Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα κατασκευάζονται πλωτές πλατφόρμες για την παραγωγή αιολικής ενέργειας

Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα κατασκευάζονται πλωτές πλατφόρμες για την παραγωγή αιολικής ενέργειας

0
υπεράκτια αιολικά πάρκα
Διαφήμιση
Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα κατασκευάζονται πλωτές πλατφόρμες για την παραγωγή αιολικής ενέργειας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.
Το ζήτημα αυτό τέθηκε στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας με τον διευθύνων σύμβουλο του International Development Finance Corporation (DFC) Σκοτ Νάθαν, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας σε στρατηγικά ενεργειακά έργα στη χώρα μας.
Τα σχέδια αυτά αποκαλύπτονται σε αναδημοσίευση σχετικής ανάρτησης του DFC, από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη, σύμφωνα με την οποία ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικάνικου αναπτυξιακού χρηματοδοτικού οργανισμού των ΗΠΑ, DFC, Σκοτ Νάθαν, υπέγραψε μαζί τον Πάνο Ξενοκώστα διευθύνοντα συμβούλου της ΟΝΕΧ τη συμφωνία χρηματοδότησης με 125 εκατομμύρια δολάρια, του σχεδίου χρηματοδότησης για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας με σκοπό, πέρα από τη δημιουργία ενός ισχυρού ναυπηγοεπισκευαστικού κόμβου, να καταστούν και ενεργειακός κόμβος.
Μάλιστα , όπως ανέφεραν τα στελέχη των δύο συμβαλλομένων, τα ναυπηγεία της ΟΝΕΧ μπαίνουν στην κατασκευή πλωτών γεννητριών και στη ναυπηγοεπισκευή πλοίων μεταφοράς ενεργειακών αγαθών (LPG, LNG κ.λπ.). Επίσης, το ναυπηγείο προχωρεί στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 30 MW, το οποίο θα καλύπτει κυρίως τις εσωτερικές ενεργειακές ανάγκες.
φωτο
Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας υπογράμμισε ότι: «Η επένδυση της DFC στο Ναυπηγείο Ελευσίνας θα δημιουργήσει έναν ισχυρό κόμβο θαλάσσιου και ενεργειακού εφοδιασμού, που θα δημιουργήσει καλές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και θα βοηθήσει τη χώρα και την περιοχή να εξαρτώνται λιγότερο από τη ρωσική ενέργεια», προσθέτοντας ακόμη ότι «η DFC είναι περήφανη που προωθεί αυτό το έργο υποδομής υψηλής ποιότητας, που θα δημιουργήσει πιο αξιόπιστη πρόσβαση στην ενέργεια και θα προωθήσει μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και ευημερία για τους εταίρους μας σε όλη την περιοχή».
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα κατασκευάζονται πλωτές πλατφόρμες για την παραγωγή αιολικής ενέργειας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.
Τα σχέδια δημιουργίας ενεργειακού κόμβου στα ναυπηγεία δεν έκρυψε ούτε ο επικεφαλής τoυ ομίλου Onex, κ. Ξενοκώστας. Ο ίδιος αν και δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ωστόσο ανέφερε ότι ως ναυπηγείο δεν μπορεί να παράγει ενέργεια, αλλά μπορεί κάποια άλλη εταιρεία του ομίλου.
Τέλος, σημειώνεται ότι το 2025 θα εγκατασταθούν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και στο Ναυπηγείο Νεωρίου Σύρου δύο νέες μεγάλες δεξαμενές. Υπενθυμίζεται ότι χθες πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια της Δεξαμενής «Στρατής Ανδρεάδης». Πρόκειται για μια νέας γενιάς Δεξαμενή, κατηγορίας Panamax, η οποία ενσωματώνει «πράσινες» και «έξυπνες» τεχνολογίες.
Διαφήμιση