Αρχική Ειδήσεις «Εκτός» κουρέματος τα οικιακά φωτοβολταϊκά

«Εκτός» κουρέματος τα οικιακά φωτοβολταϊκά

0
Διαφήμιση

Δεν θα υπάρξει μείωση στην ταρίφα για τα 10άρια Φ/Β στις στέγες στο πλαίσιο του new deal για τον εξορθολογισμό της αγοράς Φ/Β διαβεβαιώνουν πηγές του ΥΠΕΚΑ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι και για τα μικρά πάρκα η επίπτωση από τις μειώσεις θα είναι η χαμηλότερη. Πάντως, οι αντιδράσεις συνεχίζονται από την πλευρά των φορέων που θεωρούν «εξωπραγματικές» τις μειώσεις ύψους 45% μεσοσταθμικά που προτείνει το υπουργείο για να γεφυρωθούν τα σημερινά ελλείμματα και να σταματήσουν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές που φτάνουν το 6μηνο.
 

Σύμφωνα με διευκρινήσεις του υπουργείου, ο προγραμματισμός του ΥΠΕΚΑ για μια βιώσιμη λύση έχει γίνει με βάση να μην θιγούν τα οικιακά Φ/Β. Επιπλέον, διαβεβαιώνεται ότι οι όποιες μειώσεις θα είναι κλιμακωτές, με μικρότερες επιπτώσεις για τα λεγόμενα 100άρια πάρκα, ενώ, πέρα από την ταρίφα, θα ληφθούν επιπλέον υπόψη ο χρόνος δημιουργίας, η τεχνολογία κ.α.
 

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) στις προτάσεις που κατέθεσε σήμερα στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου σημειώνει ότι σύμφωνα με δική του μελέτη, η αγορά ισοσκελίζεται πλήρως με κούρεμα εως 30% για επαγγελματικά και οικιακά Φ/Β, με πλήρη παραμετροποίηση, και 10% για τις υπόλοιπες ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, εφόσον βεβαίως δεν δημιουργηθούν νέες στρεβλώσεις. Επιπλέον, θέτει και το ζήτημα των δανειακών υποχρεώσεων των ιδιοκτητών Φ/Β, ζητώντας και εκεί κούρεμα κατά 4% και παράταση των συμβολαίων των παραγωγών κατά 8,5 χρόνια.
 

Από την πλευρά του, ο ΘΕΣΙΦ που εκπροσωπεί παραγωγούς Φ/Β από τη Μακεδονία δηλώνει αντίθετος με εκβιαστική μείωση που δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των επενδύσεων και εκφράζει την πρόθεσή του να προσφύγει στην δικαιοσύνη

 

Διαφήμιση