Αρχική Ειδήσεις Σωματική άσκηση εναντίον στρες

Σωματική άσκηση εναντίον στρες

0
Διαφήμιση

Λιγότερο στρες και άγχος εξασφαλίζει η σωματική άσκηση καθώς όταν γυμναζόμαστε ο εγκέφαλος αναδιοργανώνεται και τα δυο αυτά «καθηλωτικά» συναισθήματα δεν εμπλέκονται στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου.

 

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Πρίνστον, στο πείραμα χρησιμοποιήθηκαν ποντίκια που ασκούνταν τακτικά. Όταν βίωναν καταστάσεις έντονου στρες και συγκεκριμένα έκθεση σε παγωμένο νερό, οι εγκέφαλοί τους παρουσίαζαν έξαρση στους νευρώνες που διακόπτουν το αίσθημα του ενθουσιασμού και βρίσκονται στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει το άγχος. Η επίδραση που ασκεί η σωματική άσκηση στο τμήμα αυτό του εγκεφάλου δεν έχει εξερευνηθεί εις βάθος.

Ουσιαστικά, ο εγκέφαλος των ποντικιών χρησίμευσε στον εντοπισμό των εγκεφαλικών κυττάρων και περιοχών που ευθύνονται για τον έλεγχο του άγχους προκειμένου οι επιστήμονες να έχουν μια καλύτερη εικόνα των αντίστοιχων ανθρώπινων και να θεραπεύσουν ασθένειες που σχετίζονται με αυτό.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ο εγκέφαλος μπορεί να προσαρμόσει πολύ εύκολα τις λειτουργίες του στον τρόπο ζωής του εκάστοτε οργανισμού. Το άγχος εμφανίζεται συχνά στα άτομα που τείνουν να αποφεύγουν την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων. Όταν αποφεύγουν τέτοιες καταστάσεις, επιβιώνουν ευκολότερα.

Πηγή: http://www.kurzweilai.net

Διαφήμιση