Αρχική Καταστροφές Κινδυνος-Θάνατος για τον μεγαλύτερο ζωντανό οργανισμό του πλανήτη:Σχέδιο μαμούθ για εξόρυξη άνθρακα...

Κινδυνος-Θάνατος για τον μεγαλύτερο ζωντανό οργανισμό του πλανήτη:Σχέδιο μαμούθ για εξόρυξη άνθρακα στη Β.Α. Αυστραλία

0
Διαφήμιση

Με θάνατο απειλείται ένας από τους μεγαλύτερους οικολογικούς θησαυρούς του πλανήτη, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας, εξαιτίας ενός φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου για τη δημιουργία του μεγαλύτερου συγκροτήματος εξόρυξης άνθρακα στον κόσμο στην περιοχή του Central Queensland.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος αποτελεί τον μεγαλύτερο ζωντανό οργανισμό στον πλανήτη μας και φιλοξενεί πάνω από το ένα τέταρτο του συνόλου της ωκεάνιας χλωρίδας και πανίδας. Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αλλά και της επιθετικής εξορυκτικής βιομηχανίας της Αυστραλίας, ο Ύφαλος αργοπεθαίνει με αποτέλεσμα την περασμένη 30ετία να έχουν χαθεί πάνω από τα μισά κοράλλια του. Το νέο σχέδιο που προωθούν στην περιοχή τρεις εταιρίες, οι ινδικές  πολυεθνικές Adani και GVK καθώς και η τοπική Waratah Coal, προβλέπει τη δημιουργία 9 ορυχείων και 675 χιλιομέτρων νέων σιδηροδρομικών γραμμών στην λεκάνη Galilee της βορειοανατολικής Αυστραλίας, αλλά και την κατασκευή τεράστιων λιμενικών εγκαταστάσεων στο σημείο Point Abbot, δίπλα στον Ύφαλο. Σύμφωνα με την Greenpeace της Αυστραλίας, πέρα από τις σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή, οι συνέπιες για τον Ύφαλο θα είναι δραματικές : για τη μεταφορά των 330 εκατ.τόνων άνθρακα που θα παράγονται ετησίως θα χρειαστεί να διπλασιαστεί ο αριθμός των πλοίων που διασχίζουν τον Ύφαλο, με αποτέλεσμα την καταστροφή πάνω από 3 εκατ. κυβικών μέτρων εύθραυστου βυθού ετησίως. Επιπλέον,  επιβάρυνση του πλανήτη σε παγκόσμιο επίπεδο θα προκύψει και από την καύση του άνθρακα που θα παράγουν τα ορυχεία της περιοχής:  η ρύπανση που θα παραχθεί θα είναι τριπλάσια από αυτή που παράγει σήμερα όλη η ήπειρος της Αυστραλίας!

Πέρα από τις σοβαρές αντιδράσεις που έχει δρομολογήσει το θέμα στο εσωτερικό της Αυστραλίας, τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως το TIME, Spiegel The Times of India, ενώ το χαρακτηρίζει λάθος  και το παγκοσμίου φήμης ίδρυμα στο χώρο της ενέργειας The Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA).

Οι τελικές αποφάσεις από τους επενδυτές λαμβάνονται τις επόμενες ημέρες ενώ στις προσεχείς δύο εβδομάδες και ο υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας θα αποφασίσει εάν θα εγκρίνει τα έργα. Ήδη, σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση υπογραφών για τη ματαίωση του σχεδίου από την Avaaz με στόχο την άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση της Αυστραλίας:

https://secure.avaaz.org/en/australian_coal_disaster_greek/?bxSIncb&v=27543

Περισσότερες πληροφορίες για το σχέδιο και τον περιβαλλοντικό κίνδυνο που αντιπροσωπεύει στη σελίδα της Greenpeace Αυστραλίας

Διαφήμιση