Αρχική Ειδήσεις Τι κρύβεται πίσω από την εξέλιξη της μονογαμίας;

Τι κρύβεται πίσω από την εξέλιξη της μονογαμίας;

0
Διαφήμιση

Η μονογαμία των θηλαστικών εξελίχθηκε για ένα βασικό λόγο: για την προστασία των βρεφών από τα ανταγωνιστικά ενήλικα αρσενικά. Για την έρευνα αυτή συνεργάστηκαν ακαδημαϊκοί από το πανεπιστημιακό κολλέγιο του Λονδίνου (UCL), τα πανεπιστήμια του Μάντσεστερ, της Οξφόρδης και του Ώκλαντ.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα μονογαμικά αρσενικά προσφέρουν μεγαλύτερη φροντίδα στους απογόνους τους. Έτσι, προστατεύουν τα τέκνα από τα υπόλοιπα αρσενικά και ταυτόχρονα βοηθούν τα θηλυκά. Το βάρος της ανατροφής μοιράζεται πλέον στα δύο.   

Ο ανθρωπολόγος Κρίστοφερ Όπι, επικεφαλής στη μελέτη του UCL, υποστηρίζει ότι οι θεωρίες που αφορούν στη μονογαμία εξετάζονται για πρώτη φορά τόσο διεξοδικά και συστηματικά. Συμπεραίνεται ότι η βρεφοκτονία είναι στην πραγματικότητα ο «οδηγός» στην εξέλιξη της μονογαμίας.

 

Τα βρέφη που εξαρτώνται πλήρως από τη μητέρα παρουσιάζουν μεγαλύτερη αδυναμία, είναι πιο ευάλωτα. Όταν η ανατροφή του βρέφους γίνεται και από τα δύο φύλα, τα βρέφη δεν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη μητέρα και τα θηλυκά θα αναπαραγάγουν ξανά πολύ σύντομα. 

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 230 είδη πρωτευόντων θηλαστικών συλλέγοντας στοιχεία για τη συμπεριφορά των δύο φύλων και στη συνέχεια εκτελώντας τις σχετικές εξελικτικές προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το πόρισμα ήταν ότι η κυριότερη αιτία εμφάνισης κοινωνικής μονογαμίας υπήρξε η προσπάθεια αποφυγής της βρεφοκτονίας από άλλα αρσενικά, τα οποία θέλουν να εξαφανίσουν τα παιδιά των ανταγωνιστών, ώστε να κάνουν τα δικά τους. 

ΠΗΓΗ: esciencenews.com

Διαφήμιση