Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Έντονες αντιδράσεις για το “κούρεμα” στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών

Έντονες αντιδράσεις για το “κούρεμα” στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών

0
Διαφήμιση

Αντιδράσεις από φορείς και επιχειρήσεις προκαλούν τα σχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος να προχωρήσει από το Σεπτέμβριο στο «κούρεμα» απο 45% έως 60% στις ταρίφες που εισπράττουν επενδυτές των φωτοβολταϊκών.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την πλειοψηφία όσων εγκατέστησαν φ/β στην Ελλάδα από το 2009 και μετά, οι οποίοι φτάνουν τις 6.000 – 7.000 και εισπράττουν αποδόσεις ακόμη και 26%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη ανέρχεται στο 6%-7%, τονίζεται απο το ΥΠΕΚΑ.

Τέρνα Ενεργειακή

Ενδεικτικό της κατάστασης όμως που διαμορφώνεται στην αγορά είναι η τοποθέτηση του προέδρου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργου Περιστέρη, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε χθες, εξέφρασε την αντίθεσή του στις λογικές του οριζόντιου κουρέματος στις αμοιβές των ΑΠΕ.

Ειδικότερα, για τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις τιμές πληρωμών των ΑΠΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε θετικοί σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει ως στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος πληρωμών των ΑΠΕ, αρκεί αυτή να βασίζεται σε σοβαρή μελέτη που θα καταγράφει τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε αρνητικοί σε λογικές οριζόντιου κουρέματος, αντίστοιχες με αυτές που εφαρμόστηκαν με την προ μηνών επιβολή «χαρατσιού» σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ.

Οι παραγωγοί ΑΠΕ συνεισφέρουν ήδη από τον Ιούλιο του 2012 στη μείωση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ μέσω τόσο της έκτακτης εισφοράς στα ακαθάριστα έσοδά τους όσο και της εξάμηνης πλέον καθυστέρησης των πληρωμών τους, και μάλιστα παρά το γεγονός ότι τα έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ καλύπτουν εδώ και τέσσερα χρόνια κυρίως στρεβλώσεις της αγοράς και όχι την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Θέλω, επίσης, να επαναλάβω ότι σε αντίθεση με απόψεις που προπαγανδίζουν διάφορα «παπαγαλάκια», οι ανταγωνιστικές ΑΠΕ (που κατά σύμπτωση έχουν και τη μεγαλύτερη εγχώρια προστιθέμενη αξία) μειώνουν το κόστος του ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές, ενώ παράλληλα στηρίζουν την εθνική οικονομία και την απασχόληση, καθώς συντελούν στην αποφυγή χρήσης εισαγόμενων καυσίμων (δηλαδή, υποκατάσταση εισαγωγών, που είναι το βασικό ζητούμενο για την Ελλάδα) και μειώνουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Τέλος, επειδή στο πλαίσιο του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη επιχειρούνται αδόκιμες συγκρίσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Γερμανία, Δανία κ.α.) ο Φ.Π.Α. επιστρέφεται στην ώρα του, ο παραγωγός πληρώνεται μέσα σε έναν μήνα και όχι με εξάμηνη καθυστέρηση, τα επιτόκια δανεισμού είναι κλάσμα των ελληνικών, και 7 στις 10 επενδύσεις αξιολογούνται και αδειοδοτούνται με απλές και ταχείες διαδικασίες».

ΕΛΕΤΑΕΝ

Απ’ την πλευρά της, η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας σχολιάζοντας τα όσα διημείφθησαν στην πρόσφατη συνάντηση του Υφ. ΠΕΚΑ κ. Παπαγεωργίου με φορείς των ΑΠΕ, αναφέρει ότι τέθηκαν 2 πολύ σοβαρά ζητήματα.

Το πρώτο αφορά στην πρόσκληση του ΥΦΥΠΕΚΑ σε διάλογο για την περικοπή των συμπεφωνημένων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας (ταριφών) σε υφιστάμενες συμβάσεις έργων ΑΠΕ.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ, όπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει, πιστεύει και το έχει αποδείξει με στοιχεία, ότι τα περιθώρια βιωσιμότητας των αιολικών έργων έχουν περιοριστεί δραματικά στο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον των τελευταίων ετών. Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, αναφέρουμε:

Το αυξανόμενο κόστος από τον απαράδεκτα υψηλό χρόνο ανάπτυξης και ωρίμανσης των έργων

Το αυξανόμενο μέσο κόστος προετοιμασίας και κατασκευής των έργων (λόγω αυξημένων τεχνικών απαιτήσεων, πλήθους και έκτασης απαιτούμενων μελετών, παραγωγικού εξοπλισμού και ηλεκτρικών υποδομών)

Τις μειωμένες δυνατότητες χρηματοδότησης υπό δυσμενέστερους όρους και με απαγορευτικό πολλές φορές κόστος χρήματος  

Οι επιχειρήσεις του κλάδου βιώνουν μια βαθιά ύφεση. Παρ’ όλα αυτά αγωνίζονται να επιβιώσουν και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές προσπάθειες για την διασφάλιση της χρηματοδότησης μεγάλων αιολικών επενδύσεων. Οι προσπάθειες αυτές δεν πρέπει να υπονομεύονται από την Κυβέρνηση.

Αναγνωρίζοντας, όμως, το υπαρκτό πρόβλημα της ενεργειακής αγοράς που αντανακλάται στο έλλειμμα του Λειτουργού, στο οποίο ειρήσθω εν παρόδω ουδεμία συμβολή έχει ο κλάδος της αιολικής ενέργειας, θα προσέρθουμε στο διάλογο και θα καταθέσουμε δημιουργικές ολοκληρωμένες προτάσεις με στόχο την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά στη δήλωση του ΥΦΥΠΕΚΑ κ. Παπαγεωργίου για συγκρότηση το Φθινόπωρο ομάδας εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού του ενεργειακού μίγματος της χώρας για την επόμενη εικοσαετία.

Πιστεύουμε ότι στην παρούσα φάση οποιαδήποτε απόφαση που αφορά ενεργειακό σχεδιασμό είναι θεμελιώδους σημασίας γιατί επηρεάζει καθοριστικά πέρα από την ίδια την ενεργειακή αγορά, την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον, τις διεθνείς σχέσεις και φυσικά το κλίμα. Πόσο δε μάλλον μια απόφαση που αφορά στην επόμενη εικοσαετία.

Καλούμε τον Υφυπουργό να δεσμευτεί ότι οι φορείς των ΑΠΕ θα κληθούν να συμμετάσχουν ενεργά σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και θα έχουν ουσιαστική συμμετοχή με δικαιώματα ψήφου στη λήψη των αποφάσεων της ομάδας αυτής.

Νωρίτερα την έντονη αντίδρασή του είχε εκφράσει και ο ΣΠΕΦ.

Διαφήμιση