Αρχική Special Topics Copernicus: Ρεκόρ ζέστης το 2023-Στα …πάνω της η θερμοκρασία

Copernicus: Ρεκόρ ζέστης το 2023-Στα …πάνω της η θερμοκρασία

0
κλιματική αλλαγή!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Διαφήμιση
Λίγο πολύ, όλοι ζήσαμε τους καύσωνες που μας επεφύλασσε το καλοκαίρι του 2023, με το έτος που μόλις έφυγε να αφήνει το “στίγμα” ως ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια στην ιστορία του πλανήτη. 

 

 

«Το 2023 καταγράφηκε παγκόσμια μέση θερμοκρασία 14,98 βαθμών Κελσίου, δηλαδή 0,17 βαθμό Κελσίου πάνω από το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ του 2016», ανακοίνωσε το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus, τα δεδομένα του οποίου χρονολογούνται από το 1850. Οι θερμοκρασίες αυτές «υπερβαίνουν πιθανόν εκείνες όλων των περιόδων εδώ και τουλάχιστον 100.000 χρόνια», σχολίασε η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της υπηρεσίας της Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S).

Copernicus: Χρονιά ρεκόρ για τη ζέστη το 2023 – Αυξήθηκε η θερμοκρασία 1,48 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τη προβιομηχανική εποχή
(AP Photo/Ryan Sun, File)

Εξάλλου η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας των ωκεανών κατά το 2023 «διατηρήθηκαν σε υψηλό και ασυνήθιστο επίπεδο, φθάνοντας εποχικά επίπεδα ρεκόρ από τον Απρίλιο ως το Δεκέμβριο», τροφοδοτούμενα από την επιστροφή του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο, πρόσθεσε η Copernicus.

Αυτές οι πρωτοφανείς εδώ και εννέα μήνες θερμοκρασίες απειλούν τη θαλάσσια ζωή, αυξάνουν την ένταση των καταιγίδων και ανεβάζουν τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας. Εξετάζονται ιδιαίτερα από τους κλιματολόγους, δεδομένου του μείζονος ρόλου που διαδραματίζουν οι ωκεανοί ως ρυθμιστές του κλίματος, καθώς απορροφούν πάνω από το 90% της υπερβάλλουσας θερμότητας που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαφήμιση