Αρχική Ειδήσεις ΥΠΑΝ: Τέσσερα μέτρα κατά της ακρίβειας σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης

ΥΠΑΝ: Τέσσερα μέτρα κατά της ακρίβειας σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης

Τέσσερα μέτρα κατά της ακρίβειας που αφορούν σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς την αγορά ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί αθέμιτες πρακτικές σε βάρος των καταναλωτών. 

0
σούπερ μάρκετ
Διαφήμιση

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας “καταδικάζουμε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και δεν πρόκειται να τις ανεχθούμε”, παρουσιάζοντας τα μέτρα κατά της ακρίβειας. Ο ίδιος επισήμανε ότι με τις πρωτοβουλίες αυτές περιορίζονται οι συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ κατά 30%, μεταφέροντας το όφελος στον καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση της τιμής στο ράφι. Ακόμα ανέφερε ότι αποτρέπονται οι αδικαιολόγητες ανατιμήσεις και δεν επιτρέπεται στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχουν ανατιμήσει για τρεις μήνες. Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας μίλησε για καθαρές τιμές από το ράφι στο χωράφι ενώ είπε ότι θα μπει πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους στο βρεφικό γάλα.

Αναλυτικά τα τέσσερα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας:

Συγκεκριμένα, περιορίζονται οι συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ κατά 30%, μεταφέροντας το όφελος στον καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση της τιμής στο ράφι. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν αποκλίσεις. Τα προϊόντα αυτά είναι απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες.

Αποτρέπονται αδικαιολόγητες ανατιμήσεις για να αποτραπούν στη συνέχεια και αδικαιολόγητες ανατιμήσεις.

Πλέον το υπουργείο δεν θα επιτρέπει στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχουν ανατιμήσει για τρεις μήνες. Αυτό το μέτρο αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Προφανώς, για τους προμηθευτές που διατηρούν σταθερές ή μειώνουν τις τιμές των προϊόντων τους, επιτρέπονται κανονικά οι προωθητικές ενέργειες προς όφελος των καταναλωτών.

σκρεκας

 Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι. Για την διασφάλιση της απόλυτης διαφάνειας στην εφοδιαστική αλυσίδα από το χωράφι στο ράφι, υποχρεώνονται οι προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε καθαρές τιμές, net pricing. Επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Το μέτρο αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα.

Τίθεται πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα. Για τις τιμές πώλησης του βρεφικού γάλακτος ορίζεται πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.

«Αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα είναι μία κρίσιμη και δραστική παρέμβαση που επιτυγχάνει πρώτον, άμεση μείωση της τιμής σε βασικά αγαθά στα ράφια. Δεύτερον, επιπλέον όφελος για τον καταναλωτή, καθώς οι όποιες εκπτώσεις και προσφορές θα γίνονται πάνω στις νέες μειωμένες τιμές» τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Διαφήμιση