Αρχική Ειδήσεις Αδιανόητο για μήνα Απρίλιο: 71 πυρκαγιές σε 12 ώρες (Βίντεο)

Αδιανόητο για μήνα Απρίλιο: 71 πυρκαγιές σε 12 ώρες (Βίντεο)

Πρωτοφανής για Απρίλιο συναγερμός επιπέδου 4, για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς τέθηκε σε ισχύ σε 6 Περιφέρειες λόγω των ισχυρών ανέμων!

0
foties anazopyroseis
Διαφήμιση

Πρωτοφανείς σε αριθμό και ένταση πυρκαγιές για μήνα Απρίλιο στην Ελλάδα, εκδηλώθηκαν σε μόλις 12 ώρες καθώς καταγράφηκαν τουλάχιστον 71 φωτιές σε όλη τη χώρα, γεγονός που προκάλεσε έκτακτη υπουργική σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.  με ομάδα μετεωρολόγων και στη συνέχεια συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Σύνταξη: ecozen.gr

Αντικείμενο οι ισχυροί άνεμοι που θα πνέουν την Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με αποτέλεσμα τον κίνδυνο για την ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιών.

αρχείο λήψης (2)

Σημειώνεται ότι το Σάββατο 6/4 εκδηλώθηκαν από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα (δηλαδή μέσα σε μόλις 12 ώρες) 71 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, γεγονός πρωτοφανές για μήνα Απρίλιο! Εν τω μεταξύ, ανεμοστρόβιλος δημιουργήθηκε από το μέτωπο της φωτιάς που καίει από το πρωί του Σαββάτου 6/4 στην περιοχή της Ιεράπετρας στο Λασίθι.

Βίντεο που ανάρτησε στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram ο ιστότοπος ειδήσεων Forecast Weather Greece, δείχνουν την πορεία του ανεμοστρόβιλου που δημιουργήθηκε εξαιτίας του πύρινου μετώπου της φωτιάς. Μάλιστα από το βίντεο διακρίνεται και η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, με μαύρους πυκνούς καπνούς να καλύπτουν τον ουρανό, ενώ αναφέρεται πως είναι δύσκολες οι συνθήκες κατάσβεσης.

bsp;

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων ισχυροί άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο, στην Αττική, τη Βοιωτία, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τη νοτιοανατολική Πελοπόννησο ισχυροί άνεμοι έντασης 7-8 μποφόρ καθιστώντας την κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη για την έναρξη πυρκαγιών, παρ΄ολο που μόλις μπήκαμε στον Απρίλιο!

Στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου συμμετείχαν η ηγεσία του Υπουργείου και του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και περιφερειάρχες/ εκπρόσωποι των Περιφερειών Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

Για τις περιοχές αυτές  αποφασίστηκε όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας να είναι ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς), που σημαίνει ότι το Πυροσβεστικό Σώμα θα είναι σε επιφυλακή, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιούν περιπολίες, ενώ σε ετοιμότητα θα είναι και οι ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ. Από την πλευρά της η ΕΛΑΣ θα προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων που οδηγούν σε δασικές εκτάσεις όπου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία. Οι Περιφερειακές Ενότητες θα έχουν σε ετοιμότητα τις εθελοντικές ομάδες οι οποίες θα πραγματοποιούν περιπολίες, τις υδροφόρες καθώς και τα μηχανήματα έργου προκειμένου να συνδράμουν εφόσον χρειαστεί για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε ορεινή περιοχή κοντά στα Σχινοκάψαλα, στην Ιεράπετρα.

Η φωτιά αρχικά κατευθυνόταν προς τον οικισμό Μαύρος Κόλυμπος και πλέον κατευθύνεται βόρεια και ανατολικά γύρω από το δασάκι του Κουτσουρά.  Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η μεγάλη φωτιά έχει σβήσει, αλλά υπάρχουν ακόμη διάσπαρτες εστίες δυτικά του οικισμού Κουτσουρά.

Στο σημείο επιχειρούν 30 οχήματα με 169 πυροσβέστες, 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και από αέρος 4 ελικόπτερα.

Οι άνεμοι στην περιοχή, που έφτασαν τα 8 μποφόρ, παραμένουν πολύ ισχυροί και για τον λόγο αυτό οι δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή την νύχτα.

Η φωτιά πέρασε μέσα από αρκετά σπίτια και αποθήκες, στα οποία έχουν προκληθεί ζημιές, ενώ 74χρονος που συμμετείχε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο και σύμφωνα με πληροφορίες νοσηλεύεται διασωληνωμένος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου. Ο ηλικιωμένος άνδρας φέρει εγκαύματα σε χέρια, πόδια και πρόσωπο. 

Την ίδια ώρα, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε στο πόδι ενώ ένας ακόμη πολίτης τραυματίστηκε από πτώση.

Υπενθυμίζεται ότι ο οικισμός του Μαύρου Κόλυμπου εκκενώθηκε νωρίτερα ενώ οι κάτοικοι των οικισμών Αχλιών, Αγιάς Φωτιάς και Γαλήνης έλαβαν οδηγία με μήνυμα από το 112 να κατευθυνθούν ανατολικότερα.

Φωτιά και στο Ηράκλειο

Συναγερμός σήμανε νωρίτερα σήμερα στην Πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στη Δαμάστα, στο Ηράκλειο. Στο σημείο επιχείρησαν 42 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 7 οχήματα  και 1 ελικόπτερο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την φωτιά δεν απειλήθηκε κατοικημένη περιοχή.

Διαφήμιση