Αρχική Ειδήσεις Nutritionism (Διατροφισμός)

Nutritionism (Διατροφισμός)

0
Διαφήμιση
Αυτές τις μέρες θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Columbia, το βιβλίο «Nutritionism.  The Science and Politics of Dietary Advice-Διατροφισμός.  Η Επιστήμη και η Πολιτική της Διατροφικής Συμβουλευτικής», του ελληνικής καταγωγής Αυστραλού πανεπιστημιακού Gyorgy Scrinis.
Πρόκειται για μια ιστορική, κοινωνιολογική, φιλοσοφική και κριτική παρουσίαση της έννοιας του διατροφισμού.  Μιας έννοιας που ανάγει, σύμφωνα με το συγγραφέα του βιβλίου, ως καθοριστικούς δείκτες καλής διατροφής τις θρεπτικές ουσίες.  Η ιδεολογία του διατροφισμού, υποστηρίζει ο Σκρινής, έχει περιορίσει και σε μερικές περιπτώσεις έχει παραμορφώσει την αποδοχή του καλού φαγητού σε τέτοιο βαθμό που, ακόμη και πολύ επεξεργασμένες τροφές μπορεί να γίνουν αποδεκτές ως υγιεινές εξετάζοντας απλά το περιεχόμενό τους σε ό,τι αφορά τα καλά και τα κακά θρεπτικά τους συστατικά.

Η σχέση μας με το φαγητό, αλλά και με το ίδιο μας το σώμα, υποστηρίζει ο συγγραφέας του βιβλίου, επηρεάζεται σε υπερβολικό βαθμό από τη διατροφική επιστήμη και από τη διαιτολογία, κλάδοι που είναι στοιχιμένοι πίσω από επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο της βιομηχανίας τροφίμων.  Απάντηση σε αυτό το αδιέξοδο σύμφωνα με τον Γ. Σκρινή είναι η υγιεινή διατροφή που προκύπτει από παραγωγικές πρωτοβουλίες και ποιοτικές επεξεργασίες και, που λαμβάνει υπόψη την παραδοσιακή διατροφική γνώση και τα πρακτικά διατροφικά μας βιώματα.

Οι ειδικοί του χώρου, έχουν ήδη χαρακτηρίσει το «Διατροφισμό-Νutritionism» ως ένα πολύ καλό και χρήσιμο βιβλίο.

πηγή:  http://endeaneos.blogspot.com/2013/05/blog-post_31.html

Διαφήμιση