Αρχική Καταστροφές Ο τυφώνας Χαϊγιάν συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη- απεργία πείνας για...

Ο τυφώνας Χαϊγιάν συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη- απεργία πείνας για το κλίμα

0
Διαφήμιση

Την ώρα που ο φονικός τυφώνας αφήνει πίσω του 10.000 νεκρούς μόνο σε μια πόλη των Φιλιππίνων και μετατρέπει σε χάος τη ζωή εκατομμυρίων, ο ΟΗΕ, πραγματοποιεί στην Πολωνία τη σύνοδο για το κλίμα με μάλλον προδιαγεγραμμένο το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Η κατάσταση αυτή οδήγησε τον επικεφαλής των διαπραγματευτών των Φιλιππίνων, σε απεργία πείνας καθώς συνέδεσε τον ολέθριο τυφώνα Χαϊγιάν με την παγκόσμια υπερθέρμανση.

Κανείς δεν αναμένει σημαντικές αποφάσεις στις δύο εβδομάδες που θα διαρκέσει η σύνοδος στο Εθνικό Στάδιο της Βαρσοβίας. Ωστόσο η διεθνής κοινότητα έχει δεσμευτεί να καταλήξει σε συμφωνία μέχρι το 2015, και η πορεία των διαπραγματεύσεων στην Πολωνία θα είναι ενδεικτική των εξελίξεων την επόμενη διετία.

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC στη Σύνοδο, ο επικεφαλής της αποστολής των Φιλιππίνων Γιεμπ Σάνο έφερε δάκρυα στα μάτια πολλών συναδέλφων του όταν αναφέρθηκε στους χιλιάδες νεκρούς του τυφώνα Χαϊγιάν στη χώρα του.

«Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους ομοεθνείς μου που πασχίζουν να βρουν φαγητό, θα αρχίσω τώρα εθελοντική νηστεία για το κλίμα, δηλαδή θα σταματήσω να τρέφομαι στη διάρκεια της συνόδου μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα» είπε.

Θα ήταν δύσκολο να αποδείξει ότι ένα μεμονωμένο καιρικό φαινόμενο, όπως ο σαρωτικός τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες, είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι η παγκόσμια θέρμανση θα φέρει περισσότερους τυφώνες, πλημμύρες και ξηρασίες.
“Εθνική συμφορά” χαρακτήρισε σήμερα ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακίνο την καταστροφή που προκλήθηκε στο αρχιπέλαγος από τον πολύ ισχυρό τυφώνα Χαϊγιάν και ανέπτυξε εκατοντάδες στρατιώτες στην παραλιακή πόλη Τακλομπάν για να καταστείλουν τις λεηλασίες.

Σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε σε πανεθνικό επίπεδο ο Ακίνο σημείωσε ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στις προσπάθειες ανακούφισης και αρωγής στις επαρχίες Σαμάρ και Λέιτε (πρωτεύουσα της οποίας είναι η Τακλομπάν), οι οποίες επλήγησαν σφοδρά από τον τυφώνα.

Αξιωματούχος της αστυνομίας της Τακλομπάν έκανε χθες λόγο για 10.000 νεκρούς στην επαρχία Λέιτε. Επίσης ο κυβερνήτης της Σαμάρ επιβεβαίωσε τον θάνατο 433 ανθρώπων, σε έναν πρώτο απολογισμό, ο οποίος μπορεί να υπολείπεται κατά πολύ του πραγματικού.

Δεκάδες νεκροί υπάρχουν επίσης σε άλλες πόλεις και επαρχίες της χώρας που επλήγησαν από τον τυφώνα, ενώ σύμφωνα με την Unicef έως και 4 εκατομμύρια παιδιά μπορεί να υποστούν τις επιπτώσεις του στη χώρα.

Ο χαρακτηρισμός αυτός περί “εθνικής συμφοράς” αναμένεται να συμβάλει στο να επισπευστούν οι προσπάθειες διάσωσης, παροχής βοήθειας και αποκατάστασης στην χώρα, όπως επίσης και στην αποδέσμευση από την κυβέρνηση των Φιλιππίνων των κρατικών κονδυλίων για την χρηματοδότηση των προσπαθειών αυτών. Επιπλέον θα συμβάλει και στην συγκράτηση των τιμών στη χώρα. Ο πρόεδρος Ακίνο διευκρίνισε ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει 18,7 δισεκατ. πέσος (432,97 εκατ. δολάρια) για τις προσπάθειες αποκατάστασης.

ΟΗΕ: τεράστια τραγωδία

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε σήμερα έκκληση για τη συγκέντρωση 301 εκατομμυρίων δολαρίων, χρήματα τα οποία θα βοηθήσουν τις προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων από τον τυφώνα.
Σύμφωνα με την επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος, ο ΟΗΕ έχει ήδη διαθέσει 25 εκατομμύρια δολάρια στις Φιλιππίνες.

«Πρόκειται για μια τεράστια τραγωδία» είπε η ίδια. «Έχουμε δει ήδη τόσες πολλές κρίσεις, αλλά αυτή είναι η πιο φονική και καταστροφική» τόνισε η Έιμος, η οποία έφτασε στη Μανίλα για να συντονίσει τις επιχειρήσεις αρωγής.

Σύνοδος για την κλιματική αλλαγή

Στο μεταξύ, η νέα σύνοδος της Συνθήκης-Πλαισίου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (UNFCC) έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση της τελευταίας έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το Κλίμα (IPCC), η οποία προειδοποιεί ότι έως το τέλος του αιώνα η μέση επιφανειακή θερμοκρασία θα ανέβει κατά 0,3 έως 4,8 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ανάλογα με τα μέτρα που θα ληφθούν για τη μείωση των εκπομπών.

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της συνόδου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας ανακοίνωσε ότι οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου στην ατμόσφαιρα συνέχισαν να αυξάνονται το 2012 και βρίσκονται σε νέο ιστορικό υψηλό.

Έκκληση

Οι Φιλιππίνες, εξάλλου, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει αμέσως δράση για να περιορίσει τις κλιματικές αλλαγές κατά την έναρξη της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στην Βαρσοβία.

«Ζητώ από τους ηγέτες όλου του κόσμου που βρίσκονται στην Βαρσοβία να περάσουν στη δράση», απηύθυνε έκκληση από το βήμα της διάσκεψης στην Βαρσοβία η απεσταλμένη των Φιλιππίνων Αλίσια Γιάγα.

«Τι μπορούμε να ζητήσουμε περισσότερο από αυτήν την διάσκεψη παρά να μετατρέψει τις διαπραγματεύσεις αυτές και τις δεσμεύσεις αυτές σε δράση», πρόσθεσε.

«Η χώρα μου μόλις επλήγη από άλλον έναν τυφώνα της κατηγορίας 5 και τώρα μετράμε τους νεκρούς μας», ανέφερε.

Μάταιο

«Κάθε φορά που έρχομαι σε αυτές τις διασκέψεις (για το κλίμα) εμείς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα καταστροφή», υπογράμμισε η εκπρόσωπος των Φιλιππίνων.

Τον Δεκέμβριο του 2012 κατά την προηγούμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία είχε γίνει στην Ντόχα, η νήσος Μιντανάο των Φιλιππίνων είχε καταστραφεί από τον τυφώνα Μπόπα, επίσης της κατηγορίας 5, ο οποίος είχε προκαλέσει το θάνατο 1.000 ανθρώπων και πλέον.

Για τις Φιλιππίνες, ο αγώνας κατά των κλιματικών αλλαγών αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση. «Είμαστε η δεύτερη πιο ευάλωτη χώρα στον κόσμο», σημείωσε η ίδια, διευκρινίζοντας ότι οι Φιλιππίνες υφίστανται 22 τυφώνες ετησίως.

Την ίδια ώρα έχοντας ως στόχο να εξασφαλίσει την επίτευξη προόδου στον αγώνα για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου ο Ναντέρεφ Σάνο, άλλος απεσταλμένος των Φιλιππίνων στην διάσκεψη στην Βαρσοβία, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κάνει απεργία πείνας κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 22 Νοεμβρίου, σε “αλληλεγγύη” προς την χώρα του που επλήγη τόσο σφοδρά από τον τυφώνα.

«Αυτό που ζει η χώρα μου είναι μια τρέλα. Η κλιματική κρίση είναι μια τρέλα. Μπορούμε να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα εδώ, στην Βαρσοβία», σημείωσε.

«Η χώρα μου αρνείται να δεχθεί ότι θα χρειαστεί μια 30η διάσκεψη ή μια 40η διάσκεψη για να επιλυθεί το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών», πρόσθεσε. Η διάσκεψη της Βαρσοβίας είναι η 19η.

Με σπασμένη φωνή από την συγκίνηση, κάνοντας πολλές παύσεις, ο Σάνο διηγήθηκε ότι και η δική του οικογένεια επλήγη από τον τυφώνα αυτόν, τον πιο ισχυρό που έπληξε ποτέ περιοχή.

Κατέρριψε όλα τα ρεκόρ

Ο τυφώνας αυτός κατέρριψε όλα τα ρεκόρ σε ισχύ, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο ειδικός σε τέτοια θέματα Τζέιμς Ρέινολντς.

«Δεν έχω ποτέ ξανά εντοπίσει τέτοιον τυφώνα. Τίθεται απολύτως εκτός των υπαρχουσών κατηγοριών λόγω της ισχύος της καταιγίδας και της έκτασης της ανθρώπινης τραγωδίας» στις Φιλιππίνες, σημείωσε ο 30χρονος Ρέινολντς, ο οποίος είχε μαζί με την ομάδα του μεταβεί στις Φιλιππίνες μερικές ημέρες πριν από την προβλεπόμενη άφιξη του Χαϊγιάν, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, και είχαν εγκατασταθεί στην Τακλομπάν.

«Ήταν η πιο σοβαρή φυσική καταστροφή της οποίας υπήρξα αυτόπτης μάρτυρας», σημείωσε ο ίδιος ο οποίος έχει ακολουθήσει την διαδρομή 35 τυφώνων.

Διαφήμιση