Αρχική Special Topics Φούλα: Το νησί που γιορτάζει τα Χριστούγεννα 12 ημέρες αργότερα

Φούλα: Το νησί που γιορτάζει τα Χριστούγεννα 12 ημέρες αργότερα

Η Φούλα, η πιο απομακρυσμένη κοινότητα της Βρετανίας, στη Σκωτία, με τους 28 κατοίκους, απέχει ακόμη 13 ημέρες από τα Χριστούγεννα αφού εδώ και 126 χρόνια ακολουθεί το Ιουλιανό ημερολόγιο

0
νησί Φούλα
Διαφήμιση

 

Μία από τις πιο απομακρυσμένες κοινότητες της Βρετανίας θα γιορτάσει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά εβδομάδες μετά την υπόλοιπη χώρα. Οι 28 κάτοικοι  που ζουν στο νησί Φούλα στο Σέτλαντ της Σκωτίας, ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο. Που σημαίνει ότι θα κάνουν Χριστούγεννα στις 6 Ιανουαρίου 2024 και Πρωτοχρονιά στις 13 Ιανουαρίου 2024.

Σύνταξη: ecozen.gr

Φούλα νησί Σκωτία Χριστούγεννα (1)
Η Φούλα συνεχίζει να τιμά το Ιουλιανό ημερολόγιο, που εφευρέθηκε από τους Ρωμαίους, από τότε που το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο το εγκατέλειψε (Getty Images).

Το απομακρυσμένο νησί Φούλα στη Σκωτία, παρέμεινε στην κυριαρχία της Νορβηγίας μέχρι τα τέλη του 16ου αιώνα. Και μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα μιλούσαν την αρχαία σκανδιναβική γλώσσα Νορν. Για τους Ρωμαίους η Φούλα ήταν το απρόσιτο Ultima Thule, το μέρος “πέρα από τα σύνορα του γνωστού κόσμου“. Λόγω του απόκοσμου τοπίου του.

Για λόγους που δεν είναι ακόμη γνωστοί, όταν η Μεγάλη Βρετανία περνάει από το Ιουλιανό ημερολόγιο στο σύγχρονο Γρηγοριανό το 1752, οι πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας – ανάμεσά τους και η Φούλα – αποφάσισαν να ακολουθήσουν το παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο.

Σκωτία Φούλα

Η μοναδική περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου που κρατάει το Ιουλιανό ημερολόγιο

Σήμερα, η Φούλα είναι η μοναδική περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου που κρατάει το Ιουλιανό ημερολόγιο. Εκατό μίλια από τη βορειοανατολική ακτή της Σκωτίας, το μικρό νησί  Φούλα υψώνεται απότομα από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Λόγω της θέσης του μεταξύ της ευμετάβλητης Βόρειας Θάλασσας και του Ατλαντικού, η πρόσβαση στην Φούλα παραμένει δύσκολη. Βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά από τη βόρεια ακτή της Σκωτίας και είναι το πιο απομακρυσμένο κατοικημένο νησί της Βρετανίας.

Στο νησί δεν υπάρχουν καταστήματα ή παμπ. Και το πλοίο φθάνει στο νησί δύο φορές την εβδομάδα -καιρού θέλοντος. Οι κάτοικοι που δεν ξεπερνούν τους 28 κερδίζουν τα προς το ζην μέσω της κτηνοτροφίας, των καλλιεργειών και του ψαρέματος.

Φούλα Σκωτία

Πιστοί στις παραδόσεις οι 28 κάτοικοι

Οι κάτοικοι  στη Φούλα διατηρούν τις παραδόσεις τους. Η κοινότητα εκμεταλλεύεται τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, για να γιορτάσει με την ακόμα ισχυρή παράδοση των Νορβηγών. Τόσο στην λαογραφία όσο και στην μουσική.

Φούλα Σκωτία Χριστούγεννα
Φούλα σημαίνει “νησί των πουλιών” στα παλιά σκανδιναβικά και στο νησί με τους 28 πλέον κατοίκους γυρίστηκε η ταινία The Edge of the World (Η άκρη του κόσμου).Getty Images

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, αφού ανταλλάσσουν δώρα στο σπίτι τους, συγκεντρώνονται σε ένα σπίτι του νησιού. Και ξεφαντώνουν παίζοντας την παραδοσιακή μουσική τους και χορούς.

Τραγούδια όπως το “The Shaalds of Foula” και το “The Fields of Foula” γεμίζουν τον…αέρα και τα βήματα όλων συντονίζονται στο Foula Reel, έναν αρχαίο σκανδιναβικό χορό. Αποδεικνύοντας, πως αυτή η κοινότητα που είναι συχνά αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο ξέρει πώς να διασκεδάζει.

Όσοι έχουν επισκεφθεί το νησί λένε ότι υπάρχει η αίσθηση του “συγχρονισμού με την ιστορία”. Και όπως υπογραμμίζουν οι νησιώτες κάτοικοί του “είναι όλοι οι άλλοι που άλλαξαν, όχι εμείς”.

Διαφήμιση