Αρχική Ειδήσεις Υπ.Συμβούλιο:”Φρένο” στην αυθαίρετη δόμηση-Εν αναμονή των μέτρων κατά της ακρίβειας

Υπ.Συμβούλιο:”Φρένο” στην αυθαίρετη δόμηση-Εν αναμονή των μέτρων κατά της ακρίβειας

Με “όπλο” την τεχνολογία αναμένεται να αντιμετωπιστεί η αυθαίρετη δόμηση, προκειμένου να μπει ένα …φρένο στο αλαλούμ που επικρατεί επί δεκαετίες · Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο για το νέο έτος, που συνεδρίασε σήμερα, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσιάστηκαν οι κυβερνητικές δράσεις, με πρώτο το νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση, ενώ όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, αύριο θα παρουσιαστούν και τα μέτρα κατά της ακρίβειας που έχει “γονατίσει” εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά.  

0
[366318] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024. Στην ατζέντα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνονταν δύο νομοσχέδια του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το ένα αφορά τη διαχείριση και τον έλεγχο του αιγιαλού και των παραλιών, ενώ το δεύτερο την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας, η οποία καθιερώνει ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% στα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών. Επίσης συζητήθηκε η πρόταση δημιουργίας της "Νέος ΟΣΕ ΑΕ" από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Δίνοντας τη γραμμή στην οποία θα κινηθεί η κυβερνητική πολιτική για το 2024 ο Κ. Μητσοτάκης επικεντρώθηκε σε δύο βασικές έννοιες, όπως είναι η “συνέπεια” και το “έργο”, κάνοντας λόγο «μια νέα αφετηρία με στόχο την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών». Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέα μέτρα κατά της ακρίβειας που θα ανακοινωθούν αύριο με επίκεντρο, μεταξύ άλλων, τη μείωση των τιμών στα προϊόντα και την καταπολέμηση των πλασματικών προσφορών.

«Οι επόμενοι μήνες είναι μήνες παραγωγής αποτελεσμάτων . Μάλιστα αύριο θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Βαδίζουμε συντονισμένα με πάντα οδηγό αυτά για τα οποία μας εμπιστεύτηκαν οι Έλληνες πολίτες. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να είμαστε οι πρώτοι αυστηροί κριτές της δικιάς μας απόδοσης και να φροντίζουμε να αυξάνουμε τους ρυθμούς μας», είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν αναφερθεί και στις πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυθαίρετη δόμηση σε όλη τη χώρα:

«Με μία σημαντική χρηματοδότηση που ξεπερνάει τα 400 εκατομμυρίων ευρώ δρομολογείται η σύνταξη ειδικών πολεοδομικών σχεδίων σε όλη την επικράτεια. Θα καθορίζουν τις ζώνες, θα οριοθετηθούν οι οικισμοί. Έχουμε τη δυνατότητα με την χρήση της τεχνολογίας να αντιμετωπίζουμε οτιδήποτε αυθαίρετο χτίζεται στην ελληνική επικράτεια. Είναι μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

δομηση1

Σε “καλό δρόμο” τα χρωματιστά τιμολόγια 

Στην εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού υπήρξε αναφορά και στα τιμολόγια ρεύματος. «Και βέβαια να αναφερθώ στη θετική εξέλιξη που είχαμε στα τιμολόγια του ρεύματος, συγχαίροντας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Θυμάστε την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίστηκαν στην αρχή τα πολύχρωμα τιμολόγια. Όμως πιστεύω ότι τα αποτελέσματα δικαίωσαν την πολιτική μας. Ο ανταγωνισμός δούλεψε. Έχουμε μεγαλύτερη διαφάνεια πια στις τιμές και οι ίδιοι οι πολίτες έχουν μια πολύ καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο πρέπει να κάνουν τις επιλογές που τους συμφέρουν, με βάση τα δικά τους κριτήρια και τις δικές τους προϋποθέσεις που θέτουν για τα νοικοκυριά τους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νέες πρωτοβουλίες για την αυθαίρετη δόμηση

Για μεγάλη καινοτομία «ότι θα μπορεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας να εντοπίζεται σε πραγματικό χρόνο κάθε αυθαίρετο που χτίζεται στην ελληνική επικράτεια», μίλησε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «το οριστικό άνοιγμα στην νομιμότητα πρέπει να συνοδεύεται από το κλείσιμο κάθε δυνατότητας στην παρανομία». «Είναι μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, θα έλεγα πολύ έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, καθώς απελευθερώνει πια ουσιαστικά τη νόμιμη δόμηση σε όλη την επικράτεια, τονώνει τις κατασκευές, τονώνει την τοπική απασχόληση, αλλά απεγκλωβίζει και χιλιάδες ιδιοκτήτες από ένα γκρίζο καθεστώς αβεβαιότητας, δίνοντας προοπτική και πρόσθετη αξία στις περιουσίες τους. Και φυσικά όλα αυτά πια θα γίνονται με συγκεκριμένους κανόνες και με απαράβατη προτεραιότητα τον σεβασμό του περιβάλλοντος», πρόσθεσε.

αυθαίρετα

Τι περιλαμβάνονται στα νομοσχέδια

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την εκτός σχεδίου δόμηση περιλαμβάνει:

  • Ολοκλήρωση τοπικών πολεοδομικών έως το 2025
  • Μεταβατική διάταξη για ξεκλείδωμα αδειών για οικόπεδα -μη αναγνωρισμένους κοινόχρηστους δρόμους
  • Νέο διασυνδεδεμένο σύστημα για άμεσο εντοπισμό και κατεδάφιση αυθαιρέτων

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για αιγιαλό και παραλίες, μεταξύ άλλων προβλέπει:

  •  Παραχώρηση μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών
  • πλατφόρμα καταγγελιών από πολίτες
  • αυστηροποίηση ποινών
  • drones για εντοπισμό αυθαιρεσιών

Μεταξύ άλλων οι αρμόδιοι υπουργοί ανέπτυξαν την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, το σχέδιο για την αναδιαμόρφωση του σιδηροδρομικού τομέα αλλά και το σχέδιο για τον απόδημο Ελληνισμό. Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ, οι προωθούμενες αλλαγές στην Δικαιοσύνη και η καθημερινότητα του πολίτη βρίσκονταν επίσης στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου.

Διαφήμιση