Αρχική Καταστροφές Ποια ποτάμια θα πλημμυρίζουν και ποια όχι τα επόμενα χρόνια. Τι επιφυλάσσει...

Ποια ποτάμια θα πλημμυρίζουν και ποια όχι τα επόμενα χρόνια. Τι επιφυλάσσει η κλιματική αλλαγή για την Ευρώπη και τον κόσμο.

0
Διαφήμιση

Η κλιματική αλλαγή φαίνεται πως επηρεάζει αρνητικά το ζήτημα της υπερχείλισης μεγάλων ποταμών όπως ο Γάγγης, ο Νείλος και ο Αμαζόνιος, ενώ ταυτόχρονα, άλλα ποτάμια όπως για παράδειγμα ο τώρα πλημμυρισμένος Δούναβης μπορεί να γίνουν λιγότερο επιρρεπή. Τα νέα στοιχεία είναι προϊόν μιας Ιαπωνικά καθοδηγούμενης έρευνας που ήρθε στο φως την Κυριακή, και έχει στόχο να βοηθήσει στην προετοιμασία χωρών, μέσω κλιματικών προβλέψεων, έναντι περιπτώσεων κατακλυσμού. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσίευση στην επιστημονική εφημερίδα Natural Climate Change, οι κατακλυσμοί οφείλονται για χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως και δεκάδες τρισεκατομμύρια υλικών ζημιών, στον απολογισμό της τελευταίας δεκαετίας.

Αν οι κυβερνήσεις αντιληφθούν τι συμβαίνει και τι μέλλει γενέσθαι, ίσως εντατικοποιήσουν την δημιουργία υποδομών, όπως αντιπλημμυρικά φράγματα, απαγορεύσεις οικοδόμησης σε περιοχές που πλήττονται πρώτες από πλημμύρες και πιο ανθεκτικές καλλιέργειες, ανάμεσα σε πολλά άλλα απαιτούμενα μέτρα, προς ελαχιστοποίηση των πιθανών ζημιών.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Reuters, αναμένεται μεγάλη αύξηση στη συχνότητα πλημμυρών στην νοτιοανατολική Ασία, την κεντρική Αφρική και τη Νότιο Αμερική αυτό τον αιώνα. Σοβαρές πλημμύρες και υπερχειλίσεις θα συμβαίνουν συχνότερα στα περισσότερα από τα 29 μεγάλα ποτάμια που μελετήθηκαν εκτενώς. Ανάμεσά τους ο Γιανγκτσέ, ο Μεκόνγκ και ο Γάγγης στην Ασία, ο Νίγηρας, ο Κονγκό και ο Νείλος στην Αφρική, ο Αμαζόνιος και ο Παρανάς στη Λατινική Αμερική και ο Ρήνος στην Ευρώπη. Σε αντίθεση με αυτούς, προς την ξηρασία θα οδεύσουν ποτάμια όπως ο Μισισιπής των Η.Π.Α., ο Ευφράτης της Μέσης Ανατολής και ο ευρωπαϊκός Δούναβης.

Οι ειδικοί αποφάνθηκαν πως η βορειοδυτική Ευρώπη, στα σημεία που ρέει ο Ρήνος, θα παρουσιάζει μεγαλύτερα επίπεδα υγρασίας, ενώ ένα τμήμα από τη Μεσόγειο Θάλασσα έως και την ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής ροής του Δούναβη έως και τη Ρωσία, θα είναι ξηρότερο. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι βέβαιο ακόμα, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα δημιουργηθούν κλιματικές υποζώνες με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα έως τώρα.

Δεκάδες χιλιάδες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τουλάχιστον μια ντουζίνα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πλημμύρες που έπληξαν τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σλοβακία, την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Η Βουδαπέστη πλήγηκε σε μέγιστο βαθμό.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως συνολικά, οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο πλημμύρας, καθώς ο θερμότερος αέρας απορροφά περισσότερη υγρασία και προκαλεί μεγαλύτερη βροχόπτωση. Τα επίπεδα του ανέμου και άλλοι παράγοντες είναι αυτά που τελικά οφείλονται για τα φαινόμενα της υγρασίας και της ξηρασίας αντίστοιχα. Οι ειδικοί βασίστηκαν στην παραπάνω λογική θεώρηση προκειμένου να προβλέψουν τις κλιματικές συνθήκες που αφορούν περιοχές που ρέουν μεγάλα ποτάμια. Κι αυτό γιατί τα μικρά ποτάμια επηρεάζονται από παροδικά, ημερήσια και εβδομαδιαία καιρικά φαινόμενα, ενώ τα μεγάλα, λόγω της μεγάλης επικαλυπτόμενης επιφάνειας, μπορούν να συμβάλλουν ή όχι σε πλημμύρες, ανάλογα με τα μηνιαία φαινόμενα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη των καιρικών φαινομένων δεν είναι εφικτή, ωστόσο με συνυπολογισμό καιρικών συνθηκών, τάσεων και κλίματος μπορεί να προβλεφθεί κατά μια έννοια, τάση για πιθανή πλημμύρα ένα μήνα πριν, δίνοντας το προβάδισμα στον άνθρωπο. Η αύξηση της μέσης πλανητικής θερμοκρασίας πάντως οδηγεί βαθμιαία στον κατακλυσμό και ήδη η θερμοκρασία όλου του εύρους της επιφάνειας της γης έχει αυξηθεί κατά 1 περίπου βαθμό κελσίου από την Βιομηχανική Επανάσταση και οφείλεται κυρίως στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου από τα αυτοκίνητα, τα εργοστάσια και τις ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Η προσαύξηση είναι μικρή, αλλά τεράστια αν αναλογιστούμε τα έτη ζωής του πλανήτη μας.

πηγή: Ganges, Nile and Amazon seen suffering more floods from warming
           http://uk.reuters.com/article/2013/06/09/us-climate-floods-idUKBRE9580CD20130609

Διαφήμιση