Αρχική Ειδήσεις Σήμερα οι προσφορές για ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ

Σήμερα οι προσφορές για ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ

0
Διαφήμιση

Με την Gazprom να παραμένει το φαβορί, αναμένονται σήμερα οι προσφορές στο Ταμείο Αξιοποιήσεων της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ, ωστόσο, η ανάδειξη του πλειοδότη δεν αναμένεται σήμερα λόγω της περιπλοκότητας του διαγωνισμού.

Η προσφορά του ρώσικου κολοσσού άγγιζε τα 765εκ. ευρώ, ωστόσο, προσδοκία της ελληνικής πλευράς είναι το προσφερόμενο τίμημα να φτάσει κοντά στα 800εκ. ευρώ μετά και από τους όρους που έθεσε η ρωσική πλευρά.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης η Gazprom εξασφάλισε ότι μπορεί να υποβάλει δεσμευτική προσφορά χωρίς να χάσει χρήματα, αν επέμβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, να τεθεί όρος που διασφαλίζει ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΠΑ πρέπει να εξοφληθούν μέχρι το 2015, μετά και την τακτοποίηση μέρους των οφειλών ιδιωτών παραγωγών προς τη ΔΕΠΑ, να μειωθεί το ύψος της εγγυητικής επιστολής (σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος της εγγυητικής μειώθηκε στο 10% επί του τιμήματος από 20%) και να γίνει αποδεκτή η ρήτρα νομίσματος, βάσει της οποίας αν τυχόν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ η συμφωνία αγοράς της ΔΕΠΑ ακυρώνεται.

Απ’ την πλευρά του, το ΤΑΙΠΕΔ έχει δεσμευθεί ότι θα αποζημιώσει τον αγοραστή εάν η ΔΕΠΑ δεν καταφέρει να εισπράξει ληξιπρόθεσμες οφειλές που οφείλουν οι πελάτες της, μέχρι του ποσού των 180 εκατ. ευρώ και αν δεν έχουν καταβληθεί έως την 31η Δεκεμβρίου του 2015. Μέρος του ποσού, κατά το μερίδιο που αναλογεί, θα καλυφθεί από τον έτερο μέτοχο της ΔΕΠΑ, τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, τα οποία κατέχουν το 35% των μετοχών της εταιρείας. Αυτή τη στιγμή τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ είναι γύρω στα 500 εκατ. ευρώ.

Εκτός της Gazprom, η προσφορά της οποίας θεωρείται σίγουρη, μέχρι και την τελευταία στιγμή «παιζόταν» η κατάθεση προσφοράς από την κοινοπραξία M+M (των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη).

Εκτιμήσεις πάντως αναφέρουν ότι η αποτίμηση της ΔΕΠΑ κινείται γύρω στα 700 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τον ΔΕΣΦΑ, που αποτιμάται κοντά στα 600 εκατ. ευρώ, στο ΤΑΙΠΕΔ αναμένουν ότι προσφορές θα καταθέσουν και οι δύο βασικοί διεκδικητές, τόσο η αζερική Socar όπως και η ρωσική Negusneft (του ομίλου Sintez). Πάντως όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters η Sintez αποσύρθηκε από τον διαγωνισμό.

Από την ιδιωτικοποίηση το ΤΑΙΠΕΔ προσδοκά σε έσοδα από 1,3- 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εφόσον οι προσφορές για το ΔΕΣΦΑ από Socar και Sintez δεν θα είναι ικανοποιητικές, δεν αποκλείεται η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.

Διαφήμιση