Αρχική Ειδήσεις Κ.Μητσοτάκης: Καμία προσπάθεια συγκάλυψης για τα Τέμπη

Κ.Μητσοτάκης: Καμία προσπάθεια συγκάλυψης για τα Τέμπη

Μία ημέρα μετά τις νέες αποκαλύψεις που συνηγορούν στα σενάρια περί μοντάζ στο ηχητικό υλικό από το μοιραίο βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών, ο Πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, στέλνοντας το μήνυμα ότι “δεν υπάρχει καμία προσπάθεια συγκάλυψης”.

0
mitsotakis ant1 02
Διαφήμιση

 

Μιλώντας στον Ant1 o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί συγκάλυψης στα Τέμπη και στους κυβερνητικούς χειρισμούς της τραγωδίας, ξεκαθαρίζοντας ότι: “Να συγκαλύψουμε τι; Στο ερώτημα αυτό δε παίρνω απάντηση. Να συγκαλύψουμε τι; Ότι δήθεν το τρένο μετέφερε ξυλόλιο, εκρηκτικά και εμείς σπεύσαμε την ώρα του ατυχήματος; Γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν υπήρχε καμία συγκάλυψη. Αυτό το γνωρίζω πάρα πολύ καλά. Και θα σας επαναλάβω αυτό το οποίο είπα στη Βουλή και είναι βαριά προσβλητικό και δύσκολο για μένα. Τη στιγμή που κλήθηκα να διαχειριστώ τη μεγαλύτερη τραγωδία που μπορούσε κάποιος να διανοηθεί, εκείνο το βράδυ το μυαλό μας να ήταν σε τι ακριβώς; Κάτι το οποίο στη συνέχεια μάθαμε χωρίς αυτό να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ουσιαστικά στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης κάτι το οποίο δε το έκρυψα ποτέ.

Άκουσα ότι θέλαμε ντε και καλά να στοχοποιήσουμε τον σταθμάρχη. Ποτέ δεν το είπα αυτό. Αλλά κανείς δεν αμφισβητεί από την άλλη ότι υπήρξε ένα ανθρώπινο λάθος. Αλλά δεν ήταν μόνο το ανθρώπινο λάθος. Ο ίδιος είπα ότι πάντα θα μας βαραίνει το γεγονός ότι δυστυχώς παρότι προσπαθήσαμε, δεν προφτάσαμε να έχουμε έτοιμα όλα τα συστήματα ασφαλείας της τηλεδιοίκησης. Τι θα γινόταν αν τα είχαμε; Πάλι δε το ξέρουμε μετά βεβαιότητας .Όμως αυτή είναι η πραγματικότητα για τα Τέμπη. Ξέρω ότι έχω απέναντι μου μια κοινωνία πολύ καχύποπτη .Αλλά το μόνο που μπορώ να πω αυτήν τη στιγμή είναι να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της .Κανείς δεν αμφισβητεί ότι έχει κινηθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς .Και η δικιά μας δουλειά είναι να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα τρένα θα είναι ασφαλή».

Σε ερώτηση για το κατά πόσον υπήρξε «μοντάζ» στα ηχητικά ντοκούμεντα το μοιραίο βράδυ του δυστυχήματος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Δε το γνωρίζω και δε γνωρίζω αν είναι αλήθεια. Και να το αποδείξει η δικαιοσύνη αν είναι έτσι. Πιθανώς να είναι, αλλά δεν το ξέρω. Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι το υλικό ακέραιο έφτασε στη Δικαιοσύνη και αυτό δεν αμφισβητείται. Όλες οι ηχητικές συνομιλίες είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Και το πως διέρρευσαν στα Μέσα Ενημέρωσης, το τι έπαιξαν μετά τα Μέσα , σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε κυβερνητική ανάμειξη σε αυτό.Και επαναλαμβάνω να συγκαλύψω τι ακριβώς; Ξαναθυμηθείτε εκείνο το βράδυ.

Πιστεύετε πραγματικά ότι εκείνη την ώρα που δεν είχαμε εικόνα για το πόσοι νεκροί υπήρχαν, που το μέλημα μας ήταν να περιθάλψουμε τους τραυματίες. πήγα στο νοσοκομείο στη Λάρισα και είδα συντετριμμένους ανθρώπους που είχαν χάσει τους δικούς τους, ότι το μέλημα μας ήταν εκείνη την στιγμή να πάμε να πειράξουμε κάποια ηχητικά; Είναι βαριά προσβλητικό αυτό για μένα, για τους ανθρώπους που χειρίστηκαν τη κρίση .Τα υπόλοιπα ας τα βρει η δικαιοσύνη.

Τα ηχητικά, όλα τα ηχητικά ,τα πλήρη ηχητικά, διέρρευσαν στα Μέσα δυο μέρες μετά. Δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι ειπώθηκε τελικά. Όλοι ξέρουμε την αλήθεια. Εγώ καταλαβαίνω καταρχάς, οι μόνοι οι οποίοι έχουν δικαίωμα σε αυτή την ιστορία να κάνουν το θυμό τους πραγματική οργή, να πούνε μια κουβέντα παραπάνω, να ζητήσουν τα ρέστα είναι οι γονείς. Οι γονείς όμως. Όχι τα κόμματα που εργαλειοποιούν τον πόνο των γονέων διότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό γίνεται με πολύ συστηματικό τρόπο και είναι κάτι χυδαίο.

Θα μπορούσαμε να το έχουμε κάνει για το “Μάτι”. Δεν το κάναμε ποτέ και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά της Ν.Δ από αυτούς που εργαλειοποιούν την τραγωδία. Έρχομαι τώρα στο ερώτημα σας. Ποιο μπάζωμα; Το να ρίξεις χαλίκι για να σταθεροποιήσεις το έδαφος, να πάει ο γερανός ,να σηκώσει τα βαγόνια της αμαξοστοιχείας όχι της εμπορικής της επιβατικής. Γι αυτό έγινε. Ήταν μια υπηρεσιακή απόφαση. Εμείς ούτε καν το γνωρίζαμε .Πάρθηκε μια απόφαση να σταθεροποιηθεί το έδαφος. Οι άνθρωποι που χειρίζονταν το χώρο του ατυχήματος, θεώρησαν ότι έπρεπε να σταθεροποιηθεί το έδαφος για να σηκώσουν τα βαγόνια. Είναι πάρα πολύ δυσάρεστο τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας να αναπαράγονται με τόσο μεγάλη συστηματικότητα και να πρέπει να καλούμαστε να αποδείξουμε ότι είναι ανυπόστατες. Ο μόνος τρόπος που μπορώ να το κάνω δεν είναι να πείσω εσάς ή τους τηλεθεατές σας γιατί μπορεί να μη μπορέσω να τους πείσω. Είναι να έρθει η ίδια η Δικαιοσύνη, η οποία έχει αναθέσει σε δεύτερο πραγματογνώμονα, να διαψεύσει όλα αυτά τα οποία εγώ γνωρίζω με βάση τα στοιχεία τα οποία έχω στη διάθεση μου ότι είναι αναληθή.

Θα σας πω ένα λάθος το οποίο έγινε. Δεν απαντήσαμε με πειστικότητα στις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που διακινήθηκαν. Το αφήσαμε και ρίζωσαν όλα αυτά, το μπάζωμα, τα εκρηκτικά ,το ξυλόλιο, όλα αυτά τα οποία αναπαράγονται σήμερα προσέξτε από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης σε άρθρο του σε πλήρη συντονισμό με τον κ. Βελόπουλο. Αυτοί τα λένε. Εκεί κάνω τη δική μου αυτοκριτική και λέω έπρεπε να είχαμε απαντήσει με μεγαλύτερη πειστικότητα, διότι προφανώς δεν πείσαμε ότι όλα αυτά είναι τερατουργίες. Πιστεύω ότι θα το αποδείξει η ίδια η Δικαιοσύνη.

Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να συγχέουμε μια υπόθεση άρσης ασυλίας ενός βουλευτή με τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που μπορεί να έχει βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος, του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Είτε ήταν, είτε δεν είναι βουλευτής ο κ. Καραμανλής σήμερα δεν κάνει καμία απολύτως διαφορά στο αν η Βουλή κρίνει ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή .Μέχρι στιγμής η αντιπολίτευση μας λέει ότι αυτό πρέπει να γίνει, αλλά δεν έχει καταθέσει κανένα συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Αν το κάνει θα το συζητήσουμε τότε. Θα εξετάσουμε το κατηγορητήριο .Μέχρι στιγμής εγώ κατηγορητήριο δεν έχω δει. Και ξέρετε όταν ζητάς από τον άλλον να πάει στη Δικαιοσύνη, γιατί αυτό ζητούν στην ουσία αφήνοντας υπονοούμενα ότι εδώ υπήρχε ανθρωποκτονία με δόλο, βαριά κατηγορία, τουλάχιστον γράψε , συνέταξε ένα κατηγορητήριο και πήγαινε στη Βουλή να τοποθετηθούν τα κόμματα επίσημα”.

Διαφήμιση