Αρχική Καταστροφές Παγκόσμια ανησυχία: Χιμπατζήδες στην Ουγκάντα προσβλήθηκαν από… ανθρώπινο ιό και πέθαναν!

Παγκόσμια ανησυχία: Χιμπατζήδες στην Ουγκάντα προσβλήθηκαν από… ανθρώπινο ιό και πέθαναν!

0
Διαφήμιση

Στην άγρια ​​φύση, οι χιμπατζήδες αντιμετωπίζουν ανυπολόγιστες σε αριθμό απειλές, που κυμαίνονται από τους λαθροκυνηγοί έως τα αρπακτικά σαρκοφάγα ζώα και την παρέμβαση του ανθρώπου με την αποδάσωση κ.ο.κ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες, εξετάζοντας ένα ξέσπασμα αναπνευστικής νόσου σε μια κοινότητα άγριων χιμπατζήδων στο Εθνικό Πάρκο Kibale της Ουγκάντα, έκπληκτοι ανακάλυψαν ότι ένας ανθρώπινος ιός κρυολογήματος γνωστός ως ρινοϊός C, σκότωσε υγιείς χιμπατζήδες!

1-chimpanzeede.jpg

“Ήταν απολύτως άγνωστο ότι ο ρινοϊός C θα μπορούσε να μολύνει κάτι άλλο από τον άνθρωπο”, σημείωσαν οι επιστήμονες και πρόσθεσαν πως ήταν εκπληκτικό το γεγονός ότι βρέθηκε σε χιμπατζήδες, και ήταν εξίσου εκπληκτικό πως μπορούσε να σκοτώσει υγιείς χιμπατζήδες εντελώς”.

chimp-yawning-at-Mahale-by-nilsrinaldi.jpg

Η επιδημία εμφανίστηκε τον Φεβρουάριο του 2013 και επηρέασε τους περισσότερους χιμπατζήδες στην κοινότητα. Την εποχή εκείνη πέθαναν πέντε χιμπατζήδες από μια κοινότητα 56 ατόμων. Τα ευρήματα, λένε οι επιστήμονες είναι μια προειδοποίηση για τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις με άγριους πιθήκους.

Στην Αφρική, οι άνθρωποι συναντούν χιμπατζήδες και άλλους πιθήκους, όταν οι ανθρώπινοι οικισμοί επεκτείνονται σε οικοτόπους πτηνών, μέσω δραστηριοτήτων όπως ο τουρισμός και η έρευνα και όταν οι πίθηκοι εγκαταλείπουν τα δάση που μετατρέπονται σε καλλιέργειες.

Ο ρινοϊός C είναι ένα από τα τρία είδη ρινοϊών, το καθένα από τα οποία προκαλεί αναπνευστική ασθένεια σε ανθρώπους. Ωστόσο, ο ρινοϊός C είναι πιο σοβαρός από τους συγγενείς του, οι ρινοϊοί Α και Β. Αν και ο ιός μολύνει πιθανώς ανθρώπους για αρκετές χιλιάδες χρόνια, ήταν άγνωστο στην επιστήμη μέχρι το 2006, όταν ανακαλύφθηκε χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες προσδιορισμού ακολουθίας DNA.

u_f3f93725f2bdc4e505e9eb9885f18616_800.jpg

Στους ανθρώπους, η λοίμωξη ρινοϊού C μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή σε παιδιά, σημειώνει ο James Gern, καθηγητής αλλεργίας και ανοσολογίας στην UW School of Medicine and Public Health. Οι χιμπατζήδες φαίνεται να έχουν γενετική προδιάθεση για να έχουν προβλήματα με αυτόν τον ιό”, λέει ο Gern.

“Ο ιός που βρέθηκε ήταν ένας που έμοιαζε ότι προέρχεται από έναν άνθρωπο και το επίπεδο του ιού στον πνεύμονα ήταν συγκρίσιμο με αυτό που βλέπουμε στα παιδιά”, σημείωσε.

ximpatzi.jpg

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ήταν απογοητευτικό το γεγονός ότι κάθε χιμπατζή είχε τον υποδοχέα που κάνει τα κύτταρα εξαιρετικά ευαίσθητα στον ρινοϊό C, ενώ η επιδημία του ιού, με ποσοστό θνησιμότητας 9%, ήταν αξιοσημείωτη.
Η έκθεση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases.

Διαφήμιση