Αρχική Ευζωία Αίγυπτος: η χειρότερη χώρα για γυναίκες στον αραβικό κόσμο

Αίγυπτος: η χειρότερη χώρα για γυναίκες στον αραβικό κόσμο

0
Διαφήμιση

Ως η χειρότερη χώρα για να ζει μια γυναίκα, «ανακηρύχθηκε» η Αίγυπτος στο σύνολο του αραβικού κόσμου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ιδρύματος Thomson Reuters, καταγράφονται υψηλοί ρυθμοί σεξουαλικής παρενόχλησης και ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων, καθώς επίσης και αύξηση της βίας και των ισλαμιστικών οργανώσεων.

 

Η δημοσκόπηση διεξήχθη σε 21 χώρες του Αραβικού Συνδέσμουκαι τη Συρία με τη συμμετοχή περίπου 330 ειδικώνσε θέματα ισότητας των φύλων, οι οποίοι αξιολόγησαν παράγοντες όπως η βία κατά των γυναικών, το δικαίωμα στην αναπαραγωγή και ο ρόλος της γυναίκας στην οικογένεια, την πολιτική και την οικονομία.

Όπως ανακοινώθηκε, η σεξουαλική παρενόχληση (99,3% των γυναικών), οι νόμοι που εισάγουν διακρίσεις κατά των γυναικών και τα κρούσματα διακίνησης ανθρώπων κατέταξαν την Αίγυπτο στην τελευταία θέση της λίστας με τα 22 αραβικά κράτη.

«Υπάρχουν ολόκληρα χωριά στα περίχωρα του Καΐρου που ο κυριότερος όγκος της οικονομικής δραστηριότητας βασίζεται στη διακίνηση γυναικών και τους γάμους δια της βίας», ανέφερε ηΖahra Radwanτης αμερικανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης «Παγκόσμιο Ταμείο για τις Γυναίκες».

Το Ιράκ κατέλαβε την πρότελευταία θέση, αμέσως μετά την Αίγυπτο, καθώς σύμφωνα με την έρευνα είναι σήμερα πιο επικίνδυνο για τις γυναίκες απ’ ότι ήταν υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν,  ενώ αμέσως μετά ακολουθεί ηΣαουδική Αραβία με χαμηλά ποσοστά γυναικών στην πολιτική, διακρίσεις στον χώρο εργασίας, περιορισμούς στην ελεύθερη μετακίνηση και προβλήματα ιδιοκτησίας.

Την πρώτη θέση της λίστας κατέλαβαν οιΝήσοι Κομόρες, όπου οι γυναίκες κατέχουν το 20% των υπουργικών θέσεων και διατηρούν το σπίτι ή την γη μετά το διαζύγιο, ενώ ακολουθούν τοΟμάν, το Κουβέιτ, ηΙορδανίακαι το Κατάρ.

Διαφήμιση