Αρχική Ελλάδα Ελλάδα-Τουρκία:Προσέγγιση αμοιβαίου οφέλους από Ερντογάν

Ελλάδα-Τουρκία:Προσέγγιση αμοιβαίου οφέλους από Ερντογάν

Σε δήλωση προσέγγισης “αμοιβαίου οφέλους” προχώρησε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίμπ Ερντογάν, επιρρίπτοντας την ευθύνη της  έντασης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στις…ΗΠΑ! Οι δηλώσεις για νέα εποχή στις σχέσεις των δύο γειτόνων έρχονται ενόψει του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ)  Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 7 Δεκεμβρίου 2023.

0
Ελλάδα χάρτης
Διαφήμιση
Κατά την πτήση επιστροφής του στην Τουρκία από την COP28 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άδραξε την ευκαιρία να προλειάνει το έδαφος του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας που επανακινείται μετά από μακρά περίοδο έντασης και προκλητικών προς την χώρα μας προεκλογικών δηλώσεων του Τούρκου προέδρου.
 Στο 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας-Τουρκίας Στις 7 Δεκεμβρίου ο Ταγίμπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα κατόπιν συνεννόησης των δύο μερών. Η συνάντηση θα γίνει με αντιπροσωπεία υπουργών και από τις δύο κυβερνήσεις, όπου  θα πραγματοποιηθεί και το επόμενο τετ α τετ κορυφής του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.
erntogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Φωτό REUTERS/POOL New

Οι δηλώσεις Ερντογάν 

«Ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει μια νέα εποχή. Γιατί πάντα λέω: “Προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους και να μειώσουμε τους εχθρούς”. Πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να του τα πούμε (σ.σ. του Έλληνα πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη) αυτά πολύ καθαρά στη διμερή μας συνάντηση, όπως έχω πει και στο παρελθόν. Γιατί όταν φωνάξετε από την Τουρκία, αυτός ο ήχος ακούγεται από το νησί της Κω. Δεν είναι σωστό δύο χώρες, οι οποίες είναι τόσο κοντά σε απόσταση, τόσο συνυφασμένες όσον αφορά την ιστορία τους, να εξακολουθούν να πορεύονται με φωνές που τροφοδοτούν την εχθρότητα. Όταν κοιτάμε αυτό το σημείο, κάποιος, ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προσπαθεί να μας στρέψει ο ένας εναντίον του άλλου. Παρόλο που έχουμε πληρώσει τα F-16 δεν μας τα δίνουν, ενώ εξακολουθεί να στέλνει F-16 και πυρομαχικά στην Ελλάδα. Επειδή η Αμερική το κάνει αυτό, μάλλον δεν έχουμε λόγο να υποχωρήσουμε. Επισκεπτόμαστε τον διπλανό μας γείτονα, καθόμαστε και μιλάμε. Αν δεν εμπλακούμε σε συμπεριφορές που βλάπτουν τα συμφέροντα του άλλου, δεν υπάρχει πρόβλημα. Συνεχίζουμε ακριβώς ίδια τον δρόμο μας. Φυσικά, έχουμε διαφορές απόψεων και υπάρχουν βαθιά ζητήματα που δεν λύνονται με συνοπτικές διαδικασίες. Υπάρχουν όμως και θέματα που μπορούμε να λύσουμε άμεσα και να διευρύνουμε το έδαφος για συνεργασία. Εάν ξεκινήσουμε μια νέα εποχή, τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας και αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις σε ένα επίπεδο απαλλαγμένο από εξωτερικές επιρροές, είμαι βέβαιος ότι θα επωφεληθούμε. Η αντίληψή μας για την εξωτερική πολιτική δεν είναι “εγώ πάντα κερδίζω και ο άλλος χάνει”. Θα πάμε στην Αθήνα με μια προσέγγιση αμοιβαίου οφέλους (καζάν-καζάν, win-win). Εκεί, θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να λάβουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής».

Μητσοτάκης και Ερντογάν
Μητσοτάκης και Ερντογάν

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενημέρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης για το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας- Τουρκίας την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα. Το συμβουλιο ήταν αρχικά προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, τελικά αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, παρουσία και του προέδρου της γείτονος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Θεωρείται ο τρίτος πυλώνας  μιας   προσπάθειας για διατήρηση του  ελληνοτουρκικού διάλογου. Προηγήθηκε πολιτικος διάλογος για  τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στις αρχές του Οκτωβρίου, ενώ έγινε ακόμη ένας γύρος συζητήσεων τον Νοέμβριο στην Τουρκία .Ο κύκλος κλέινει με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, από το οποίο θα εξαρτηθεί αν θα ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες που βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες σε εξέλιξη, έτσι ώστε να υπάρξουν τουλάχιστον κάποιες συμφωνίες, ή ακόμα και η  προφορική σύμπλευση σε θέματα  ήπιας διπλωματίας, όπως η συνεργασία στην πολιτική προστασία, στα θέματα εμπορίου, τουρισμού και μεταφορών ή ακόμα και ένα βήμα παραπάνω στο ζήτημα του μεταναστευτικού.

Με πληροφορίες: ΕΡΤ,Euronews

Διαφήμιση