Αρχική Ειδήσεις Ποιο είναι το μυστικό του Γιουσέιν Μπολτ;

Ποιο είναι το μυστικό του Γιουσέιν Μπολτ;

0
Διαφήμιση

Ο Γιουσέιν Μπολτ κατάγεται από τη Τζαμάικα και είναι πρωταθλητής στο σπρίντερ. Κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ των 100 μέτρων, τα οποία και διένυσε σε 9.58’’ κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου πρωταθλήματος που διεξήχθη στο Βερολίνο το 2009.

 Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η εντυπωσιακή ταχύτητα του Μπολτ μπορεί να εξηγηθεί μέσα από ένα μαθηματικό μοντέλο. Το μοντέλο αυτό αναλύει τη δύναμη και την ενέργεια που έπρεπε να ξοδέψει έτσι ώστε να νικήσει την αντίσταση του αέρα. Σύμφωνα με το μοντέλο, το παγκόσμιο ρεκόρ των 9.58’’ επετεύχθη με τον Μπολτ να διανύει 12.2 μέτρα ανά δευτερόλεπτο!   

Η ομάδα των ερευνητών υπολόγισε ότι ο Μπολτ χρησιμοποίησε το μέγιστο επίπεδο δύναμής του σε διάστημα μικρότερο του ενός δευτερολέπτου αφού ξεκίνησε ο αγώνας ενώ η απόδοσή του έφτανε στα μισά της ταχύτητας που θα μπορούσε να αναπτύξει. Φανερώνεται λοιπόν η δύναμη της αντίστασης που επιβραδύνει καθετί κινούμενο. Ανακάλυψαν, μάλιστα, ότι από την ενέργεια που παρήγαγαν οι μύες του, μόνο το 8% χρησιμοποιείτο στην κίνηση. 

Ο Μπολτ είναι λιγότερο αεροδυναμικός απ’ ότι άλλοι άνθρωποι. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να σπάσει αρκετά ρεκόρ. Το σωματικό βάρος επηρεάζεται από τη βαρύτητα της γης και είναι σχεδόν αδύνατο να ξεπεράσεις την αντίσταση του αέρα. Αν ο Μπολτ έτρεχε σε έναν πλανήτη με λιγότερο πυκνή ατμόσφαιρα, θα έσπαγε πλασματικά ρεκόρ. 

Η ακριβής καταγραφή της θέσης και της ταχύτητας του Μπολτ, βοήθησε σημαντικά στη διεξαγωγή αυτής της έρευνας. Μελλοντικά, μπορεί να υπάρξει καταγραφή και άλλων δεδομένων. Ίσως τότε οι ερευνητές να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τους αθλητές μεταξύ τους. 

ΠΗΓΗ: bbc.co.uk 

Διαφήμιση