Αρχική Ειδήσεις «Εκτός» κουρέματος τα οικιακά φωτοβολταϊκά

«Εκτός» κουρέματος τα οικιακά φωτοβολταϊκά

0

Δεν θα υπάρξει μείωση στην ταρίφα για τα 10άρια Φ/Β στις στέγες στο πλαίσιο του new deal για τον εξορθολογισμό της αγοράς Φ/Β διαβεβαιώνουν πηγές του ΥΠΕΚΑ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι και για τα μικρά πάρκα η επίπτωση από τις μειώσεις θα είναι η χαμηλότερη. Πάντως, οι αντιδράσεις συνεχίζονται από την πλευρά των φορέων που θεωρούν «εξωπραγματικές» τις μειώσεις ύψους 45% μεσοσταθμικά που προτείνει το υπουργείο για να γεφυρωθούν τα σημερινά ελλείμματα και να σταματήσουν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές που φτάνουν το 6μηνο.
 

Σύμφωνα με διευκρινήσεις του υπουργείου, ο προγραμματισμός του ΥΠΕΚΑ για μια βιώσιμη λύση έχει γίνει με βάση να μην θιγούν τα οικιακά Φ/Β. Επιπλέον, διαβεβαιώνεται ότι οι όποιες μειώσεις θα είναι κλιμακωτές, με μικρότερες επιπτώσεις για τα λεγόμενα 100άρια πάρκα, ενώ, πέρα από την ταρίφα, θα ληφθούν επιπλέον υπόψη ο χρόνος δημιουργίας, η τεχνολογία κ.α.
 

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) στις προτάσεις που κατέθεσε σήμερα στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου σημειώνει ότι σύμφωνα με δική του μελέτη, η αγορά ισοσκελίζεται πλήρως με κούρεμα εως 30% για επαγγελματικά και οικιακά Φ/Β, με πλήρη παραμετροποίηση, και 10% για τις υπόλοιπες ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, εφόσον βεβαίως δεν δημιουργηθούν νέες στρεβλώσεις. Επιπλέον, θέτει και το ζήτημα των δανειακών υποχρεώσεων των ιδιοκτητών Φ/Β, ζητώντας και εκεί κούρεμα κατά 4% και παράταση των συμβολαίων των παραγωγών κατά 8,5 χρόνια.
 

Από την πλευρά του, ο ΘΕΣΙΦ που εκπροσωπεί παραγωγούς Φ/Β από τη Μακεδονία δηλώνει αντίθετος με εκβιαστική μείωση που δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των επενδύσεων και εκφράζει την πρόθεσή του να προσφύγει στην δικαιοσύνη

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here