Αρχική Υγεία - Διατροφή Ποια η σχέση του ιού HPV με τον καρκίνο του λάρυγγα;

Ποια η σχέση του ιού HPV με τον καρκίνο του λάρυγγα;

0
Διαφήμιση

Σύμφωνα με έρευνα του επιστημονικού εντύπου Κλινικής Ογκολογίας (Journal of Clinical Oncology), το ένα τρίτο των ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο του λάρυγγα, πάσχει και από κάποια μορφή του ιού HPV.

Ο ιός HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) ευθύνεται, κυρίως, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής ή του στοματικού έρωτα. Υπάρχουν πάνω από 100 μορφές του ιού.

Οι HPV-16 και HPV-18 είναι μορφές που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση καρκίνου. Ο HPV-16 ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (60%), τον καρκίνο του πρωκτού (80%) και τον καρκίνο του λάρυγγα (60%). 

Η έρευνα που διεξήχθη, αναζήτησε το συνδετικό κρίκο που ενώνει τον ιό HPV με τον καρκίνο του λάρυγγα και συγκεκριμένα του στοματοφάρυγγα. Πολλοί άνθρωποι έλαβαν μέρος σε μια μελέτη σχετικά με τον τρόπο ζωής των καρκινοπαθών. Έδωσαν δείγμα αίματος που μελετήθηκε από τους ερευνητές οι οποίοι ήθελαν να εντοπίσουν την ύπαρξη αντισωμάτων που δρουν ενάντια σε μια βασική πρωτεΐνη του HPV, την Ε6.

Η ύπαρξη των αντισωμάτων υποδεικνύει ότι τα κύτταρα έχουν υποστεί καρκινική εξαλλαγή λόγω του HPV. Οι ερευνητές συνέκριναν τα δείγματα 135 ατόμων που έπασχαν από καρκίνο του φάρυγγα και 1.599 ατόμων που δεν έπασχαν από κανένα είδος καρκίνου. Το 35% των πρώτων εμφάνιζε τα αντισώματα. Το ποσοστό για τους δεύτερους έφτανε μόλις στο 1%.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων είναι εξαιρετικά κοινός, οι περισσότεροι άνθρωποι θα προσβληθούν από αυτόν. Κι αυτό γιατί η χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή δεν εγγυάται πλήρη ασφάλεια. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί.

ΠΗΓΗ: bbc.co.uk

Διαφήμιση