Αρχική Special Topics Δυσοίωνες προβλέψεις παγκόσμιας έρευνας: «Οι ζωονόσοι θα σκοτώνουν 12 φορές περισσότερους ανθρώπους...

Δυσοίωνες προβλέψεις παγκόσμιας έρευνας: «Οι ζωονόσοι θα σκοτώνουν 12 φορές περισσότερους ανθρώπους το 2050»

0
μικροβια
Διαφήμιση
Τον “κώδωνα” του κινδύνου κρούουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι οι ζωονόσοι που μεταδίδονται στους ανθρώπους θα σκοτώνουν 12πλάσιο αριθμό ανθρώπων το 2050 απ’ ό,τι το 2020, εάν δεν γίνει κάτι για να αλλάξουν οι τρέχουσες τάσεις.

Αιτία γι’ αυτό θα είναι η αποψίλωση των δασών και η κλιματική αλλαγή, που θα αυξήσουν τις επιδημίες από τις ζωονόσους, όπως αποκαλούνται αυτές οι ασθένειες.

Αν και οι αριθμοί αυτοί φαντάζουν υπερβολικοί, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αποτιμούν το αληθινό μέγεθος του προβλήματος. Και αυτό, διότι στην μελέτη τους δεν συμπεριέλαβαν τον κορωνοϊό που προκάλεσε την τρέχουσα πανδημία. Αντιθέτως, αξιολόγησαν τέσσερα άλλα παθογόνα που προκαλούν σαφώς μικρότερης κλίμακας επιδημίες.

120357 zoonotic1280

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Global Health. Οι ερευνητές ανέλυσαν την ιστορική τάση εξέλιξης των επιδημιών που προκαλούν τέσσερις νόσοι. Πρόκειται για αυτές που προκαλούν:
  • Οι φιλοϊοί (ή νηματοϊοί), όπως ο ιός Έμπολα και ο ιός Μάρμπουργκ (αιμορραγικοί πυρετοί)
  • Ο ιός SARS-CoV-1 (είναι ένας παλαιότερος κορωνοϊός)
  • Ο ιός Nipah (τον περασμένο Σεπτέμβριο προκάλεσε τοπική συρροή κρουσμάτων στην Ινδία)
  • Ο ιός Machupo (προκαλεί αιμορραγικό πυρετό της Βολιβίας)

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από 3.150 μικρές ή μεγάλες επιδημίες από αυτούς τους ιούς της περιόδου 1963-2019. Εντόπισαν 75 περιπτώσεις στις οποίες οι νόσοι μεταδόθηκαν από ζώα σε ανθρώπους.

Οι επιδημίες αυτές καταγράφηκαν σε 24 χώρες του κόσμου. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται επιδημίες που είχαν αναφερθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και επιδημίες στις οποίες πέθαναν 50 ή περισσότεροι άνθρωποι.

Τα ευρήματα

Στις επιδημίες από αυτές τις ζωονόσους είχαν πεθάνει συνολικώς 17.232 άνθρωποι. Οι 15.771 από αυτούς τους θανάτους προκλήθηκαν από φιλοϊούς, ενώ εκδηλώθηκαν κυρίως στην Αφρική.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι ζωονόσοι που μεταδίδονται σε ανθρώπους δεν είναι τυχαία γεγονότα. Αντιθέτως, ακολουθούν μια αυξητική τάση, που εξελίσσεται εδώ και δεκαετίες. Μάλιστα οι επιδημίες που προκαλούν γίνονται ολοένα μεγαλύτερες και συχνότερες.

Εάν αυτή η τάση δεν ανακοπεί «με επείγοντα μέτρα», τα επόμενα χρόνια θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ μεγαλύτερες επιδημίες. Θα υπάρχουν επίσης πολύ περισσότεροι νεκροί, καταλήγουν.

Διαφήμιση