.facebook.com/thf.gr/

Περισσότερες πληροφορίες :https://www.protovoulia21.gr/

Στην Πρωτοβουλία 21 συμμετέχουν :

 Εθνική Τράπεζα, Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. &Μ. Θεοχαράκη, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη &Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού &Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), Ίδρυμα Λαμπράκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος-ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας &Παράδοσης, Ίδρυμα Ωνάση.

 

 

 

Διαφήμιση