Αρχική Special Topics Καλήν Ημέρα Άρχοντες με τα πιο παράξενα έθιμα

Καλήν Ημέρα Άρχοντες με τα πιο παράξενα έθιμα

Καλήν Ημέρα Άρχοντες κι αν είναι ο ορισμός σας…σε όλο τον κόσμο αναβιώνουν Παραμονή Χριστουγέννων και τα Χριστούγεννα, έθιμα που σε μερικές χώρες είναι τουλάχιστον …παράξενα!

0
Φινλαδία νεκροταφείο Χριστούγεννα
Διαφήμιση

Τα Χριστούγεννα, σε άλλες χώρες περισσότερο, σε άλλες λιγότερο, κυριαρχούν οι εορτασμοί με διάφορα έθιμα. Το χριστουγεννιάτικο δένδρο, η γαλοπούλα στο τραπέζι ή οι στολισμοί με φωτάκια, είναι παγκοσμίως γνωστά. Υπάρχουν, όμως, και εκείνα που σε πολλούς είναι άγνωστα και φαντάζουν ιδιαίτερα παράξενα.

Ας ρίξουμε μια ματιά, σε μερικά από τα πιο ιδιαίτερα έθιμα των Χριστουγέννων…

Σύνταξη: ecozen.gr

Παραμονή Χριστουγέννων στα νεκροταφεία

PARMONH STA NEKROTAFEIA

Τι πιο συνηθισμένο από μια βόλτα την παραμονή των Χριστουγέννων στο νεκροταφείο;  Ποιος θα το περίμενε από τους φίλους μας τους Φινλανδούς να έχουν τόσο μακάβρια έθιμα; Κι όμως στη μακρινή και όμορφη Φινλανδία οι οικογένειες ξυπνούν στις 6 το πρωί επισκέπτονται τους τάφους των προγόνων τους και των συγγενών τους και ανάβουν κεριά στη μνήμη τους.

Ενώ το ίδιο βράδυ δεν τρώνε όλο το φαγητό τους, αλλά αφήνουν ένα πιάτο για να φάνε και οι νεκροί που θα τους επισκεφτούν. Και η μακαβριότητα συνεχίζεται… Επίσης δεν κοιμούνται στα κρεβάτια τους έτσι ώστε να μπορούν  οι αγαπημένοι εκλιπόντες να ξεκουραστούν.

Άγιε μου Βασίλη θα παντρευτώ;

 

Τσεχία Χριστούγεννα

Ενώ στη Φινλανδία ασχολούνται με τους …νεκρούς, στην παραμυθένια Τσεχία οι γυναίκες που ενδιαφέρονται μαθαίνουν αν θα έρθει στο…κατώφλι τους ο πολυπόθητoς γαμπρός! Και πώς γίνεται αυτό να είναι ανάμεσα στα παράξενα έθιμα; Κι όμως! Το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων, κάθε ελεύθερη γυναίκα στέκεται μπροστά στη πόρτα του σπιτιού της, με πλάτη γυρισμένη προς την έξοδο. Έτσι λοιπόν και χωρίς να βλέπει, πετά ένα παπούτσι πάνω από τον ώμο της προς την πόρτα. Εάν το παπούτσι προσγειωθεί με τα δάκτυλα να κοιτούν την πόρτα, αυτό σημαίνει ότι πρόκειται σύντομα να παντρευτεί! Εάν, όμως, προσγειωθεί προς την πόρτα με το τακούνι τότε συνεχίζεται η αναζήτηση γαμπρού γι’ ακόμα ένα χρόνο!

Χριστούγεννα στα KFC

kfc JAPAN

Ενώ στις περισσότερες χώρες του κόσμου αυτές τις μέρες έχουν την τιμητική τους τα γλυκά, στη μακρινή Ιαπωνία εξέχουσα θέση έχουν τα κοτόπουλα ΚFC. Πανικός εκείνη τη μέρα, σου λέει, στα καταστήματα με τα γνωστά κοτοπουλάκια –δυτικής κουλτούρας και προέλευσης- από τους Ιάπωνες. Αιτία; Λίγο οι εισαγόμενες δυτικές παραδόσεις που έχουν εισχωρήσει στην Ανατολή, λίγο τα εμπορικά συμφέροντα. Το αποτέλεσμα είναι εκείνη τη συγκεκριμένα μέρα να πωλούνται περισσότερα από 24.000 βαρέλια κοτόπουλου!

Μαγισσούλες και σκουπόξυλα στη Νορβηγία

MAGISSES KAI SKOYPOJYLA STH NORWAY

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν ανάμεσά μας οι Καλικάντζαροι, αλλά η χώρα των φιόρδ έχει τις μάγισσες και τα σκουπόξυλα τους. Σύμφωνα με ένα σκοτεινό μύθο την παραμονή των Χριστουγέννων μάγισσες και άλλα δαιμόνια αναζητούν από τις αυλές των σπιτιών, τις σκούπες τους για να πετάξουν. Έτσι εκείνη τη μέρα οι Νορβηγοί κρύβουν τις σκούπες τους προκειμένου τα κακά πνεύματα να μην τους επισκεφτούν. Πληροφορίες για τις ηλεκτρικές σκούπες… δεν έχουμε!

ΕL Caganer

 

Καταλανοί έθιμα Χριστούγεννα

Μιλάμε για παράξενα έθιμα, τι να πουν και οι Καταλανοί; Αφού το σήμα κατατεθέν για εκείνες τις μέρες οι μικρές ανθρώπινες μορφές σε στάση… αφόδευσης. Μπλιαχ! Κι όμως αυτή τη μορφή που μπαίνει και στις φάτνες των δέντρων τους συμβολίζει την καλοτυχία και την καλή συγκομιδή. Κάθε χρόνο, το καστ των χαρακτήρων του caganer αλλάζει ανάλογα με το ποιος βρίσκεται περισσότερο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μέσων μαζικής ενημέρωσης!

Διαφήμιση