Αρχική Special Topics Είμαστε άραγε κοντά στον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Είμαστε άραγε κοντά στον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Πώς προσδιορίζεται ο Παγκόσμιος Πόλεμος, τι προϋποθέτει και πόσο κοντά είμαστε στον Γ΄ με όλους τους πολέμους που είναι σε εξέλιξη αυτήν την στιγμή!

0
nuclear bomb explosion
Διαφήμιση

 

Αν δεις τι γίνεται αυτήν την στιγμή στον πλανήτη σε επίπεδο πολέμων, μάλλον δεν θα εκπλαγείς αν μάθεις πως δεν υπάρχει καν ένας ενιαίος, καθολικά αποδεκτός ορισμός της λέξης «πόλεμος» στο διεθνές δίκαιο · Αυτό δεν σημαίνει ότι ο φόβος για έναν ακόμη Παγκόσμιο πόλεμο απομακρύνεται!

Kάπως έτσι αντιλαμβάνεσαι πως όταν εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις (και δημιουργήθηκαν για να προστατεύουν την παγκόσμια ειρήνη) δεν μπορούν να συνεννοηθούν επί της αρχής, δύσκολα θα συνεννοηθούν επί της ουσίας.

Στο διεθνές δίκαιο χρησιμοποιούνται όροι όπως «ένοπλη σύγκρουση», με διακρίσεις μεταξύ διεθνών ένοπλων συγκρούσεων (μεταξύ κρατών) και μη διεθνών ένοπλων συγκρούσεων (εμφύλιοι πόλεμοι).

Τον Οκτώβριο του 1945 υπεγράφη ο Καταστατικός Χάρτης, δηλαδή η θεμελιώδης συνθήκη του ΟΗΕ. Στο προοίμιο αναφέρεται ότι «εμείς οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών είμαστε αποφασισμένοι να σώσουμε τις ερχόμενες γενεές από τη μάστιγα του πολέμου, που δύο φορές στα χρόνια μας έφερε στην ανθρωπότητα ανείπωτη θλίψη».

Για την ιστορία, εκ των πρώτων μελών του ΟΗΕ ήταν η Συρία που βάσει της Geneva Academy είναι σήμερα «είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην περιοχή με τις περισσότερες ενεργές ένοπλες συρράξεις».

Δηλαδή, τη Μέση Ανατολή, όπου μεγαλώνει η ένταση, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Η Ακαδημία Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενεύης είναι κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μεταβατική δικαιοσύνη. Κάνει και σχετική έρευνα.

Διαθέτει ένα online «εργαλείο», το RULAC (Rule of Law in Armed Conflict Online Portal) που ταξινομεί όλες τις καταστάσεις ένοπλης βίας «οι οποίες ισοδυναμούν με ένοπλη σύγκρουση, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Προσδιορίζει και τα μέρη στα οποία εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο».

Αυτή τη στιγμή η Geneva Academy παρακολουθεί περισσότερες από 110 ένοπλες συγκρούσεις «μερικές εκ των οποίων γίνονται πρωτοσέλιδα και άλλες όχι. Κάποιες άρχισαν πρόσφατα, ενώ άλλες έχουν ξεπεράσει το μισό αιώνα διάρκειας». Εμπλέκονται τουλάχιστον 55 κράτη και περισσότεροι από 70 ένοπλοι μη κρατικοί φορείς.

 

RULAC

 

Ο χάρτης δείχνει τις συρράξεις που συμβαίνουν αυτήν την στιγμή γύρω μας.

Οι κίτρινες σημάνσεις αντιπροσωπεύουν τις χώρες που εμπλέκονται σε ένοπλη σύρραξη, οι κόκκινες μη διεθνείς ένοπλες συγκρούσεις, οι μαύρες πολλαπλές συρράξεις και οι μπλε είναι στρατιωτικές κατοχές. Tα μπλε τρίγωνα δείχνουν περιοχές που είχαν στρατιωτική σύρραξη κατά το παρελθόν και τα πράσινα αυτές που είχαν διεθνείς ένοπλες συρράξεις.

«Κινούμαστε προς έναν προπολεμικό κόσμο»

Βάσει της σχολής που λειτουργεί και ως ερευνητικό κέντρο, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική αυτήν την στιγμή που μιλάμε υπάρχουν περισσότερες από 45 ένοπλες συγκρούσεις. Στην Αφρική γίνονται περισσότερες από 35, στην Ασία 21, στην Ευρώπη είναι 7 και στη Λατινική Αμερική 6.

Υπάρχουν και εντάσεις που είναι διαχρονικές (για παράδειγμα της Κίνας με την Ταϊβάν), με τον υπουργό άμυνας της Μεγάλης ΒρετανίαςGrant Shapps να προειδοποιεί στις αρχές του έτους ότι «ο κόσμος θα μπορούσε να κατακλυστεί από πολέμους που αφορούν την Κίνα, τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν την επόμενη πενταετία. Τα στοιχεία δείχνουν πως κινούμαστε από τον μεταπολεμικό κόσμο στον προπολεμικό κόσμο».

Σε poll που έκανε η Μεγάλη Βρετανία, το 53% δήλωσε πως πιστεύει ότι είναι πιθανό να ζήσουμε τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο «τα επόμενα 5 με 10 χρόνια». Το 31% χαρακτήρισε ως απίθανο αυτό το ενδεχόμενο, στο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και μόνο το 8% είπε πως είναι απίθανο γενικά.

Πολεμικοί αναλυτές και κατέθεσαν άποψη στο Sky News, συμφώνησαν πως είναι ανάγκη να πάρει άμεσα μέτρα η Δύση για να αποφευχθούν τα χειρότερα, όπως έναν ακόμη Παγκόσμιο πόλεμο.

Πηγή: Sky News

Διαφήμιση