Αρχική Καινοτομία Μοναδικό: Το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να μετατραπεί σε βιοκαύσιμο!

Μοναδικό: Το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να μετατραπεί σε βιοκαύσιμο!

0
Διαφήμιση

Οι καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο απολαμβάνουν το ελληνικό γιαούρτι για τη γεύση, την υφή και τη διατροφή του πληρότητα. Ωστόσο η παραγωγή όμως αυτού του τύπου γιαουρτιού δημιουργεί μεγάλους όγκους αποβλήτων τροφίμων με τη μορφή υγρού ορού γάλακτος…

Τώρα ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία βρήκαν έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουν τα βακτηρίδια για να μετατρέψουν τα εναπομείναντα σάκχαρα και οξέα από το ελληνικό γιαούρτι σε μόρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στα βιοκαύσιμα ή ασφαλή πρόσθετα πρώτης ύλης!

microbeshelp.jpg

Ο ορός γάλακτος που παραμένει από την ελληνική παραγωγή γιαουρτιού αποτελείται κυρίως από τη γνωστή λακτόζη, ένα σάκχαρο που βρίσκεται κυρίως στο γάλα, τη φρουκτόζης από τη ζάχαρη φρούτων και το γαλακτικό οξύ ζύμωσης.

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν βακτήρια για να μετατρέψουν αυτό το μείγμα σε εκχύλισμα που περιέχει δύο χρήσιμες ενώσεις που είθεωρούνται φυσικές “αντιμικροβιακές ουσίες” που μπορούν να χορηγηθούν σε ζώα αντί για αντιβιοτικά!

microbeshelp (1).jpg

Ή, έχοντας κατά νου τις ενεργειακές ανάγκες, η περαιτέρω επεξεργασία θα μπορούσε να να οδηγήσει στη δημιουργία βιοκαυσίμων για καύσιμα… αεροσκάφη!

Οι ερευνητές βρήκαν τρόπο να μετατρέψουν αυτό το μίγμα σε πρώτη φάση σε ένα εκχύλισμα που περιέχει δύο πιο χρήσιμες ουσίες: καπροϊκό ή εξανικό οξύ και καπρυλικό ή οκτανικό οξύ.

Και οι δύο αυτές ουσίες θεωρούνται «πράσινα αντιμικροβιακά», τα οποία μπορούν να προστεθούν στις ζωοτροφές στη θέση των κανονικών αντιβιοτικών. Σε δεύτερο στάδιο, με περαιτέρω επεξεργασία, είναι δυνατό να παραχθούν βιοκαύσιμα για χρήση σε αεροσκάφη.

microbeshelp (5).jpg

Το νέο σύστημα αποτελείται από δύο συνδεδεμένους βιοαντιδραστήρες ανοικτής καλλιέργειας, ο ένας για θερμόφιλα μικρόβια που αντέχουν θερμοκρασίες των 50 βαθμών Κελσίου, ενώ ο δεύτερος λειτουργεί στους 30 βαθμούς.

Κάθε βιοαντιδραστήρας περιέχει το κατάλληλο μικροβίωμα και σε αυτόν εισάγεται το τυρόγαλα του ελληνικού γιαουρτιού που διαθέτει τα δικά του βακτήρια. Σε ένα διάστημα μερικών μηνών, είναι δυνατό να παραχθούν τους βιοαντιδραστήρες το καπροϊκό και το καπρυλικό οξύ, καθώς και άλλα δευτρεύοντα προϊόντα.

microbeshelp (4).jpg

Και οι δύο επιλογές έχουν οικονομική ανταπόκριση: “Η γεωργική αγορά μπορεί να φαίνεται μικρότερη, αλλά έχει ένα πολύ μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα και η μετατροπή του όξινου ορού γάλακτος σε πρώτη ύλη που μπορούν να φάνε τα ζώα είναι ένα σημαντικό παράδειγμα των κλειστών κύκλων που χρειαζόμαστε σε μια βιώσιμη κοινωνία”, λένε οι επιστήμονες .

Το έργο τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Joule.

Διαφήμιση